-
Norsk marinesoldat fra Nordland lå i ukjent soldats grav på Island
En fisker fant et lik iført norsk marineuniform i havet utenfor Island i april 1942. Nå er den avdøde identifisert som marineskytter Sigurd Arvid Nilsen.
I over 70 år har marineskytteren fra Gildeskål i Nordland hvilt i en ukjent grav på Island. Graven var merket med et hvitt trekors med inskripsjonen «Ukjent sjømann» på islandsk, melder Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD).
– Nå vet vi endelig hvem han er. En norsk krigsgravstein vil bli reist på graven for å hedre ham, opplyser departementet onsdag.
Krigsgravtjenesten ligger under KUD og forvalter norske krigsgraver i utlandet og utenlandske krigsgraver i Norge.
Først i 2022 fikk tjenesten vite at en ukjent norsk soldat var gravlagt i Flateyri ved Önundarfjörður på nordvestkysten av Island.
Da liket ble funnet 10. april 1942, hadde det på seg norsk marineuniform og et livbelte merket «FANEFJ…», som henviser til skipet DS Fanefjeld. Skipet seilte fra Bíldudalur 8. april og ble torpedert 9. april 1942 av den tyske ubåten U-252.
Ved hjelp av fysisk beskrivelse av den falne og opplysninger i historiske lister for utenlandske sjømenn, ble soldaten identifisert som dekksmann Sigurd Arvid Nilsen, skytter nr. 425 i Sjøforsvarets Skytteravdeling for Handelsflåten, født 12. oktober 1918 i Gildeskål. Familien til Nilsen er informert om saken.
(NTB)
-
Statsforvalteren: – Kommer til å svi
Statsforvalter i Nordland Tom Cato Karlsen deltok på kommunestyremøtet i Moskenes kommune på tirsdag. Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) var også til stede.
Bakgrunnen for besøket var et brev som ordfører Hanna Sverdrup og kommunedirektør Randi Angelsen sendte til kommunal- og moderniseringsdepartementet.
I brevet uttalte Sverdrup at Statsforvalteren jobber for kommunesammenslåing og ikke bistår og veileder kommunen på en god nok måte.
Under kommunestyretmøtet ga Karlsen beskjed om at Moskenes og utslippstillatelser i oppdrettsnæringen er det Statsforvalteren bruker mest tid på, skriver Lofot-Tidende.
– Vi føler at vi bruker uforholdsmessig mye tid og midler på Moskenes, sa Karlsen til kommunestyret.
Ifølge Lofot-Tidene avkrefter Statsforvalteren at han ønsker kommunesammenslåing for Moskenes, men utelukker ikke at det kan skje dersom kommunen ikke lykkes med å snu situasjonen.
– Dere må forstå at det kommer til å svi. Det vil bli vanskelig fordi dere er i en vanskelig situasjon, sier Karlsen.
Narud påpeker at alternativene for kommuner som ikke har balanse på utgifter og inntekter, eller som ikke klarer å levere lovpålagte oppgaver, er samarbeid med andre kommuner eller kommunesammenslåing.
Robek-kommunen har lenge slitt med alvorlige økonomiske problemer. I vinter truet ordføreren med å slå kommunen konkurs dersom de ikke fikk hjelp fra staten.
-
– Det aller viktigste nå er samarbeid
Leder i Norsk Cardiologisk Selskap Ole Christian Mjølstad kaster seg inn i PCI-konflikten i Helse Nord. Mjølstad er overbevist om at samarbeidsutfordringene kan løses, men da må fagmiljøene på Nordlandssykehuset og UNN samarbeide, skriver Dagens Medisin.
– Jeg har tro på den aktuelle modellen. Det aller viktigste nå er et samarbeid, det er helt avgjørende – og fullt mulig, sier Mjølstad til avisa.
En ekstern ekspertgruppe konkluderte i april 2024 med at dagens PCI-situasjon i nord ikke er bærekraftig og anbefalte sterkere styring og ledelse fra UNN.
I juni vedtok styret i Helse Nord at Bodø fortsatt skal ha et PCI-senter ved Nordlandssykehuset, men at ansvaret for behandlingen skal overføres til UNN.
Mjølstad anbefaler Nordlandssykehuset å slippe kampen om døgntilbud i Bodø. Kardiologen frykter argumentasjonen for å utvide PCI-tilbudet i Bodø kan ende med at tilbudet i verste fall forsvinner, skriver Dagens Medisin.
-
Utforkjøring i Bodø
Et kjøretøy har kjørt av veien på Høgliveien i Bodø.
Politiet er på stedet og melder at fører var alene i bilen og ikke fremstår som skadet.
-
Singelulykke i Vesterålen
En liten lastebil har kjørt ut og veltet på fylkesvei 82 ved Kjølhågen i Andøy onsdag morgen. Det skriver Bladet Vesterålen.
Avisa har vært i kontakt med Nordland politidistrikt som forteller at det ikke skal ha oppstått personskader eller trafikale problemer.
-
Ber om lovlighetskontroll av ordførerens habilitet
I slutten av oktober vedtok Sortland kommunestyre en uttalelse der de inviterte private grunneie i sentrum med på et samarbeid om felles parkeringspolitikk.
Uttalelsen om parkering ble både skrevet og fremmet av ordføreren, som tidligere ble erklært inhabil da formannskapet skulle drøfte parkering i sentrum, skriver Vesterålen Online.
Kommunestyrerepresentant for Venstre Jørn Martinussen har sammen med to andre kommunestyrekollegaer krevd lovlighetskontroll av kommunestyrets uttalelse om parkering, på grunn av ordførerens mulige inhabilitet.
Ellingsen avviste påstandene om inhabilitet og uttalelsen ble enstemmig vedtatt.
Ifølge ordføreren var uttalelsen en generell henstilling fra kommunestyret om at kommunedirektøren skulle følge opp allerede vedtatt politikk, skriver Vol.
Dersom kommunestyret fastholder at ordføreren var habil ved behandling av saken, vil saken bli sendt til statsforvalteren.
-
Helse nord: Fant millioner av pasientfiler i åpne mapper
Helse nord har lagret sensitive personopplysninger uten nødvendig tilgangsstyring eller logging, noe som kan ha satt pasientdata i fare.
Ifølge Digi er flere millioner filer, inkludert prøvesvar og identifikasjonsnumre, blitt lagret på filområder uten riktig sikkerhet. Opplysningene kommer fram gjennom et brev Datatilsynet sendte som svar på en avviksmelding fra Finnmarkssykehuset den 26. april i år.
Allerede i mai 2022 oppdaget Helse nord IKT en rekke åpne «fileshares» eller usikrede filområder. Denne praksisen har pågått siden januar 2013 og ble ikke oppdaget før nesten ti år senere, viser dokumentene som Digi har fått innsyn i.
– Det er utrolig at dette kan skje. Det jeg reagerer på, er at ingen har kontroll eller oversikt, sier Christel Eriksen, foretakstillitsvalgt for overlegene ved Finnmarkssykehuset.
Helse nord har valgt å ikke stille til intervju om saken. Via pressevakten gir de likevel et skriftlig svar fra kommunikasjonssjef Cathrine Giæver i Helse nord IKT:
– De omtalte filområdene er nødvendige for sykehusdriften. En ukontrollert nedstenging kunne ha påvirket pasientsikkerheten. Derfor ble det foretatt en kontrollert nedstenging av tilganger, forklarer hun.
Foretaket vurderer at ingen informasjon har kommet på avveie eller blitt endret, og at sjansen for misbruk er teoretisk.
-
Fiskebåt Nord tar skritt mot utmelding fra Norges Fiskarlag
Årsmøtet i Fiskebåt Nord går inn for utmelding av Norges Fiskarlag. Det skriver Fiskeribladet.
Styret i Fiskebåt Nord mener at det har vært en grundig prosess i vurderingen av den organisatoriske tilknytningen til Norges Fiskarlag, og at det nå er tid for å konkludere.
Ifølge avisa uttrykte noen medlemmer bekymring for å miste innflytelse dersom Fiskarlaget ble splittet, og mente at ledelsen var for utålmodig.
Styreleder i Fiskebåt Nord, Ivar Andreassen, mener at Fiskebåt har vært tydelig over lang tid på hva som skal til for å forbli i organisasjonen, og at de ikke har blitt tatt på alvor.
Fiskebåt Nord mener at Fiskebåt må melde seg ut av Norges Fiskarlag på årsmøtet i februar 2025 og fortsette som en selvstendig organisasjon.
Styreleder i Fiskebåt, Christian Halstensen, avviste at organisasjonssaken er en kamp mellom Nord Fiskarlag og Fiskebåt, og hevdet at det er flertallet i Norges Fiskarlag opp mot Nord Fiskarlag, skriver Fiskeribladet.
-
Foreslår å legge ned barnehage i Øksnes
I budsjettet for neste år foreslår kommunedirektøren i Øksnes å legge ned Strengelvåg barnehage for å spare penger.
Det skriver Vesterålen Online.
Avisa skriver at da vil kommunen spare 700.000 kroner årlig, og totalt 1,6 millioner kroner de neste årene.
Foreldregruppen ved Strengelvåg barnehage er kritiske til dette i en høringsuttalelse, ifølge avisa.
Foreldregruppen sier at en nedleggelse vil gi en lang reisevei til nærmeste barnehage, og at en lokal barnehage er viktig for bygda.
De viser også til innsatsen lokalsamfunnet har lagt ned for å oppgradere barnehagens uteområde.
– Opprettholdelse av driften i Strengelvåg barnehage er viktig for å vise at i Øksnes satses det på liv i bygdene og på barna i kommunen, står det i uttalelsen.
Ifølge Vol, støtter styrene i velforeningen og bygdehuset foreldrene og mener nedleggelsen er et korttenkt forslag.
-
Jørgen (25) ble funnet død i kanalen
Det var Jørgen Andreas Kvitvik (25) som ble funnet død etter å ha havna i Nidelva i Trondheim søndag 20. oktober. Det bekrefter politiadvokat Line Jullumstrø til Adresseavisen.
Kvitvik kom opprinnelig fra Narvik, men var bosatt på Heimdal i Trondheim.
– Teorien som står sterkest per nå er at dødsfallet skyldes en ulykke. Foreløpig obduksjonsrapport har heller ikke svekket denne teorien. Vi baserer oss på vitneavhør og funn på stedet.
Politiet venter fortsatt på endelig obduksjonsrapport, som kan ta flere måneder, opplyser Jullumstrø til avisa.
-
Skal produsere edelstener i Sulis – i dag åpnet fabrikken
I dag var det åpningsfest for fabrikken til Arctic Sapphire i Sulis, skriver Saltenposten.
Her skal det, som det første stedet i Skandinavia, fremstilles safirkrystaller.
Selskapet Arctic Sapphire i Sulitjelma i Nordland bruker en ny metode som de hevder gjør produksjonen mye billigere enn konkurrentene, har NRK tidligere fortalt.
Safir er en edelsten som finnes naturlig, men i Sulitjelma blir den fremstilt kunstig i vakuum og høy temperatur.
Safirkrystallene kan brukes i skjermer på mobiltelefoner og skal gi høyere oppløsning og lengre batteritid.
Det østerrikske familieeide konsernet Ebner Group er majoritetseier i Arctic Sapphire.
-
-
Kan forvente kraftig lønnshopp
Kommunedirektør Odd-Børge Pedersen mener ordføreren i Hamarøy bør tjene like mye som en stortingsrepresentant.
Det betyr ei kraftig lønnsøkning på nær 25 prosent, eller 230.000 kroner.
Forslaget fikk støtte fra et enstemmig formannskap i Hamarøy skriver Avisa Nordland.
– Lønnsnivået har steget betydelig de siste årene uten at de folkevalgtes godtgjøring har hatt samme utvikling, skriver kommunedirektør Odd-Børge Pedersen i saksfremlegget.
I onsdagens kommunestyremøte i Hamarøy skal det vedtas ny forskrift om godtgjøring til folkevalgte.
Der vil høyst trolig ordfører Britt Kristoffersen Løksa (Sp) få hevet sin godtgjørelse fra cirka 936.800 til 1,17 million kroner, som er den godtgjørelsen stortingsrepresentantene har i 2024.
– Jeg forstår selvsagt at det kan komme reaksjoner når det foreslås en såpass stor økning. Samtidig er det ene beløpet gjeldende for 2024 og det neste for 2025, slik at økningen både inneholder vanlig vekst fra et år til det neste, og inndekning av det lønnsgapet som kommunedirektøren beskriver, sier Løksa til Avisa Nordland.
-
Avviser ikke egen befalsskole
Det er aktuelt med bedre utdanningsmuligheter for Forsvaret i nord.
Det sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Flere har tatt til orde for egen befalsskole for hæren i landsdelen.
Gram avviser ikke forslaget, selv om han enda ikke vil love noen egen befalsskole.
-
SJ varsler kundene
I dag begynner SJ Norge arbeidet med å varsle kundene som i utgangspunktet hadde billett på nattogene på Nordlandsbanen før jul.
Nattogene på Nordlandsbanen ble i forrige uke innstilt på ubestemt tid, som følge av blant annet mangel på lokomotiver. Det vil ikke bli satt opp alternativ transport og innstillingen vil i alle fall vare ut året.
– Vi håper å få alle hjem til jul og kommer til å varsle kundene fra i dag av. Alle kunder som har plass på nattogene, som er innstilt, vil få beskjed om at de enten får tilbud om å få refundert billetten sin eller setereservasjon på dagtog.
Det sier direktør for operasjon og sikkerhet i SJ Norge Steinar Olsen til NRK.
Nå setter SJ Norge inn ekstra vogner på dagtogene for å transportere flere passasjerer på dagtid.
– Kundene vil bli varslet på SMS. Der ber vi om at kundene tar kontakt med kundesenteret vårt, sier Olsen.
Ifølge Olsen valgte togselskapet å vente med å varsle kundene frem til det forelå en åpningsdato av Nordlandsbanen.
SJ Norge opptar normal trafikk på dagtogene mellom Trondheim og Mo i Rana fra mandag 2. desember.
-
Sjekk hvor det var nedbørsrekorder i Nordland
Det er fremdeles noen dager igjen av måneden, men det er allerede satt ny rekord for totalnedbør i november flere steder, melder meteorologene på X.
Vervarslinga i Tromsø har allerede målt 283,9 mm nedbør denne måneden, mens den gamle rekorden fra 1988 var på 242,5 mm – og mer skal det komme. I Nordland er det satt nye nedbørsrekorder to steder – Setså i Saltdal og Høyholm i Vevelstad.
-
E6 stengt
E6 ved illhøllitunnelen i Rana er stengt som følge av veiarbeid.
Det er ei vifte inne i tunnellen som har blitt ødelagt. Entrepenører er inne i tunnellen og reparerer viften. Det opplyser trafikkoperatør i Statens vegvesen Marit Breirem til NRK.
Det forventes at tunnellen åpner klokken 21:00 i kveld. Det er noe kø på stedet, forteller Breirem.
-
Luftfartsmuseets far er død
Arne Qvam, som ledet arbeidet med etableringen av Norsk Luftfartsmuseum i Bodø er død, melder både Avisa Nordland og Fremover.
Qvam arbeidet også i en årrekke ved Norcem i Kjøpsvik, Rana Gruber, LKAB.
Narvikværingen ble i 1994 tildelt St. Olavs Orden, ridder 1. klasse. Ordenen tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».
Arne Qvam ble 90 år gammel.
-
Nå er det klart når Nordlandsbanen åpner
Strekningen mellom Bjerka og Mo i Rana åpnes lørdag 30. november klokken 15:00. Det melder Bane Nor på sine nettsider. Strekningen har vært stengt siden togulykken 24.oktober.
Begge nattogene mellom Trondheim og Bodø er innstilte uten alternativ transport ut året og inntil nye lokomotiver kommer på plass.
Ifølge SJ Norge vil lok og vogn kjøre mellom Trondheim og Mo i Rana fra mandag 2. desember, og det blir buss for tog mellom Mo i Rana og Bodø.
SJ Norge jobber med å få satt inn ekstra vogner på dagtogene på Nordlandsbanen for å kunne transportere flere passasjerer på dagtid, skriver togselskapet på sine nettsider.
-
Flyfagene tilbake på flymuseet
Undervisningen til elevene som tar flyfag flyttes nå tilbake til lokalene i flymuseet.
Statsforvalteren opphever stengingen av undervisningslokalene ved bygg Q i flymuseet, der Bodø videregående skole har sin opplæring.
Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.
Fylkesråd Lise Henriette Rånes er lettet, og svært fornøyd med at den litt kronglete saken har funnet en løsning.
2. september stengte kommuneoverlegen i Bodø undervisningslokalene til flyfagelevene grunnet lekkasjer og fuktskader, ble gode råd dyre.
– Vi kastet oss selvsagt rundt for å finne alternative lokaler, men også for å sette i stand taket så raskt det lot seg gjøre, forklarer fylkesråd Rånes, med ansvar for bygg og eiendom.
Taket på undervisningsdelen av flymuseet er tettet midlertidig. Til våren fortsetter arbeidet med å legge et helt nytt tak.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste