Før jul var det kupp-stemning i deler av Arbeiderpartiet. Nå tikker klokken i Jonas Gahr Støres favør – men partiet står overfor et dilemma.
- Anja A. T. Brekke
- Eirik Røsvik
- Martha C. S. Díaz
- Bjørn Haugan
- og 1 tilvis færre
Kortversjonen
- Før jul stormet det rundt Jonas Gahr Støre og flere ønsket at han skulle trekke seg som partileder og statsminister.
- Nå mener flere i partiet, som VG har snakket med, at Støre har styrket sin posisjon. Blant annet på grunn av økt synlighet og bedre meningsmålinger.
- Snart skal valgkomiteen settes ned. De skal ta stilling til hvorvidt ståre får fortsette som leder. Det hele avgjøres på landsmøtet i april.
Flere i Arbeiderpartiet planla før jul at Støre skulle trekke seg frivillig som partileder og statsministerkandidat før valget og la nestleder Tonje Brenna ta over.
Nå peker pilene i en annen retning.
VG har snakket med en rekke sentrale personer i partiet som før jul ønsket at Støre skulle gi seg, men som nå mener at han har styrket sin posisjon før landsmøtet.
Kildene trekker frem ulike faktorer for å begrunne stemningsskiftet:
- Støre oppleves som mer offensiv, selvsikker og synlig i offentligheten. De peker på hans opptreden i NRK-serien A-laget og NHOs årskonferanse.
- Gjennomsnittet av meningsmålingene har gått fra 17,2 til 19,2 prosent hos pollofpolls.no.
- Flere sier at stemningen i partiet er bedre, og trekker frem den såkalte kandidatsamlingen på Gardermoen, der flere høytstående Ap-politikere deltok, som et eksempel på dette.
Støre-appell
Aps Torbjørn Vereide fra Sogn og Fjordane mener Støre er riktig mann for partiet.
– Når det er debatt om en person, så har mange behov for å tenke seg om en ekstra gang. Jeg tror at flere nå har lagt merke til hvilket kaliber Støre har som statsminister. I tillegg har mange blitt bedre kjent med mennesket Jonas gjennom jula, sier Vereide.
Vereide trekker frem Støres opptreden på NRK-serien «A-laget», der statsministeren ble intervjuet av 30 reportere på spekteret eller med andre funksjonsvariasjoner.
– Stemningen i partiet er bedre for hver uke som går. Folk ler mer. De har lave skuldre. Jeg tror den stemningen smitter over i valgkampen. Når jeg er hjemme er det flere som tidligere har vært uenig med Ap, som nå kommer opp til meg og sier at de vurderer å stemme på oss, sier Vereide.
Sindre Martinsen-Evje er fylkesleder i Østfold Ap. Han mener man skal tåle debatt, og at partiet må få velge sine ledere.
Men han er samtidig klar på at han selv mener det er riktig å fortsette med Støre som partileder. Det har fylkespartiets styre også gjort et vedtak på.
– Nå må vi samle oss om Jonas. Det er viktig å fokusere på politikk og regjeringsprosjektet. Vi er inne i et valgår, og det er mye som står på spill, sier han og legger til:
– Nå må vi brette opp ermene og samle laget.
Opprøret er ikke over
Før jul pekte mange på nestleder Tonje Brenna som Støres arvtaker, men heller ikke da var det bred nok enighet om henne som ny leder.
Flere VG har snakket med som ønsker et skifte, sier også at det er for tett opp mot valget å bytte ham ut på landsmøtet. Klokken jobber altså for Støre, slik NRK-kommentator Tone Sofie Aglen også har beskrevet.
En rekke kilder trekker også frem at det mislykkede «kuppforsøket» før jul ødela momentumet for å bytte ut Støre, og har styrket hans posisjon.
Tre viktige datoer
- 20. til 21. januar: Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes på Leangkollen for å foreslå hvem som skal sitte i valgkomiteen.
- 10. til 11. februar: Landsstyret i Arbeiderpartiet møtes i Bergen for å vedta valgkomiteen.
- 3. til 5. april: Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo
Disse avgjør
På mandag og tirsdag møtes sentralstyret i Arbeiderpartiet bestemme hvem som skal sitte i den mektige valgkomiteen
.De skal finne ut om Støre bør få fortsette, eller om han skal byttes ut. Det er knyttet stor spenning til hvem som blir valgt til å sitte i valgkomiteen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har som ventet sagt seg villig til å lede komiteen, ifølge NRKs opplysninger.
Alle fylkeslag har blitt invitert til å spille inn to kandidater hver til valgkomiteen, én kvinne og én mann. Sammensetningen er basert på kjønn og geografi.
Hvem som sitter i komiteen kan avgjøre Støres fremtid. Vil de kjempe for ham, mot ham eller holde seg nøytrale? Og speiler de landsmøtets mening?
Valgkomiteen skal ikke bare finne ut om Støre får fortsette, men også finne en arvtager til partisekretær Kjersti Stenseng, som gir seg på landsmøtet.
Det er ikke én konkret person som peker seg ut som Stensengs åpenbare etterfølger. Nå diskuteres en rekke navn i jakten på den beste kandidaten, etter det VG erfarer.
Manneproblemet
Valgkomiteen kan ikke foreslå hvem som helst til jobben som partisekretær. De må forholde seg til partiets regler - vedtektene.
Der står det at begge kjønn skal være representert med 50 prosent ved alle valg, nominasjoner og oppnevninger. Det betyr at partiet står overfor et dilemma:
- Dersom Jonas Gahr Støre fortsetter som leder, må partisekretæren være en kvinne.
- Dersom den nye partisekretæren blir en mann, må Støre gå av som leder eller Jan Christian Vestre gi seg som nestleder.
Dersom 50 prosent kjønnsbalanse ikke er mulig, slår vedtektene kun fast at begge kjønn må være representert.
Hvem som blir ny partisekretær avhenger derfor av hvorvidt Jonas Gahr Støre får fortsette som Ap-leder, eller ikke.
I dag består ledelsen kun av personer fra Østlandet. Større geografisk spredning er et mål, men ikke et absolutt krav til ny ledelse.
Se video - slik svarte Støre da det kokte rundt ham før jul: