Stortinget krever svar om hemmelig PST-rapport

3 hours ago 4



 Helge Mikalsen / VGKONTROLLØR: Peter Frølich leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Helge Mikalsen / VG

Stortinget vil se nærmere på detaljer rundt en hemmeligholdt PST-rapport. – Det handler om rikets sikkerhet, sier kontrollkomiteens leder.

tirsdag 8. oktober kl. 19:21

Filter Nyheter kunne i september avsløre at det finnes en hemmelig rapport om hvordan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært styrt under justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) periode.

Ifølge avisen skal rapporten inneholde omfattende kritikk av Mehls departement – og gi et annet bilde av situasjonen i PST enn det som har vært kjent offentlig.

Nå bekrefter leder Peter Frølich (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at de vil se nærmere på saken.

– Det handler om rikets sikkerhet. Dersom det er riktig at det er svært krevende forhold i PST, er det selvsagt noe Stortinget bør være klar over, sier Frølich til VG.

Bilde av Emilie Enger MehlEmilie Enger Mehl

Justisminister fra Senterpartiet

Rapporten skal ifølge Filter Nyheter blant annet peke på departements styring av etaten, ressurssituasjonen og arbeidsforholdene i PST.

Kontrollkomiteen ber i første omgang Mehl svare på følgende:

  1. Hva var bakgrunnen for at arbeidet med rapporten ble igangsatt?
  2. Når ble bestilling gitt, når ble rapporten mottatt og når ble departementet kjent med rapportens innhold?

Ifølge budsjettdokumentene er PST-rapporten levert til justisdepartementet og gradert begrenset, opplyser komiteen.

– På bakgrunn av det som har fremkommet i media synes vi det er naturlig å undersøke rapporten. Høyres vil vurdere å be om selve den graderte rapporten, sier Frølich.

 Helge Mikalsen / VGHØYRE-MANN: Peter Frølich har sendt spørsmål til justisdepartementet i form av et brev. Foto: Helge Mikalsen / VG

Frølich viser til at Mehl under redegjørelsen av 25. juni-rapporten om Pride-angrepet i Oslo ga uttrykk for at PST hadde blitt tilført betydelige ressurser.

Han viser til at Mehl uttrykte det samme i kontrollhøringen om terrorangrepet.

Frølich understreker at Stortinget den gangen ikke fikk vite at det kunne være store utfordringer og mangler på midler i PST, slik rapporten ifølge Filter Nyheter påpeker.

– Det avgjørende for oss vil være om justisministeren har gitt korrekt og fullstendig informasjon til Stortinget. Vi hadde nettopp saken om 25. juni-terroren til behandling, for eksempel. Vi har også hatt flere budsjett fra regjeringen der rapporten ikke har vært nevnt, sier Frølich.

 Gorm Kallestad / NTBFoto: Gorm Kallestad / NTB

– Graverende

Venstres Naomi Ichihara Røkkum ber regjeringen være mer åpne om innholdet i den hemmelige PST-rapporten.

– Opplysningene vi har sett så langt om PST-rapporten er graverende. For Venstre er det avgjørende med åpenhet overfor Stortinget. Derfor krever vi svar fra Emilie Enger Mehl om hva som utløste arbeidet med rapporten, sier Røkkum.

Bilde av Naomi Ichihara RøkkumNaomi Ichihara Røkkum

Venstre-vara i kontrollkomiteen

Hun er inne som vara for Venstres Grunde Almeland i kontrollkomiteen.

– For Venstre er det spesielt viktig med mer kunnskap om hvordan kontraterrorarbeidet i PST følges opp. Dette var en sentral del av arbeidet med 25. juni-terroren, derfor er det verdt å stille spørsmål om bakgrunnen for rapporten, sier Røkkum og legger til:

– Hvis det er slik at kontraterrorarbeidet ikke fungerer som det burde, eller at de har for lite ressurser tilgjengelig, må kontrollkomiteen ha svar på det, sier hun.

– Dialog med departementet

PST-sjef Beate Gangås har tidligere svart Filter Nyheter at de er i dialog med departementet.

Mehl svarte at hun ikke ønsket å si noe om innholdet i rapporten.

– Anbefalingene fra rapporten følges opp av JD, PST og andre relevante aktører. Rapporten er også et viktig kunnskapsgrunnlag i forbindelse med regjeringens budsjettprosess, uttalte justisministeren til Filter Nyheter via departementets kommunikasjonsenhet.

Read Entire Article