Støre ringte styreleder og ba om forsoning for Nobel-lederen

12 hours ago 5



Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har kastet seg inn i konflikten om Nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes. Mandag og tirsdag ringte Støre rundt til partene i konflikten og forsøkte å megle frem en løsning.

 Jørgen Watne Frydnes og Jonas Gahr Støre fotografert sammen på Løvebakken foran Stortinget da Støre lanserte Frydnes som nytt medlem av Nobelkomiteen i november 2020.
STØRES MANN: Jørgen Watne Frydnes og Jonas Gahr Støre fotografert sammen på Løvebakken foran Stortinget da Støre lanserte Frydnes som nytt medlem av Nobelkomiteen i november 2020. Foto: Terje Bendiksby

Publisert 17.10.2024 21:54 Sist oppdatert 18 minutter siden

Statsministerens personlige involvering har til nå ikke vært kjent i saken der Nobelkomiteens leder er anklaget for brudd på aksjeloven, skattebetalingsloven og for å ha brukt penger som er gitt i gaver til Utøya AS på andre formål enn de var øremerket til.

TV 2 kan nå fortelle at Støre i begynnelsen av uken ringte rundt til og kontaktet en rekke personer i konflikten:

  • Nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes
  • Nobelkomiteens forrige leder og Frydnes advokat, Berit Reiss-Andersen
  • Styreleder Marianne Marthinsen i Utøya AS
  • AUFs påtroppende leder, Gaute Børstad Skjervø

– Ja, Støre tok kontakt som partileder for å spørre om det var noe han kunne gjøre for å bringe partene sammen. Han fikk også en orientering om saken fra de han snakket med, sier statssekretær Kristoffer Thoner til TV 2 torsdag kveld.

Støre stod personlig for lanseringen av Jørgen Watne Frydnes som Arbeiderpartiets nye medlem til Nobelkomiteen da Thorbjørn Jagland ikke fikk gjenvalg i november 2020.

Frem til oktober i fjor var Frydnes daglig leder i Utøya AS. I februar i år rykket Frydnes opp og ble valgt til Nobelkomiteens leder.

Støre var taus utad

Frydnes har nå hyret den forrige lederen av Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, som sin advokat i konflikten med styret i Utøya AS.

 Javad Parsa / NTB
FREDSPRISEN: Fredag forrige uke annonserte leder Jørgen Watne Frydnes på vegne av Nobelkomiteen at Nobels fredspris for 2024 går til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo. Foto: Javad Parsa / NTB

Mandag ba TV 2 Jonas Gahr Støre om hans kommentarer til saken, men statssekretær Thoner opplyste da at Støre, som statsminister, ikke kan kommentere spørsmål om sammensetningen av Nobelkomiteen.

Det skjedde etter at Dagens Næringsliv like før klokken 15 mandag publiserte saken der anklagene, som er omtalt i en rapport Utøya AS har bestilt fra advokatfirmaet PwC, for første gang ble offentlig omtalt. 

Kontaktet flere

Samme dag og kveld jobbet imidlertid Støre selv aktivt med konflikten.

Støre skal først ha snakket med AUFs påtroppende leder Gaute Børstad Skjervø om saken da Ap var samlet til gruppeseminar på Sørmarka konferansesenter utenfor Oslo, før han senere ringte direkte til Marianne Marthinsen.

Skjervø vil ikke kommentere sine samtaler med Støre og Marthinsen, men sier dette:

– Utøya skal være et godt sted å være i fremtiden for alle, og det blir viktig for meg å sikre, hvis jeg blir valgt som ny AUF-leder. Det er viktig at vi klarer å ha et godt forhold til hverandre i denne bevegelsen, sier Skjervø til TV 2.

 Ole Berg-Rusten / NTB
KONTAKTET AV STØRE: Avtroppende leder Astrid Hoem og påtroppende leder Gaute Børstad Skjervø på AUFs landsmøte torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

På spørsmål fra TV 2 bekrefter styreleder Marianne Marthinsen i Utøya AS at hun ble kontaktet to ganger.

– Mandag hadde jeg en samtale med AUFs påtroppende leder, som videreformidlet at Støre hadde spurt om han kunne foreta seg noe for å bidra til en forsoning mellom Utøya AS, AUF og Frydnes, sier Marthinsen.

Fikk Støre i røret

Men da hun ikke ga noen forsikringer om hvordan en slik forsoning skulle skje, ble hun senere oppringt direkte fra statsministeren.

– Støre ringte meg samme kveld. Han ønsket da å snakke om situasjonen mellom Utøya AS og Frydnes, forteller styrelederen.

– Hva endte samtalen med?

– Vi ble ikke enige om noen videre oppfølging og avsluttet samtalen. 

– Hvordan opplevde du den samtalen?

– Jeg opplevde en partileder som tok kontakt ut fra et ønske om å bidra til å finne felles vei videre. Han hadde et ønske om at det i fremtiden skal være en god tone mellom alle. 

 Erik Edland / TV 2
STYRELEDER: Styreleder i Utøya AS, Marianne Marthnsen, la torsdag frem styrets beretning for landsmøtet i AUF på Folkets hus i Oslo. Foto: Erik Edland / TV 2

– Opplevde du det som et press?

– Nei, styret hadde allerede avsluttet sin behandling av saken. Vi har invitert Frydnes til en dialog om tilbakebetaling av kostnadene for oversettelsen av hans bok. 

– Synes du det er greit at Støre involverer seg på denne måten?

– Jeg forstår at du stiller spørsmålet, men jeg opplevde ikke dette som et forsøk på å påvirke styrets beslutninger. De var allerede tatt. Dette handlet om omsorg for både Utøya, AUF og Frydnes, sier Marthinsen.

Marthinsen var frem til 2021 stortingsrepresentant for Ap fra Oslo.

Jørgen Watne Frydnes og hans advokat Berit Reiss-Andersen vil ikke kommentere saken eller svare på om de har hatt kontakt med Jonas Gahr Støre.

Read Entire Article