Ole Marius Gaasø åpner døren til legekontoret, og roper opp neste navn på listen.
Innsiden av det smale rommet er litt i underkant av ti kvadratmeter. Fastlegen forteller at han hadde plass til enten et elektrisk piano eller en ultralyd-maskin foran vinduet.
Du klarer kanskje å gjette hvilken lyd-maskin som vant.
– Han spurte meg om det var lurt å ha piano her. Jeg svarte at det var en kjempeidé, forteller pasient Robert Hansen (69) etter å ha satt seg i stolen.
Gaasø setter seg ned ved klaveret og begynner å klimpre på en av Hansens favorittlåter: «What a Wonderful World», best kjent gjennom Louie Armstrong.
Den velkjente melodien fyller rommet. Låten tar plutselig noen brå og uventede vendinger idet fastlegen krydrer på med sine egne improvisasjoner.
Pasient Hansen slår seg på låret i takt med musikken.
Intimkonserten varer i litt over ett minutt. Deretter fortsetter legetimen som vanlig.
– Det blir litt lettere stemning. Det er ikke bare et doktor-pasient-forhold, man synes det er gøy å dra til legen, sier pasienten.
Jazzlege
Når Ole Marius Gaasø ikke er lege, er han utøvende jazzpianist. Ofte med flere spillejobber per måned. Han ble først intervjuet av Romerikes Blad.
Som 17-åring kom han til semifinalen i Norske Talenter med pianospillingen sin.
Han kom ikke inn på Norges musikkhøyskole. Derfor ble det medisinstudiet i stedet, der man «bare trenger gode karakterer for å komme inn», ifølge Gaasø.
Fastlegen er likevel overbevist om at pianoet også har sin plass i den «vanlige» jobben hans.
– Det er ikke alle som bryr seg om musikk, men mange gjør det. Om vi finner en tone og jeg spiller en sang de liker, merker jeg at lang tid med tillitsarbeid blir forkortet veldig, sier Gaasø.
Så mye som 95 prosent av legejobben handler om tillit og kommunikasjon med pasienten, mener han.
I den forstand blir pianoet som et slags verktøy for fastlegen. Nesten på samme måte som den tidligere nevnte ultralyd-maskinen.
– Jeg kan faget mitt, men det spiller ingen rolle hvor mange tusen sider med nyrefysiologi du har lest hvis du ikke kan snakke med pasientene for å finne ut hva som egentlig feiler dem, sier Gaasø.
Det siste er ikke alltid så lett, forklarer legen.
– Pasienten kan si én ting og mene noe annet. Det kan være ting som er tabu og vanskelige å ta opp. Jeg får vite mye mer ved å ha et godt tillitsforhold til pasienten, sier han.
Lite tid
I løpet av de siste årene har det vært snakk om en «fastlegekrise», blant annet på grunn av manglende rekruttering. I februar sto over 200.000 nordmenn uten fastlege.
I fjor høst kom det dessuten et opprop fra norske leger i kjølvannet av at en ung lege tok livet sitt. De har i flere år meldt fra om at de er overarbeidet, og at de får for lite tid med pasientene.
– Godt over halvparten av de sakene vi får inn som gjelder kommunal helse og omsorgstjeneste går på fastleger og ordningen rundt fastlegetjenesten, forteller Jannicke Bruvik, nasjonalt koordinerende pasient- og brukerombud, til TV 2.
Ombudet får totalt inn om lag 18.000 henvendelser i året. Stadig flere av dem handler nettopp om at fastlegene har det for travelt, forteller Bruvik.
– Man har fokusert for lenge på kvantiteten. Nå ser vi at det kanskje går på bekostning av kvaliteten, sier hun.
Vanlige klager fra pasientene er at legene er vanskelige å få tak i, at konsultasjonene er for korte, at henvisningene er mangelfulle, og at ting blir glemt.
At verdifull tid på legekontoret brukes til å spille piano, er derfor Jannicke Bruvik litt skeptisk til.
– Det er godt å høre om en fastlege som har fokus på tillit. Samtidig så tror jeg at enkelte ville reagert negativt dersom man var bekymret for at man hadde en alvorlig sykdom, og at fastlegen satte seg ned ved et piano, sier hun, og legger til:
– For noen kan det hende at det hjelper på å høre musikk, men jeg tror man skal velge sitt publikum med omhu.
Like travel
Jazz-legen Ole Marius Gaasø holder likevel fast ved at pianospillingen er god bruk av tid.
– Jeg er jo like travel som alle andre fastleger, sier han.
Det å bygge tillit til en kronisk syk pasient kan for eksempel ta to-tre konsultasjoner. Den tiden blir kortet ned hvis de havner på bølgelengde gjennom musikken, ifølge legen.
– Jeg må fortsatt gjøre det samme tillitsarbeidet som alle andre fastleger. Pianoet et utrolig bra verktøy med enkelte av pasientene. En legetime handler ikke bare om at man skal flippe en medisin.
Dersom Gaasø har tid mellom konsultasjonene, er pianospillingen dessuten et fint avbrekk for ham selv.
– Det er mange pasienter, og mange tunge samtaler. Det blir litt som å ta en joggetur. Hjernen får slappet av og koblet seg av litt. Det er fantastisk, sier fastlegen.
Har styrket ordningen
TV 2 har bedt Helse- og omsorgsdepartementet om å kommentere kritikken fra Jannicke Bruvik.
Statssekretær Usman A. Mushtaq viser til at regjeringen har styrket fastlegeordningen med over én milliard kroner.
– Blant annet har vi styrket og endret basistilskuddet slik at fastlegene kan bruke mer tid på de pasientene som trenger det mest. Vi vil fortsette å fornye og forbedre fastlegeordningen, og har varslet en stortingsmelding om dette, skriver han i en epost til TV 2.