Østerrikerne valgte søndag representanter til en ny nasjonalforsamling. Da valglokalene stengte klokken 17 lå det høyreradikale Frihetspartiet an til å bli det største partiet i landet.
– Vi har skrevet historie, det skal bli forandring i landet, sa Michael Schnedlitz, generalsekretær i FPÖ til østerriksk radio.
De to partiene som nå styrer landet i koalisjonsregjering Østerrisk Folkparti, ÖVP De Grønne går begge tilbake. Folkepartiet får hver fjerde stemme, mens får 8 prosent.
Forbundskansler Karl Nehammer gjorde en god figur under flommen som skylde over landet i slutten av september, men det var ikke nok til å snu østerrikernes misnøye med den sittende regjeringen.
Sosialdemokratene, SPÖ kommer på tredjeplass med 20 prosent.
I en spørreundersøkelse gjort før valget svarer 6 av 10 av østerrikerne at de er misfornøyd med den sittende regjeringen. Korona
Østerrike oversvømmes av asylsøkere
Herbert Kickl vil være den lille manns forkjemper. Han har tatt til orde for «remigrasjon». Det vil si å sende innvandrere tilbake til dit de kom fra.
Asylmottak skal etter FPÖs plan bli til deportasjonssentre.
På et folkemøte i Graz sammenlignet han Østerrike med et synkende skip.
«Hvis vi slipper inn vann og bare pumper ut noen liter, så vil skipet synke. Jeg vil ikke at Østerrike skal synke. Vi må tette hullene og ikke slippe inn noen asylsøkere», sa kanslerkandidaten til tilhengerne.
I Wien har 42 prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn. Mange av de som stemmer på ytre høyre mener at flyktninger får mer sosialstøtte enn østerrikske pensjonister. De siste årene har levekostnadene i landet gått opp og folk sliter økonomisk på grunn av inflasjon.
Partiet legger skylden for den dårlige økonomiske utviklingen innvandring og på krigen i Ukraina.
FPÖ blir anklaget for å være både antisemittisk og rasistisk.
Fra SS til Haider
Partileder Herbert Kickl vil ta i bruk begrepet Volkskanzler. Folkekansler har historiske røtter. Det samme begrepet ble brukt om en annen østerriker, Adolf Hitler, da han kom til makten i 1938.
Lenge før Trump, Orban og Le Pen har østerrikerne et parti som har satt «Østerrike Først». De har appellert til velgerne med enkle slagord om å få ut innvandrerne og stenge grensene.
Etter at Hitler tapte andre verdenskrig gjennomgikk ikke landet en denazifisering. FPÖ ble dannet av den tidligere SS-offiseren Anton Reinthaller i 1955. Selv om partiet ble stiftet av flere nazister så var det i starten et liberalt parti.
Det ble til et stort og høyrenasjonalistisk parti først på 1980-tallet. Da var den karismatiske Jörg Haider partileder. Også Haider hadde nazisympatier, men det forhindret ham ikke fra å gjøre FPÖ til et stort folkeparti.
Selv om mange da reagerte på at han sa at naziregjeringen i 1938 hadde en bedre arbeidspolitikk enn den sittende østerrikske regjeringen (1991).
Det var kampen mot innvandring som gjorde partiet stort. Under Haiders ledelse kom FPÖ i regjering sammen med det konservative ÖVP. I valget i 2000 ble Frihetspartiet landets nest største parti etter å ha fått 27 prosent av stemmene.
Danset med Putin
Frihetspartiet var i sin spede ungdom, på 1950-tallet, et anti-Kreml parti. Men i moderne tid har partiet pleid nære bånd til Putins Russland. Partiet har sendt gratulasjoner til Putin ved alle hans valgseire. I 2018 undertegnet det østerrikske partiet en samarbeidsavtale med Putins parti Forent Russland.
Det har også vært tette bånd på det personlige plan. Da daværende utenriksminister Karin Kneissl giftet seg i 2018, var Vladimir Putin en av hedersgjestene.
De tette båndene ble synlige i 2019. Da fikk tyske medier tak i en snikfilmet video. Der kan vi se daværende partileder og visekansler Heins Christian Strache i et møte med en russisk kvinne, i en luksusvilla på Ibiza.
Kvinnen utgir seg for å være niesen til en russisk oligark. Hun forteller at hun ønsker seg kontroll over Østerrikers største tabloid, Kronen Zeitung. Hun tilbyr Strache positiv nyhetsdekning av partiet i valgkampen. Til gjengjeld tilbyr visekansleren russeren tilgang til lukrative statlige kontrakter.
Etter det som blir kalt Ibiza-affæren måtte Strache gå av og FPÖ forsvant ut av regjeringen. Men det førte ikke til kontakten med Russland opphørte. Misnøyen med krigen i Ukraina er en av forklaringene til at partiet har vokst i popularitet. Frihetspartiet ble Østerrikes største parti under sommerens valg til Europaparlamentet.
– Ny era i Europeisk politikk
En FPÖ-regjering vekker bekymring i Brussel. Partiet har fremmet forslag om at EU-sanksjoner mot Russland skal fjernes.
– Vi går inn i en ny era i europeisk politikk, sa Kickl.
I sommer var han med på å danne Europas Patrioter, en gruppering innenfor Europaparlamentet. På dannelsesmøte stod han hånd i hånd med nabo i øst, Ungarns Viktor Orban. Også italienske Lega og Spanias Vox er medlemmer. De ledes av Jordan Bardella i franske Nasjonal Front. Alle disse partiene er skeptiske til makten som Brussel har over medlemsstatene.
Kickl har kalt Ursula von der Leyen for en krigshisser og sagt at han og Orban kan få til en «en fredelig løsning på krigen mellom Ukraina og Russland».
Selv om både Østerrike og Ungarn er små land, kan de sammen med flere likesinnede føre EU i en ny retning.
En ny Folkekansler?
Selv om ytrehøyre har fått flest av de østerrikske stemmene betyr det ikke at Kickl vil bli Folkekansler, som han ønsker. Det er fordi at partiet ikke har absolutt flertall og må få støtte fra andre partiet.
Den mest naturlige søke støtte hos er hos sentrumhøyre Østerrisk Folkepari (ÖVP) Partiets leder, den sittende kansler Karl Nehammer har gjentatt at han ikke ønsker seg Kickl som kansler.
På det siste valgmøtet sa kansleren at Kickl er for radikal.
«Vi står for sentrumspolitikk, og er mot det ytterliggående. Vi er for stabilitet og imot kaos. Vi lever ikke av problemer, vi løser dem».
Men i motsetning til nabolandet Tyskland, hvor ytrehøyrepartiet AfD blir stengt ute av politiske samarbeid, har FPÖ vært i regjering før. Begge gangene sammen med det konservative ÖVP.
Det blir derfor spekulert i om de konservative også denne gangen vil inngå regjeringssamarbeid med ytre høyre. Spesielt hvis Kickl ikke forlanger å være kansler.
Det forventes at regjeringsforhandlinger kan ta flere måneder.
Publisert 29.09.2024, kl. 17.20 Oppdatert 29.09.2024, kl. 17.20