Stor guide til hermetiske tomater: Slik velger du riktig

3 weeks ago 38



Foto: Oluf Lorentzen

Vet du forskjellen på polpa, passata og Datterini? Denne guiden hjelper deg å velge hermetiske tomater som passer ekstra godt til det du skal lage.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Kortversjonen

Hvis du ikke har tilgang på ferske, perfekt modne tomater – som jo er tilfellet store deler av året i Norge – er faktisk hermetiske tomater et veldig bra alternativ. Råvarene som brukes til å lage disse produktene er nemlig plukket i sesong og behandlet for å ta best mulig vare på den friske smaken av nyplukkede tomater.

Det å bruke riktig tomat-produkt til riktig rett kan faktisk hjelpe deg å ta matlagingen til et helt nytt nivå. Enten du skal lage den perfekte pastasausen, en deilig suppe eller mettende gryterett, er det viktig å matche smak, konsistens og farge for å få den aller beste smaksopplevelsen.

Her er en oversikt som hjelper deg å velge riktig produkt til maten du skal lage. Sjekk også det store utvalget hermetiske tomater på oluf.no

Marinerte kyllinglår i tomatsaus med feta og oliven – en smakfull opplevelse for hele familien!

Marinerte kyllinglår i tomatsaus med feta og oliven – en smakfull opplevelse for hele familien! Foto: Oluf Lorentzen

Polpa

Polpa er finhakkede tomater som bringer friskheten, smaken og aromaen av nyplukkede tomater rett til middagsbordet. Fordi Polpa inneholder mye fuktighet, altså tomatsaft, egner dette produktet seg godt til retter som skal koke lenge.

Bruksområde

Enten det er pizza, pasta, kjøtt, fisk eller grønnsaker, så gir Polpa en naturlig og rik tomatsmak til både hverdagsretter og festmåltider. Polpa fungerer også godt i retter tilberedt ved høye temperaturer i stekeovn og kan brukes som base i kalde sauser som salsa. Se for eksempel denne oppskriften på saftige kyllinglår i tomatsaus.

Passata

Passata er en flytende tomatpuré laget av solmodne tomater, med fløyelsmyk konsistens og herlig sødme. Den har en tykkere konsistens og søtere smak enn for eksempel Polpa. Passata varmes opp i løpet av et par minutter og er klar til bruk, noe som gjør det til et av de raskeste alternativene for å tilsette tomatsmak til måltider. Dette er sannsynligvis grunnen til at passata er en favoritt blant italienerne.

Bruksområde

Den søte, fløyelsmyke konsistensen gjør passata perfekt for sauser, supper og retter med kort koketid. Varm opp passata rett fra pakningen for å lage en rask tomatsaus til pasta eller som base i andre retter. Som for eksempel canneloni med ricotta og spinat.

Du kan også bruke passata i kalde supper eller som en del av dressinger for en frisk tomatsmak.

Tomatpuré

Tomatpuré er en konsentrert tomatmasse som gir en intens tomatsmak, dyp farge og konsistens til sauser og matretter. Tomatpuré finnes i ulike konsentrasjoner, hvor den trippelkonsentrerte varianten har den mest intense tomatsmaken. Den dobbeltkonsentrerte tomatpuréen er også svært smakfull.

Visste du at det trengs 5,5 kg ferske tomater for å lage 1 kg dobbeltkonsentrert tomatpuré?

Bruksområde

Tomatpuré er en viktig ingrediens på kjøkkenet som kan brukes i en rekke retter for å skape fylde. Purèen tåler lang koketid og er helt essensiell i retter som Pasta Bolognese, Ossobuco og andre gryteretter. For ikke å glemme tomatsuppe – en klassisk hverdagsmiddag.

Tomatpuré passer også utmerket godt i retter som ikke skal koke lenge, for eksempel dipper og kalde sauser.

Søte pelati-tomater og kremet stracciatella di burrata er perfekt når du skal lage en rask og smakfull middag som imponerer!

Søte pelati-tomater og kremet stracciatella di burrata er perfekt når du skal lage en rask og smakfull middag som imponerer! Foto: Oluf Lorentzen

Pelati

Pelati er hele, skinnfrie tomater. Tomatene er nøye utvalgt for å sikre optimal smak og aroma og skrelles forsiktig med damp. Metoden sikrer at saftigheten og den fyldige smaken bevares. Ved hermetisering kombineres de flådde tomatene med en silkemyk passata, noe som sikrer at de holder seg like friske og faste som da de ble plukket. De kjøttfulle tomatene, i kombinasjon med den fløyelsmyke tomatsaften, gir en rik og autentisk smaksopplevelse.

Bruksområde

Pelati kan brukes hele, klippes i fileter eller hakkes i små biter – alt avhengig av hva oppskriften krever. Tomatene er spesielt godt egnet for langkokte retter som gryteretter og pastasauser som skal putre lenge på komfyren. Enten du lager gryteretter, pastasauser, eller retter med fisk og skalldyr, vil Pelati bidra til å løfte smaken og kvaliteten på matretten.

Linguine med tomat og burrata blir ekstra god med Pelati-tomater.

Mange pizzakokker bruker kun San Marzano-tomater når de skal lage pizzasaus.

Mange pizzakokker bruker kun San Marzano-tomater når de skal lage pizzasaus. Foto: Oluf Lorentzen

San Marzano D.O.P.

San Marzano-tomaten dyrkes eksklusivt i Agro Sarnese-Nocerino regionen i Sør-Italia. Området har optimale vekstforhold for disse tomatene og derfor har de fått opprinnelsesbeskyttelsen Denominazione D'Origine Protetta (D.O.P.) fra EU. Det betyr at tomater merket med San Marzano er dyrket og produsert i dette spesifikke geografiske området. Disse tomatene kjennes igjen på sin dype rødfarge, sin faste konsistens og den friske, søte og kraftige smaken.

Bruksområde

San Marzano-tomatene kjennes igjen på sin dype rødfarge, faste konsistens og intense smak. De er ideelle som erstatning for ferske tomater på bruschetta og gir en fyldig tomatsmak i sauser, gryter og supper. Allsidigheten gjør at San Marzano-tomatene er et populært valg blant kokker over hele verden som søker ekte italiensk kvalitet og smak i sine retter.

Hermetiserte cherrytomater

Fra Sør-Italia kommer en liten tomat med stor karakter, nemlig cherrytomat. For å bevare den friske smaken av nyplukkede sommertomater, bearbeides råvarene samme dag som de høstes. De skrelles varsomt før de legges i fløyelsmyk passata (flytende tomatpuré) og hermetiseres. Denne prosessen gjør at tomatene er like friske og faste som da de ble plukket.

Bruksområde

Hermetiske cherrytomater gir deg smaken av nyplukkede tomater året rundt. De har en intens søt smak og et fast fruktkjøtt som gir rettene en rik og fruktig karakter. Bruk i alt fra gryteretter og topping på pizza og foccacia til ulike ovnsbakte retter. Den deilige sødmen og friskheten passer også perfekt til fiskeretter. Eller til sandwich med italienske kjøttboller og pikant tomatsaus.

Pasta all'amatriciana er en italiensk klassiker som lages med få ingredienser på under 30 min. Snakker vi ny hverdagsfavoritt?

Pasta all'amatriciana er en italiensk klassiker som lages med få ingredienser på under 30 min. Snakker vi ny hverdagsfavoritt? Foto: Oluf Lorentzen

Datterini

Datterini er en spesiell type plommetomat, kjent for sin avlange form og søte smak. Tomatene høstes med omhu og behandles umiddelbart for å bevare både konsistens og den karakteristiske delikate og balanserte smaken.

Polpa Datterini er en variant av polpa laget på Datterini-tomater.

Bruksområde

Disse tomatene er perfekte for retter med kort koketid og raske retter som pastasauser og skalldyrsretter. Prøv gjerne denne oppskriften på Pasta all’amatriciana.

Read Entire Article