Støre i skattestrupen på Solberg

3 hours ago 3



Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre sier at 81,5 prosent av skattefordelene til Erna Solbergs Høyre vil gå til de en prosent rikeste ved fjerning av formueskatten på arbeidende kapital, som han legger til grunn at Høyre vil fjerne innen 2029.
  • Erna Solberg svarer med å vende det andre kinnet til.

* Statsminsteren sier Høyre vil gi de aller rikeste i Norge 17,2 milliarder kroner i skattelette.
* Mens resten av befolkningen får 3,8 milliarder på deling.

En meningsmålings- og skattepresset Jonas Gahr Støre har regnet på hva skatteletten til Høyre og Erna Solberg fordeles:

Han har satt i gang sitt eget Finansdepartement for å dokumentere sine påstander, etter å ha blitt angrepet for triksing med tall i forbindelse med statsbudsjettet.

– Tallene er avslørende: Hvis man fjerner hele formuesskatten vil 12,4 av 34 milliarder kroner gå til de 0,1 prosent rikeste her i landet.

– Mye verre

Det utgjør rundt 4750 personer, som har en gjennomsnittlig formue på 311 millioner kroner, inkludert alle de 400 som har over en milliard i formue.

– Du vil igjen kunne bli møtt med påstander om talltriksing, fordi Høyre ikke har gått inn for å fjerne hele formuesskatten; det mest aktuelle er at de skal fjerne formuesskatten på aksjer og driftsmidler, den såkalte arbeidende kapitalen, i neste stortingsperiode frem til 2029?

– Ja, vi har regnet på det også. De tallene er faktisk mye verre, sier han og lister opp:

  • Hvis man fjerner formuesskatten på arbeidende kapital, som i hovedsak er aksjer, vil over 50 prosent av kuttene gå til de 0,1 prosent rikeste.
  • Og over 80 prosent av kuttene går til de en prosent rikeste, rundt 45.700 mennesker.
  • De får 17,2 milliarder kroner i skattelette, mens resten av den norske befolkningen får 3,8 milliarder kroner, sier Støre.
 Helge Mikalsen / VGStøre fikk tegninger og andre selvlagde gaver av barna i Kabelvåg barnehage. Foto: Helge Mikalsen / VG
 Helge Mikalsen / VGOg vafler.. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre er på en to dagers tur i Nordland, hvor han torsdag blant annet besøkte Kabelvåg barnehage, hvor Esben Prytz og Pernille Birkelund har sine to barnehagebarn.

Kutt i barnehageprisene er en av de store satsingene Støre soler seg i glansen av og her oppe fikk foreldrene mer i kutt enn sørpå:

Ifølge Støres statistikk får Esben og Pernille 42.218 kroner mer å rutte med i året med to barn i barnehage, enn med Høyre.

Her er grunnlaget for Støres regnestykke:

  • Det er lagt til grunn Solberg-regjeringens forslag til makspris i budsjettforslaget for 2022 på 3 315 kroner per måned og prisjustert denne til 2025-kroner med kommunal deflator. Dette gir en makspris på 3 758 kroner i 2025.
  • Det er søskenmoderasjon i barnehage. Barn nr. 2 i barnehage har krav på 30 prosent moderasjon sammenlignet med barn nr. 1.
  • Det legges til grunn 11 måneder i et barnehageår. Dermed ganges beløp per måned med 11 for å finne beløp per år.
  • Øvrige endringer sammenlignet med Solberg-regjeringen som bidrar til innsparing utover reduksjonen i makspris:
  • Lavere makspris i kommuner i sentralitetssone 5 og 6 enn i resten av landet.

Noen ord og uttrykk her

Formuesskatt

En skatt som betales basert på hvor mye penger og eiendeler man har.

Arbeidende kapital

Penger og eiendeler som brukes i en bedrift for å tjene mer penger, i hovedsak aksjer.

Stortingsperiode

Tiden mellom hvert valg til Stortinget, som i Norge er fire år. Neste stortingsvalg er i september 2025.

Verdiskapning

Å skape verdi, som ofte betyr å tjene penger, ved å produsere varer eller tjenester.

Selskapsskatt

Skatt som bedrifter må betale fra det de tjener.

Universelle velferdsordninger

Hjelp og støtte fra staten som alle kan få, som for eksempel gratis skolegang eller helsetjenester.

Kommunal deflator

Et tall som justerer priser for å ta hensyn til inflasjon, slik at man kan sammenligne priser fra forskjellige år.

Søskenmoderasjon

En rabatt som familier får når de har mer enn ett barn i barnehage.

Handlingsregelen

En regel for hvor mye av inntektene fra oljefondet Norge kan bruke hvert år.

 Helge Mikalsen / VGNordnorsk familieglede og gjestmildhet. Fikk han oppleve. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det er klart at vi merker at barnehageprisene har gått ned. Det setter vi stor pris på, sier Prytz, som er senioringeniør i Kystverket i Kabelvåg.

Kona går rundt med deres 14 dager gamle baby på armen.

Se hvem som får hvilken kutt i barnehageprisene her:

Her er regjeringens oversikt over samlet kutt i foreldrebetaling (makspris) pr. år, fordelt på områder i landet:

Norge utenom lavprissonene i distriktene (De sentrale delene av landet):

  • Ett barn 19.334 kroner.
  • To barn 32.868 kroner.
  • Tre barn 53.536 kroner.

189 kommuner med færrest innbyggere utenom Nord-Troms og Finnmark (sentralindeks fem og seks):

  • Ett barn 24.834 kroner.
  • To barn 42.218 kroner.
  • Tre barn 62.886 kroner.

Nord-Troms og Finnmark

  • Ett barn 41.334 kroner.
  • To barn 70.268 kroner.
  • Tre barn 90.936 kroner.
 Helge Mikalsen / VGFerjetur ble det også. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Jevner ut

Hun er dommer i Svolvær og har studielån, som Støreregjeringen kutter med 25.000 kroner for folk som bor i de 189 kommunene med lavest innbyggertall.

– Det setter vi også pris på, fastslår hun fornøyd.

Mannen sier likevel det er noe som balanserer det ut.

– Dere vil kutte kontantstøtten fra 24 til 19 måneder. Det jevner ut deler det vi får igjen for lavere barnehagepriser og sletting av studielån.

Etter kaffe og kos hos trebarnsfamilien konfronterer vi Støre med at kuttet i studielån først inntrer i 2026.

– Dere kan igjen bli anklaget for talltriksing?

– Det har vi vært åpne om helt siden vi lanserte dette på Vestlandet for noen uker siden. Kuttet på 25000 kroner i studiegjelden gjelder fra 1. januar 2026, fordi du må ha bodd ett år i de områdene ordningen gjelder for.

 Helge Mikalsen / VGHan var også på lakseslakteriet Holmøy produkter på Sortland torsdag ettermiddag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre sier det er på tide å vise frem Høyres skattepolitikk.

– Vi har lagt frem et ansvarlig budsjett for å sikre velferden til folk, og at prisveksten kan gå ned, slik at rentene går ned. Det har skapt debatt og det lever vi godt med. Men nå er det på tide å vise frem alternativet, sier Støre og viser til duellene de siste dagene med Høyre-leder Erna Solberg:

– Solbergs og Høyre sin omstillingsplan har ett hovedsvar, nemlig kutt i formueskatten. Det har de gjentatt en rekke ganger. Da sier jeg: Det er en oppskrift for betydelig økte forskjeller i Norge. Forskning viser at man gjennom det ikke klarer å nå mål om flere arbeidsplasser og mer verdiskapning.

– Det er det ulike meninger om: Det er de som mener at slik skattelette vil kunne gi økt aktivitet og verdiskapning?

– Forskningen som er gjort ved Norges Handelshøyskole reiser store spørsmålstegn rundt det. Og spesielt hvis Høyre skal kompensere kuttene i formuesskatten, ved å øke selskapsskatten.

Les hva Støre sier om skatteflukten her

Skatteflukten til Sveits og andre land har blitt brukt som et av de fremste bevisene på at Støres regjering er næringsfiendtlig.

– Over tid kan ikke Norge være tjent med at stadig flere store eiere ikke bor her i landet?

– Jeg ønsker at både store og små eiere og de som ikke eier, vil bo her, fordi det er et godt land å bo i. I 2023 var det rekordhøye investeringer i Norge. I 2024 noe lavere, men fortsatt veldig høye og over snittet for alle årene Erna Solberg var statsminister. Norge er et land det er attraktivt å investere i; det er rekordhøye overskudd og eksport og lav ledighet. Jeg håper at folk fortsatt ser kvaliteten ved å bo i Norge; tryggheten ved å ha barn og bli gammel i Norge.

– Sløseri

Han sier de sitter på hver sin klode når det gjelder skatt og ulikhet.

– De ordningene som vi foreslår, som vil gi folk bedre økonomi, mener Erna Solberg er sløseri: Noe som vi må forvente at vil bli kuttet i Høyres budsjettforslag, for å oppfylle løfte om skattelette til de rikeste.

– Dere har synliggjort innholdet i statsbudsjettet gjennom masse lekkasjer av positive saker for dere. Men målingene rikker seg ikke; dere ligger stabilt lavt mellom 18 og 22 prosent?

– Fasiten på det får vi ved stortingsvalget i september neste år. Når effekten av våre tiltak blir synliggjort, vil folks økonomi bli bedre og tryggheten øke.

 Helge Mikalsen / VGHan ble tatt imot som en statsminister verdig da han torsdag ettermiddag besøkte Vestmarka barnehage på Sortland. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Når skatteletten dere kom med er 200–400 kroner i året for folk flest, da er det ikke lett å kritisere andre for større lettelser?

– Vi er helt ærlige på det. Vi har aldri meldt oss på i en konkurranse om å gi mest skattekutt. Vi har kuttet 10,5 milliarder kroner i inntektsskatten siden vi tiltrådte, hvor de med lavest inntekt får mest og ni av ti lik eller noe lavere skatt. Men våre hovedsatsinger kommer på andre områder, hvor vi prioriterer gode universelle velferdsordninger, med moderne grep, som få andre land bruker, sier han og viser til at alle familier får kutt i barnehagekostnadene og SFO.

– I de flestes lommebok er det først og fremst renten som svir. Eksperter har etter fremleggelsen av statsbudsjettet gitt uttrykk for at budsjettet kan utsette tidspunktet for når rentene settes ned?

– Det er det ingen grunn for å hevde. Budsjettet er ansvarlig og pengebruken er godt innenfor handlingsregelen.

 Helge Mikalsen / VGEn av gavene tok han på seg. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Du beskriver en politikk som skal bidra til at renten skal gå ned, men hvis de ikke gjør dere, vil dere slite med velgerne?

– Budsjettpolitikken vi er ansvarlig for, trekker norsk økonomi i riktig retning. Norges Bank er ansvarlig for rentepolitikken, men vi gjør nå vår del av jobben.

Bilde av

– God reklame for Høyre

Erna Solberg vender til å begynne med det andre kinnet til.

– Dette var veldig god reklame for Høyres næringspolitikk. Det er helt riktig at Høyre ønsker å gi norske eiere av norske bedrifter lavere skatter, slik at mer av pengene kan forbli i bedriftene og bidra til flere arbeidsplasser og mer aktivitet i hele det langstrakte landet vårt.

Hun sier at dette også vil bidra til høyere verdiskaping og større inntekter til fellesskapet over tid.

– Som vi kan bruke til å betale for sykehus, politi, sykehjem, barnehager og alt annet vi trenger.

Her er mer om hennes vei:

– Skal vi ha råd til velferden vår i fremtiden, må vi ha mer penger inn til å finansiere den. Vi må skape mer, få flere i jobb, produsere mer og få mer vekst i økonomien. Venstresiden har bare ett svar, og det er høyere skatter. Det er ikke bærekraftig. Verdiskapingen må opp.

 Frode Hansen / VGKrangelfantene sammen under partilederdebatten i Stavanger 8. september i fjor. Foto: Frode Hansen / VG

– Tar munnen for full

Hun lar seg likevel ikke pille på nesen.

– Men så tar jo Jonas munnen for full igjen. For i denne saken hopper han helt bukk over at Høyre også ønsker å senke inntektsskatten, som vil bety mer for lommeboken for de aller fleste av oss, enn formuesskatten gjør:

– Det skjønner jeg jo at Støre helst ikke vil snakke om, siden skattelettelsene regjeringen selv skrøt av at skulle være på 5000 kroner til vanlige folk, da statsbudsjettet kom viste seg å være på bare 400 kroner i året, sier hun.

Read Entire Article