Spår norsk millionvekst for krypto innen ti år

1 week ago 21



Nye tall avslører nordmenns økende lyst til å investere i kryptovaluta, men forbrukerøkonomen har noen klare advarsler.

 Benoit Tessier / Reuters
HEMMELIG: Verdens aller første kryptovaluta - Bitcoin - ble lansert i 2009 av den hemmelige skaperen eller utviklergruppen ved navn Satoshi Nakamoto. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Publisert 25.04.2024 09:38

Bare i fjor valgte 50.000 nye nordmenn å investere i kryptovaluta.

– Det er litt spesielt. Å kjøpe og selge valuta har hittil vært for de spesielt interesserte, og det har ikke pleid å være noe særlig penger å tjene på det heller, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim.

Vel vitende om at kryptohandel ikke er helt som vanlig valutaspekulasjon, er Luksusfellen-programlederen likevel overrasket over at en så «kjedelig» investeringsform har blitt superpopulær, særlig blant unge.

For hør bare her - av de 395.000 nordmennene som nå eier bitcoin, ethereum eller annen kryptovaluta, er over 75 prosent av dem under førti år. 

Det viser en ny rapport fra kryptoanalyse-selskapet K33 Research og EY.

– De fleste har kommet til de siste årene, særlig da medietrykket var sterkest i 2021 og 2017. Mange leser om det, blir nysgjerrige, og starter med å kjøpe seg forsiktig inn, sier senioranalytiker Vetle Lunde i K33.

 K33
ÅRSAK: Senioranalytiker Vetle Lunde i kryptoanalyse-selskapet K33 Research sier dagens unge har et helt annet forhold til digitale penger enn eldre, og at det er noe av grunnen til populariteten blant de under 40. Foto: K33

En million?

Rapporten er basert på en undersøkelse med over 1000 respondenter i hvert av de nordiske landene Norge, Danmark, Sverige og Finland.

I antall kryptoeiere er Norge på klar andreplass bak Sverige.

Det er likevel mye som taler for at antall norske kryptoeiere kommer til å stige de kommende årene.

Hele 35 prosent av de under førti år svarer at de ser for seg å kjøpe kryptovaluta i løpet av de kommende ti årene. Hvis det slår til, vil det utgjøre hele én million nordmenn.

– Dette forteller at bitcoin og krypto har kommet for å bli, og at aksepten er voksende. Valutaen beveger seg ofte i en annen retning enn norske aksjer, og i fremtiden tror jeg vi vil se at også pensjonsfond har en liten andel i bitcoin, sier Lunde.

 OZAN KOSE
VARIERER: Bitcoin og annen kryptovaluta kan variere i pris med flere tusen dollar per dag. Derfor anbefaler ekspertene å tenke langsiktig. Foto: OZAN KOSE

Opp og ned

Forbrukerøkonom Kvadsheim er derimot ikke like sikker på at krypto vil fortsette å stige de kommende årene.

– Dette er umulig å vite, og det er ekstremt vanskelig å sette en forventet verdi på eksempelvis bitcoin. Nå vil sikkert noen av tilhengerne være uenige med meg, men jeg syns det er enklere å sette verdien på selskap, og for eksempel regne ut hvor Microsoft kan være om ett til ti år.

Hva tenker du om at 35 prosent under førti ser for seg å investere i krypto de neste ti årene?

– Det tror jeg blir veldig drevet av om krypto stiger raskt eller ikke. Hvis det faller det neste året, så tror jeg man vil få helt andre tall.

 Frode Sunde / TV 2
RÅD: Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom, skribent og foredragsholder innen privatøkonomi. Mest kjent fra programmet «Luksusfellen», der han hjelper personer i økonomisk uføre. Foto: Frode Sunde / TV 2

Utålmodige unge

Selv om bitcoin har steget enormt siden starten i 2009, er det ingen tvil om at valutaen hele veien har vært utsatt for store svingninger.

Fra november 2021 til samme måned året etter, falt kursen fra over 64.000 til 16.000 dollar. Siden den gang har bitcoin satt nye rekorder. I mars var den over 73.000 dollar igjen.

– Det svinger kolossalt, og man må være klar over at det er en voldsom berg-og-dal-bane å sette penger på dette, sier Kvadsheim.

Han tror det er nettopp de store svingningene og muligheten til å tjene raske penger som gjør at unge og ofte uerfarne investorer er villige til å investere i krypto.

– Mange syns det er kjedelig med ting som stiger fem eller femten prosent i året. De vil ha noe som kan doble seg. Mange er utålmodige når de er unge, dessverre, sier Kvadsheim.

 Dado Ruvic
SVINGER KRAFTIG: Bitcoin og kryptovaluta generelt er ansett som noe av det mest risikable man kan investere i. Foto: Dado Ruvic

– Ser sjelden kontanter

Lunde i K33 råder ingen til å sette alle pengene sine i krypto, men sier argumentet om at dette er investeringsgambling også gjelder for svingende enkeltaksjer.

– Mange er enten helt for eller imot, men som det meste i verden ligger sannheten et sted imellom. Skeptikere kan være tjent med å lese seg litt mer opp på hva krypto og bitcoin er, og erkjenne at dette er et fenomen som er kommet for å bli.

Hvorfor er det hovedsakelig unge som investerer?

– Det er veldig naturlig. For det første er krypto litt kontrært. Hvis man har en liten revolusjonær i seg, så er kanskje den frihetssøkende motivasjonen med å eie bitcoin noe som tiltrekker seg nye kjøpere, sier Lunde.

Han trekker også frem et annet moment, nemlig at dagens unge er langt mer vant til å handle med digital valuta i spill og på nett.

– De fleste unge har et digitalt forhold til penger, og ser sjelden fysiske kontanter. Dermed er de mer åpne for å se på pengesystem som utfordrer den nåværende konsensusen, sier han.

 Frode Sunde / TV 2
SJELDENT SYN: Kroner i alle farger og fasonger. Disse er det få unge som handler med i dag. Foto: Frode Sunde / TV 2

Husk dette

Selv om Kvadsheim advarer, er han faktisk ikke helt avvisende til å råde folk å investere i krypto.

– Hvis man har langsiktig sparing, så kan man ha en grunnmur med globale, billige indeksfond, og så investere mellom null og ti prosent i bitcoin. Det er uansett viktigst å ikke investere mer enn man er villig til å tape.

Luksusfellen-programlederen er også helt klar på at man bør investere via trygge, godkjente meglerhus som Firi i Norge eller Coinbase i utlandet.

– Ikke kjøp via Facebook-grupper eller andre steder. Det er ekstremt mye svindel der ute, men bitcoin via etablerte plattformer er trygt. Og en ting til - husk å føre opp investeringene i skattemeldingen.

Read Entire Article