Stor­britannia endrer innreise­reglene

3 weeks ago 9



Til våren må alle som vil inn i Storbritannia enten ha et visum eller et elektronisk reisedokument.

Dokumentet er du kanskje vant til å fylle ut om du har vært i USA.

Fra og med april neste år må alle unntatt irske og britiske borgere skaffe seg et slikt.

Tower Bridge i London

TOWER BRIDGE: Turister fra hele verden blir omfattet av de nye innreisereglene til Storbritannia.

Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

Skal du på en helgetur som turist, på besøk til slekt og venner, på et møte eller en forretningsreise, et kortere studieopphold eller bare er innom i transit, så kreves dette dokumentet.

Kravet er at du bare oppholder deg inntil et halvt år i Storbritannia.

Koster 140 kroner

Dokumentet er gyldig i to år og skal koste 10 pund, cirka 140 norske kroner. Folk som skal studere i mer enn et halvt år eller arbeide i Storbritannia, må fremdeles søke visum, som i dag.

Årsaken til at britene gjør dette, er å øke sikkerheten og bedre de reisendes opplevelse, skriver regjeringen i en pressemelding.

Turister til Storbritannia bidrar med over 32 milliarder pund, eller nesten 450 milliarder norske kroner, til den britiske økonomien i år.

Regjeringen håper de fortsatt vil føle seg velkommen til Storbritannia.

Fotballsupporter: – Dette blir uvant

Ole Fuglestad i den norske supporterklubben til Manchester City er ofte på kamp i England for å se Erling Braut Haaland og co.

Ole Fuglestad på Ethiad stadium i Manchester

Ole Fuglestad på Etihad Stadium i Manchester

Foto: Privat

Han er ikke så glad for de nye reglene.

– Dette blir uvant for oss fotballsupportere. Jeg har reist på kamper i England siden 1993, og selv etter Brexit har det vært likt alle disse årene, sier han.

Han poengterer at mange reiser på kort varsel. Dette fordi kamper kan bli flyttet og ikke minst på grunn av Mesterligaen, der billetter legges ut for salg kort til før kampdagen.

– Jeg er helt sikker på at mange blir tatt på senga nå. Det er ikke alle som har kampbillett måneder i forveien, sier han.

Kan søke om ETA fra mars

– Norske borgere blir omfattet av det britiske systemet for å søke om en digital innreisetillatelse til Storbritannia fra og med 2. april 2025. Denne endringen gjelder reisende fra de fleste europeiske land, ikke bare reisende fra Norge, skriver Lars-Erik Hauge på den norske ambassaden i London.

En slik innreisetillatelse, ETA, eller Electronic Travel Authorisation, er ikke det samme som et visum. Dersom man ikke får godkjent ETA, må man søke om visum.

Ifølge britiske myndigheter vil det bli mulig å søke ETA fra og med 5. mars 2025, men endringen trer i kraft 2. april. Det betyr at alle norske borgere må søke før innreise dersom de skal ankomme Storbritannia fra og med 2. april 2025.

Det er unntak fra ETA for personer som allerede har gyldig opphold i Storbritannia. Søknaden gjøres digitalt enten via en nettside, eller en app utviklet av britiske myndigheter.

Publisert 12.09.2024, kl. 11.00

Read Entire Article