Støre: 2,8 milliarder mer til kampen mot kriminalitet i 2025

3 weeks ago 16



Et hurtigspor i domstolene for unge lovbrytere er blant regjeringens satsinger.

 Thomas Fure / NTB
SATSER: Regjeringen setter nå av nærere tre milliarder kroner i kampen mot kriminalitet. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert 16.09.2024 09:51 Sist oppdatert 5 minutter siden

Statsminister Jonas Gahr Støre forteller mandag at regjeringen ønsker å bruke 2,8 milliarder mer i kampen mot kriminalitet i 2025.

– Vi la opp til en historisk satsing på politi i revidert budsjett. Det vi varsler i dag er at vi tar det nivået videre, sier Støre på en pressekonferanse tirsdag.

2,4 milliarder settes av til politiet.

– Det er en økning av politiets grunnfinansiering på 10 %, sier Støre.

– Nå forventer vi at politiet bruker disse midlene til nettopp det vi skal se, nemlig en styrking av grunnbemanningen. Det betyr flere politifolk i gatene.

Hurtigspor for unge lovbrytere

I tillegg foreslår statsministeren et hurtigspor for raskere rettsbehandling av unge lovbrytere i Oslo.

– Vi hører om gjenger som rekrutterer unge gutter til kriminell virksomhet. En hovedoppgave er å stoppe dette, sier Støre.

– Vi har gjort endringer som gjør at ungdom som begår kriminalitet, får en raskere reaksjon og oppfølging. Nå tar vi enda et steg og sørger for at det etableres et hurtigspor ved domstolen i Oslo for unge lovbrytere, med mål om ikrafttredelse i år.

Nå vil regjeringen sørge for at det etableres et hurtigspor ved domstolen i Oslo for unge lovbrytere. Målet er at dette skal tre i kraft i år.

– Det forutsetter rask behandling i Stortinget. Forslaget ligger der. Stortinget kommer sammen i oktober. Så nå gjelder det bare å få gjort det på riktig måte.

Vil slå ned på bakmenn

Statsministeren ønsker også å slå hardt ned på bakmennene.

– Vi har 90 millioner som skal ruste politiet til bedre å ta større beslag i kriminelt utbytte. Det handler om teknologi som bidrar til at vi avdekker og tar bakmenn. Kompetansen til å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Justisminister Emilie Enger Mehl foreller at det også skal setts av 100 millioner kroner til ungdomsfengsel, for å doble kapasiteten.

– Vi tar sikte på nær tredobling i 2026, sier hun.

– I tillegg vil vi kjøpe inn flere fotlenker, og ta i bruk fotlenke som surrogat for varetekt, altså at man kan få en fotlenke og sone med det når man sitter i varetekt istedenfor å være i et fengsel.

Read Entire Article