Staten sier nei til redusert pris i Ryfast. Rogfast blir neste pris-sjokk.

1 day ago 7



AFTENBLADET MENER: Staten sier blankt nei til å redusere bompengene i Ryfast. La oss håpe at takstene i Rogfast blir til å leve med, for folk flest.

  • Harald Birkevold

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Stortinget ba i juni regjeringen om å gjennomgå bompengeprosjektet i Ryfast-sambandet og komme med tiltak for å redusere belastningen for pendlerne. Bakgrunnen er at pendlere i sambandet har organisert seg og blant annet arrangert både demonstasjoner, aksjoner og folkemøte for å protestere mot de høye kostnadene i bommen.

Samferdselsdepartementet foreslo i august å redusere passeringstaket, altså den maksimale prisen, mot at innkrevingsperioden ble forlenget tilsvarende. Men Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune klarte ikke å bli enige. Fylkeskommunen krevde at det statlige bidraget måtte økes, noe staten sier kontant nei til.

Det er ikke aktuelt å gå videre med forslag som innebærer en økning av statlige midler. Årsaken er at under Stortingets behandling ble det satt frem forslag om økt statlig andel i prosjektet. Dette fikk ikke flertall og forslaget ble ikke vedtatt.

Dette er en skikkelig nedtur for dem som har trodd at det skulle være mulig å få en løsning som reduserer kostnaden. Men dette er også et eksempel på at det kan være vanskelig å få i pose og sekk. Ryfast ble vedtatt under andre og mindre gunstige betingelser enn de som gjelder i dag. Er det da rimelig å kreve at vedtaket om finansiering, med høy andel bompenger, endres i ettertid? Et flertall på Stortinget mener i alle fall at det er det ikke.

Skjebnen til Ryfast-takstene gir muligens et frampek om det neste store prosjektet, Rogfast. Det som skal bli verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel skal åpne for trafikk i 2033, og skal blant annet bidra til å skape et «felles bo- og arbeidsmarked» mellom Haugalandet/Sunnhordland og Nord-Jæren.

Men om prisen for å krysse fjorden med bil blir for høy, hvem vil da pendle? Det er en reell mulighet for at Rogfast først og fremst blir et prosjekt som tjener næringslivets interesser. Godstransporten vil utvilsomt få det enklere med tunnel. Og det er en god ting. Varer fra industrien på Vestlandet vil finne veien til markedene raskere enn i dag, og uten å måtte ta hensyn til rutetidene til ferjene.

Prisen på Rogfast (den såkalte styringsrammen) er beregnet til drøyt 20 milliarder 2020-kroner. Tallet vil med andre ord bli mye større fram mot åpning om sju år. Minst 12 milliarder skal finansieres av dem som bruker sambandet, altså med bompenger. Allerede i dag er det forhåndsinnkreving av bompenger i ferjesambandet mellom Arsvågen og Mortavika.

Inntil videre tar vi forventningene om et felles bo- og arbeidsmarked med en klype salt.

Publisert:

Publisert: 14. november 2024 07:36

Read Entire Article