Støre oppfordrer partifeller til å si fra om maktdrama

2 days ago 4



Trond Giske vil tilbake på Stortinget:

Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordrer partifeller i Trøndelag, som reagerer på den heftige maktkampen rundt Trond Giske, om å gå ut og si fra.

 Heiko Junge / NTB scanpix
COMEBACK: Partileder Jonas Gahr Støre ber folk vise folkeskikk, men vil ikke kommentere konkrete påstander om press, kaos og splittelse i kjølvannet av at tidligere nestleder Trond Giskes kjemper for comeback på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Publisert 03.10.2024 17:03 Sist oppdatert 13 minutter siden

– Jeg håper at de som har meninger om dette gir uttrykk for hva de mener, får sagt ifra og deltar i debatten om hvordan dette skal være, sier Jonas Gahr Støre til TV 2 om situasjonen i Trøndelag Arbeiderparti. 

Særlig i valgkretsen Sør-Trøndelag har de siste månedene vært dramatiske, med stadige konflikter og bråk etter at tidligere Ap-nestleder Trond Giske har erklært at han vil tilbake på Stortinget. 

Da 23 medlemmer av Giskes lokallag i Trondheim, Nidaros Sosialdemokratiske Forum,  plutselig meldte seg inn i Orkland Ap, fikk «Giske-venn» og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell nok.

Nidaros-medlemmene meldte overgang samme dag som Orkland Ap skulle gi svar på hvem de mener skal inn på Stortinget. De gikk inn for Giske som toppkandidat, men tapte.

– Den giftigheten vi har i Trondheim Ap for tiden holder på å spre seg ut i kommunepartiene fordi Nidaros driver og overfører medlemmer til ulike lokallag, kommenterte Asphjell overfor TV 2. 

For tre uker siden trakk stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø sitt ønske om gjenvalg og pekte på bråket rundt Trond Giske som årsak.

– I åtte år har alt dreid seg om bråk og strid rundt Giske og hans retur. For min del har jeg fått nok. Jeg må tenke på helsa. Jeg kan rett og slett ikke stå i denne gørra i fire nye år, sa hun til Adresseavisen. 

Lederen i Ørland Ap, stilte seg fullt og helt bak Leirtrøs opplevelse av press. 

– Sterke følelser

Jonas Gahr Støre vil ikke gi sine reaksjoner på det de to stortingsrepresentantene har uttalt, men han sier han får med seg at nominasjonsstriden er tøff i Trøndelag. 

 Thomas Fure
OSLO-KANDIDATER: Nestleder Jan Christian Vestre og partileder Jonas Gahr Støre ønsker å stå på stortingslisten til Oslo Ap. Her fra en pressekonferanse de to holdt på Rikshospitalet onsdag. Foto: Thomas Fure

– Jeg tenker at reaksjonene på hvordan det gjøres det må komme lokalt. Vi må ha ordentlige retningslinjer for dette og folk må opptre ordentlig. Det får de finne gode løsninger på i Trøndelag, sier Støre til TV 2.

– Nominasjonsprosesser er viktige del av partidemokratiet, men at det blir så sterke følelser og anklager om skittent spill. Er det greit synes du? 

– Skittent spill er jo ikke greit. Men at det er sterke følelser og sterkt engasjement rundt nominasjoner, det tror jeg alle partier kjenner til. Det gjør det også i vårt parti. Noen steder går nominasjonene helt brillefint, andre steder blir det ganske skarpt fordi det ofte er kamp om plasser og personligheter, sier Ap-lederen. 

Brenna-oppfordring

Digitaliseringsminister Karianne Tung føyer seg inn i rekken av toppolitikere i Sør-Trøndelag  som har tatt et kraftig oppgjør med Giske. Tung var regnet som en opplagt kandidat til Stortinget, men takket nei blant annet på grunn av den betente striden. 

– Det er splittelse og kaos, sa Tung om Trondheim Ap til Adresseavisen. 

 Leslie Tangen / TV 2
VIL IKKE: Digitaliseringsminister Karianne Tung, her sammen med Jonas Gahr Støre. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Arbeiderpartiets nåværende nestleder Tonje Brenna fra Akershus vil heller ikke kommentere noen av uttalelsene, men sier hun håper at partifellene i Trøndelag kan velge en liste med stortingskandidater som kan samle partiet. 

– Det er nominasjonskamp mange steder i Norge. Den er spesielt tøff i Sør-Trøndelag. Jeg håper at de til slutt kan lande dette på en måte som gjør at flest mulig av Arbeiderpartiets medlemmer vil være med videre, drive valgkamp og få folk til å stemme på oss, sier hun.

– Men er det greit at det er en sånn stemning som det er i Sør-Trøndelag nå? 

– Nominasjon er ofte vanskelig og det er ofte sterke følelser i sving. Det fine med nominasjonsprosesser er at de til slutt får sin ende. Det kommer også til å skje i Sør-Trøndelag, sier Brenna. 

Det er Trøndelag Ap som velger sine stortingskandidater, i tråd med partidemokratiet, sier den andre nestlederen, Jan Christian Vestre.

Varslet om 40 nye medlemmer

Tirsdag fortalte TV 2 at Trond Giske har sendt epost til lokallag også i Nord-Trøndelag der han oppfordrer dem til å ta imot «hans» medlemmer. 

I eposten til Namsos Ap, skrev han at Nidaros har 40 medlemmer som kan komme til å melde overgang til Namsos fordi de har bostedsadresse der.

– Jeg har tillit til at kommunepartiene håndterer dette godt, og så må fylkespartiet bistå etter beste evne til at det lokale medlemsdemokratiet virker etter hensikten, sier fylkesleder i Trøndelag, Ingvild Kjerkol.

Nidaros har lagt ut et eget skjema til sine medlemmer i Trondheim Ap, der de kan melde seg inn i et annet lokallag. 

Trøndelag Ap orienterer nå lokalpartiene fortløpende om nye medlemmer som blir overført fra Nidaros.

– Jeg tror ikke kommunepartiene aksepterer at ett lokallag i Trondheim skal bestemme over dem. Her er det snakk om at alle medlemmer skal ha mulighet til å engasjere seg lokalt, og til å påvirke hvem man ønsker å sende til Stortinget, sier Kjerkol til TV 2.

Men Nidaros-overføringene kan bli avgjørende for om Giskes lykkes i sin kamp om å gjøre comeback på Stortinget. 

Medlemmene i lokallagene påvirker for det første hvem som skal foreslås som kandidater til Stortinget.  De vedtar for det andre hvem de skal sende som delegater til nominasjonsmøtet.

Giske må sikre seg minst 67 av 133 delegater på det avgjørende nominasjonsmøtet 30. november. 

Giske kan tenkes å ha 57 delegater i ryggen fra Trondheim Ap, siden Nidaros har rent flertall i Trondheim, men det er uansett ikke nok. 

Giske-lag snudde

Giske trenger støtte fra ytterligere 10 delegater. Så langt er det bare Røros Ap som har foreslått Giske som toppkandidat.

– Trond er en som er pekt ut av sitt lokalparti, og han er en dyktig politiker. Han står på for verdiene vi mener må være rådende i valgkampen, sier  Oskar Tørres Lindstad, som er medlemsansvarlig i Røros Ap, til TV 2.

Orkland Ap spilte inn Giske som nummer tre på listen, noe som ikke ville ha skjedd uten de nye medlemmene fra Nidaros, ifølge Asphjell.

Hitra Ap, som har vært en bastion for Giske trakk overraskende støtten til hans kandidatur på medlemsmøtet mandag denne uken.

 Leslie Tangen / TV 2
KAMPKLAR: Trond Giske, her fra representantskapsmøte i Trondheim Ap i august. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Det skjedde etter at Monica Mollan, som har vært regnet som en sterk Giske-alliert, trakk som lokallagsleder og meldte seg ut av Arbeiderpartiet.

Verken Mollan eller Terje Støland, som rykket opp som leder, har svart på spørsmål fra TV 2.

Mollan viste til  «konflikter, interne dragkamper og manglende tro på den politikken som gjennomføres» i en uttalelse, som tidligere er gjengitt i Adresseavisen.

Stenseng-modell

I eposten Giske sendte til lokallagene, oppfordrer han dem om å ta godt imot Nidaros-medlemmer fra Trondheim Ap, og viser til at overføringen er i tråd med ønsket til Aps partisekretær Kjersti Stenseng. 

– At folk er medlemmer der de bor og har sine rettigheter der, er den modellen jeg har forfektet hele tiden, skriver Stenseng.

 Kristin Grønning / TV 2
KLEMTE TIL: Trond Giske og Kjersti Stenseng under årsmøtet til Trondheim Ap i 2023. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Det var Giskes samling av medlemmer fra hele landet i et lokallag i Trondheim Ap, som førte til vedtektsendringen.

 – Da vi hadde vedtektsdebatt før landsmøtet i 2023 var jeg tydelig på at formålet med å organisere partiet i partiavdelinger er å påvirke politikken der du bor, drive valgkamp, delta på medlemsaktivitet og ikke minst være viktige lytteposter i sine lokalsamfunn, sier Stenseng til TV 2.

Trond Giske har ikke besvart TV 2s henvendelser om saken.

Read Entire Article