Serval-saken:
Politiet vil inndra servalen og fengsle kvinnen som eier Niño.
Publisert 11.11.2024 17:03
– Hovedregelen i tilfeller med ville dyr er at vi reiser vi ut, fanger og avliver.
Det sier Nils Kristian Grønvik som var seniorrådgiver i Miljødirektoratet i fjor sommer, da servalen Niño ble rikskjendis for å ha rømt hjemmefra.
Mandag vitnet Grønvik i saken mot den tiltalte servaleieren, en kvinne i slutten av 20-årene.
– Hvorfor ser vi så alvorlig på dette? Er det så farlig at hun får ha en katt som dette? sier han, og svarer på eget spørsmål:
– Man skal ikke ha ville dyr som kjæledyr. Dette er først og fremst for dyrets egen skyld, som blir understimulerte i fangenskap.
– Det kan se koselig ut på Instagram, med en slik katt under dyna. Men det er ikke riktig, sier han.
Ingen dyrepark
Mandag erkjente den tiltalte kvinnen straffskyld i Hordaland tingrett.
– Jeg var desperat etter å skaffe meg en serval, jeg ba til og med til Gud. Jeg ønsket meg et familiemedlem, forklarte hun i retten.
Kvinnen søkte flere ganger til Mattilsynet for å få unntak til å anskaffe det eksotiske dyret.
– Svaret var at måtte jeg åpne en dyrepark. Men jeg vil ikke starte en dyrepark, jeg syns det er galt å kommersialisere dyr på den måten.
Kvinnen hadde hatt Niño – som er ulovlig importert fra Russland – i nesten to år da servalen rømte hjemmefra. Servalen på frifot skapte overskrifter i flere av landets aviser.
– Jeg skjønte da at Niño sitt liv var i fare, og at vi måtte gå i skjul.
En trussel for arten
Miljødirektoratet prioriterer slike saker høyt.
– Dette er søte dyr mange ønsker seg. Hvis det blir lovlig å holde slike dyr, vil det raskt blir en trussel for arten, fordi den er så populær, sier Grønvik.
Han forteller at innførsel, handel og oppdrett av slike dyr organiseres av økonomisk kriminelle miljøer.
– Dette foregår i mørket, for å unngå toll, straff og karantene. Det er derfor ingen som kan garantere for faren med smitte og parasitter. Derfor ser vi så alvorlig på dette, sier Grønvik.
– Slike dyr er rett og slett en trussel mot norsk natur.
Ikke nok med et sterkt ønske
Kvinnen i slutten av 20-årene erkjenner skyld for å ha kjøpt, innført og holdt fanget et eksotisk dyr, men også for å ha brutt naturmangfoldloven om å «uten tillatelse ha innført arter oppført på CITES-liste».
CITES er en oversikt over arter som er, eller står i fare for å bli, utryddingstruet.
– Det var aldri et alternativ å gi henne dispensasjon for å skaffe dette dyret. det ble avslag alle tre ganger, sier Kristi Anne Veien, veterinær i Mattilsynet.
– Den tiltalte hadde et sterkt ønske om serval, helt fra barndommen av. Men dette er ikke noe særskilt grunnlag til å få tillatelse, sier hun.
– Dårlig dyrevelferd
Grønvik fra Miljødirektoratet forteller at de opplever et stort trykk fra folk som ønsker å ha slike dyr, og er overrasket over at de ikke får flere tips og meldinger om ulovlig dyrehold.
– Slike dyr skal ikke være i en seng, inne i et hus. Det er dårlig dyrehold, sa han i retten.
Han forteller at direktoratet alltid tar til ordet for avliving, og kun har dårlige erfaringer med omplasseringsforsøk.
Denne uken ble det klart at Niño skal omplasseres til en dyrehage på Tangen.
– Men av og til overstyrer politikerne oss og ber om at dyrene settes i dyrehager. Motivasjonen for dette er er i alle fall ikke dyrevelferd, sier Grønvik, og viser til forbud mot å utnytte ulovlig importerte dyr kommersielt.
Ikke anbefalt
Per Leines Lausund, mangeårig veterinær, var innkalt som vitne for kvinnen.
– Denne servalen er kjøpt av en oppdretter, er kastrert og vaksinert. Den vil derfor ikke være en fare for naturmangfoldet i Norge, sier han.
– Det er mulig å holde servaler dyrevennlig, så lenge servalen har den friheten den trenger. Men det stiller store krav til eier, og det er ikke et dyr jeg ville anbefalt noen å ha, sier Lausund.
Påstand om fengsel
Kvinnen risikerer fengsel for ulovlig innførsel av kattedyret.
Politiadvokat André Jacobsen er aktor i saken, og ba om at kvinnen ble dømt til 21 dagers fengsel.
Han mener det er flere skjerpende faktorer i saken.
– Man har gjort dette med viten og vilje, og det har pågått over lang tid. I tillegg har man ikke tatt hensyn til de vedtakene som man har blitt orientert om fra tilsynsmyndighetene, sier Jacobsen.
Han understreker at det at man er glad i et dyr, ikke skal vektlegges i slike saker, og at det faller utenfor det retten skal ta stilling til.