Støre vil redde lommeboken din fra børsfall: – Svært dramatisk

4 days ago 18



 Espen RasmussenStatsministeren om bord flyet til Brussel mandag. Foto: Espen Rasmussen

Mens børsene raser, reiser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Brussel med flere av Norges største bedrifter. De skal gjøre alt de kan for hindre tollkrise.

Rapporterer fra Brussel Mandag 7. april kl. 11:29

Det er tredje dag på rad at børsene raser. Oljeprisene og Oslo Børs faller. På morgenflyet til Brussel og EU sitter statsminister Jonas Gahr Støre.

– Det vi ser nå er svært dramatisk. Det er store fall på tvers av store markeder. Det bekrefter det vi har sagt, nemlig at økte tollsatser rammer verdensøkonomien, sier Støre.

Store deler av flyet er fylt opp av ledere for de største norske bedriftene. NHO og LO er også med på turen til EU-hovedkvarteret. Målet deres er å sørge for at Norge ikke blir rammet på nytt, dersom EU kommer med et motsvar til USAs tollmur.

– Norge er en viktig handelspartner for Europa, med blant annet olje, energi, fisk og aluminium. Det er ikke noe ønske hos Europa å innføre tollsatser mot Norge, det er jeg trygg på, sier Støre.

– Men vi kan ikke ta dette for gitt.

 VYACHESLAV OSELEDKO / AFP / NTBMØTER: Ursula von der Leyen, president i EU-kommisjonen, skal møte Støre i Brussel. Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP / NTB

Frykten er at EU nå svarer på amerikansk toll – og at Norge havner utenfor. Da vil norske bedrifter, norske arbeidsplasser og nordmenns lommebok være i alvorlig trøbbel. 

– Vi vil være tidlig ute. Slik at skulle det komme beskyttelsestiltak fra EU så vil vi være i god posisjon til å sikre norske interesser, sier han.

Dette handler tollkrigen om

  • Toll er en avgift staten legger på varer og produkter som kommer inn i Norge.
  • Det er bedriften eller personen som importerer varen som betaler tollen. Det skjer når varen passerer grensen.
  • Det er spesielt to argumenter som brukes for å ha toll. Styrking av et lands egne bedrifter mot konkurranse fra utlandet og det gir inntekter til staten.
  • Donald Trump sier han er tilhenger av tokk, og han er imot frihandel. Frihandel betyr at varer kan eksporteres uten toll, på tvers av landegrenser. USA har innført en minimumstoll på 10 prosent mot alle land, men på toppen av dette får mange land en mye høyere toll.
  • Norge kan rammes på mange måter. Om EU svarer på USAs toll, og Norge havner utenfor EUs toll, vil det ramme norske bedrifter. En del norske bedrifter rammes også av tollen USA har innført mot Norge på 15 prosent.

– Du er på tur for å redde den norske lommeboken?

– Det er klart dette kan gå utover folk. Både arbeidsplasser som er knyttet til eksport og for folk som kan få dyrere produkter. Det er 600 000 norske arbeidsplasser i eksportnæringen. De kan bli rammet,.

– Så jobber vi nå iherdig med tanke på et svar fra EU og at Norge ikke rammes av unionens toll, sier han.

 Gisle Oddstad / VGPÅ LANDSMØTET: Hotellkongen Petter Stordalen var til stede på Arbeiderpartiets landsmøte denne helgen. Her i samtale med Støre. Foto: Gisle Oddstad / VG

Men det er en tredje ting som er utenfor norsk kontroll. Når verdensøkonomien nå rammes, og børsene faller, merkes det godt i den norske økonomien.

– Det kan vi ikke gjøre noe med. Det er ikke noe land som har høstet mer av åpen handel enn Norge. Dermed er vi også svært sårbare nå. Det kan ramme bedrifter, arbeidsplasser og lokalsamfunn, sier statsminister Støre.

Hoveddelen av norsk eksport går til EU. Og han har et viktig kort på hånden når han i dag møter Ursula von der Leyen: norsk energi og strøm.

 Espen RasmussenI BRUSSEL: Støre møter norsk presse og har med seg en rekke ledere i norsk næringsliv til Brussel i dag. Foto: Espen Rasmussen

– Vi truer ikke med olje og energi, vi bare understreker hvor viktig den er. Energien vår viser at vi har et gjensidig forhold med EU som vi skal bygge på, sier han.

Statsminister Støre er forøker ikke å skule hvor alvorlig situasjonen nå er. Han er opptatt av Norge har en politisk velvilje i EU, men understreker flere ganger i intervjuet at man ikke ta noe for gitt.

– Forutsigbarhet for norsk industri er viktig nå. Det handler om å ta vare på EØS-avtalen nå, jeg var jo villig til å sette regjeringen i spill på det. Det budskapet har EU fått, sier han.

Read Entire Article