Da Arvid Gundersen kom til verden for ni år siden, ble det foretatt et katastrofekeisersnitt. Legene på Kvinneklinikken i Bergen slet da med å forløse guttens hode.
Dette førte til at han fikk livsvarige skader, med ryggmargsskade og pustesvikt, og han ble lam fra brystet og ned. I dag er han avhengig av hjelp døgnet rundt.
Han har tidligere fått 17,2 millioner kroner i pasientskadeerstatning, men foreldrene krevde 40 millioner kroner og saksøkte staten.
Hva betyr «full erstatning»?
«Arvid skal ha erstattet sitt fulle tap, det vil si at han økonomisk skal stilles som om skaden ikke hadde skjedd», krevde foreldrene på vegne av sønnen.
Striden har stått om hvordan det samlede erstatningsbeløpet skal regnes ut, inkludert blant annet alle utgiftene til nødvendige hjelpetiltak og bygging av tilrettelagt bolig.
Dom i saken falt i Hordaland tingrett fredag.
Staten ved Pasientskadenemnda må nå betale ytterligere 9,8 millioner kroner i erstatning til han. I tillegg må de betale saksomkostninger på 800.000 kroner.
Alt må betales innen to uker.
Dermed er den samlede erstatningen til Arvid oppe i 27 millioner kroner, pluss nesten en million kroner i saksomkostninger.
Arvid skal sikres like muligheter
Tingretten viser til både grunnloven og den internasjonale konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).
Målet er «at Arvid skal sikres en likest mulig deltakelse i samfunnet», heter det i dommen.
Som et argument for å øke erstatningen, viser retten til at «Arvid risikerer at det offentlige tjenestetilbudet over tid mest sannsynlig vil forringes noe som følge av den generelle samfunnsutvikling – ikke minst i tiden etter at Arvid har fylt 18 år.»
Tingretten mener dette både kan skje som følge av at Bergen kommune ser seg nødt til å redusere tilbudet, og som følge av «de mer overordnede utfordringer som er beskrevet i Perspektivmeldingen», altså at «eldrebølgen» vil påvirke velferdstjenestene i Norge.
Arvid har «banket staten»
– At Arvid har banket staten, det er det ingen tvil om, sier advokat Carl Aasland Jerstad, partner i advokatselskapet Haver.
Han har ikke fått muligheten til å snakke med familien ennå, men understreker at han synes dette er en god og grundig dom.
– Foreløpig ser vi at det er en helt voldsom forskjell på å akseptere den summen som kom først – 11,6 millioner kroner – og det vi står igjen med, som nå er en sum på 28 millioner dersom staten ikke anker dommen, sier Jerstad.
Til NRK sier Arvids mor Anna Hansson at de skal vurdere dommen sammen med advokatene sine i løpet av helgen.
«Moden og reflektert gutt»
Arvid mottar i dag 128 timer brukerstyrt personlig assistent (BPA) hver uke, i tillegg til 40 timer assistanse i uken gjennom skolen.
Han får også 24 døgn per år for ferie, hvor de får åtte ekstratimer per døgn.
Skadene etter fødselen har derimot ikke hatt betydning for Arvids kognitive evner. Han beskrives som en moden og reflektert gutt som liker å være aktiv.
– Dette er ny norsk rekord i personskadeerstatning, legger han til.
Publisert 25.10.2024, kl. 16.19 Oppdatert 25.10.2024, kl. 19.28