Stjernene dukket opp på utskjelt arrangement

1 day ago 4



Stjernene flokket til Abu Dhabi for å se basketball på toppnivå. Men bak kulissene lurer sterk kritikk.

 De pensjonerte fotballstjernene Ronaldinho og Thierry Henry så ut til å kose seg på basketballkamp i Abu Dhabi. Foto: FADEL SENNA / AFP / NTB
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 04.10.2024 22:07

– Mens NBANBANational Basketball Association - verdens fremste basketballiga. underholder sine tilskuere i Abu Dhabi, så dør folk i Sudan hvor Emiratene med god grunn har blitt anklaget for å tilby støtte til den voldelige parten, sier Joey Shea.

Sitatet er hentet fra Human Rights WatchHuman Rights WatchMenneskerettighetsorganisasjon sin egen nettside. Shea er Emiratene-ekspert hos organisasjonen og sterkt kritisk til showet som denne helgen foregår i Abu Dhabi.

Fredag kveld barket Denver Nuggets og Boston Celtics sammen til oppkjøringskamp i det som blir kalt Abu Dhabi Games.

På tribunen satt store stjerner som Steve HarveySteve HarveyStor TV-personlighet i USA, Ronaldinho, Thierry Henry og Luis Figo.

«For en kveld», skriver Henry på Instagram.

«Koser meg med NBA», skriver Gerard Pique.

– Et fantastisk, fantastisk arrangement. Godt organisert. Ser frem til flere, sier Clarence Seedorf i en video på Insta-kontoen til Visit Abu Dhabi.

1 av 3Foto: Rula Rouhana / Reuters / NTB

På banen underholdt de to beste lagene fra NBA forrige sesong.

– Kampene finner sted bare noen kilometer fra der menneskerettighetsaktivisten Ahmed Mansoor sitter fengslet i en isolasjonscelle, sier Shea i Humans Right Watch.

Organisasjonen sier NBA står i fare for å bli en del av sportsvaskingensportsvaskingenNår et land eller en organisasjon bruker sport for å forbedre sitt rykte, selv om de kanskje ikke følger menneskerettighetene eller har andre negative sider. til Emiratene. Dette er noe Abu Dhabi og Emiratene har blitt kritisert for en rekke ganger, spesielt som eiere av Manchester City.

Khaldoon Al Mubarak er styreformann i Manchester City og svært sentral i klubbdriften. Han er også svært sentralt plassert på myndighetsnivå i Abu Dhabi, samt leder for Mubadala Investment Company – som er et statlig investeringsfond ikke helt ulikt det norske oljefondet. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

Stanis Elsborg jobber som senioranalytiker i Play the Game, som er en organisasjon som jobber med demokrati og transparenstransparensNår organisasjoner er åpne om hva de gjør og hvordan de opererer, slik at alle kan se og forstå deres handlinger. innenfor sportens verden.

Han sier spillere i NBA og WNBAWNBAKvinnenes NBA har vært foregangsfigurerer i kampen mot rasisme og sosiale ulikheter. Nå mener han samarbeidet med Emiratene gir grunn til å stille spørsmål.

«Kan NBA opprettholde sin posisjon som et fyrtårn for sine uttalte idealer samtidig som de er en partner med et slikt regime?» spør han i en spalte i New York Times.

NBA-sjef Mark Tatum skal ha uttalt at de ikke er enig med «alle lover og synspunkt» i hverken Emiratene eller noe annet land.

Thierry Henry stiller opp på en selfie på tribunen i Abu Dhabi. Foto: Rula Rouhana / Reuters / NTB

«Vi fordømmer menneskerettighetsbrudd når de oppstår» sier Tatum ifølge New York Times.

Noe av grunnen til at NBA nå samarbeider med Emiratene, har med USAs og ligaens dårlige forhold til Kina å gjøre. Kina var lenge landet å gå til for å få seere i Østen til å skru på amerikansk basketball.

Men da en Houston Rockets-sjef sendte ut en melding med støtte til protestanter for demokrati i Hong Kong, kjølnet forholdet skriver ESPN.

Derfor har også NBA sett etter andre muligheter for å spre ligaen utenfor USAs grenser. Ligaen skal ha tapt flere hundre millioner dollar på konflikten med kineserne.

Emiratene har vist både i fotball og andre idretter at de ikke sparer på noe hvis de ønsker å gå inn i en sport.

Men det kommer med en pris mener kritikerne.

«Å samarbeide med Emiratene er ikke bare en kommersiell avgjørelsekommersiell avgjørelseEn beslutning som er basert på ønsket om å tjene penger, ikke nødvendigvis hva som er etisk eller moralsk riktig.. Det er et direkte samarbeid med et styre som er linket til menneskerettighetsbrudd. Å ignorere dette gjør ikke bare at NBA setter sitt rykte som en organisasjon som tar sosiale ulikheter på alvor på spill. Det ødelegger også påvirkingen av dens tidligere seiere», skriver Elsborg.

En annen NBA-sjef, Adam Silver, har kalt det en mulighet til «å føre folk sammen».

Kampen fredag kveld endte 107–103 til Celtics.

Read Entire Article