En lørdag formiddag blir Arild Hansen angrepet med hammer flere ganger bakfra mens han skal hjelpe sønnen med skjemautfylling på PC-en.
Etter han har falt på gulvet av første slagene, hever angrepsmannen hammeren på ny og slår igjen. Arild kravler seg opp trappa til første etasje. Der får han flere nye slag med hammeren. Etterpå går angriperen løs på Arilds kone og hennes tenåringsdatter.
Angrepsmannen har som mål å drepe Arild, kona og stedattera hans.
Angrepsmannen er Arilds egen sønn.
Varige skader
– Jeg tror det var så vidt de klarte å redde meg, sier Arild (62) til TV 2 i dag.
For hans del er det helt svart fra tida mellom angrepet og til han våkner på sykehus etter å ha blitt fraktet dit av luftambulansen. Han får vite i ettertid at kona og bonusdatteren klarte å komme seg bort til naboen for å ringe politiet.
Selv havnet han på sykehuset og ble lagt i kunstig koma. I tre måneder bodde han på Sunnaas sykehus for å få opptrening. I dag, ti år senere, er han ufør.
Han har fortsatt synlige arr i hodebunnen etter sønnens angrep, hukommelsesproblemer, fatigue og små lammelser i det ene beinet.
Når han er ute, misliker han å ha mennesker gående bak seg.
Så hva skjedde egentlig?
Hva ligger bak at en 19 år gammel mann prøver å drepe familien sin?
Vi må tilbake til vinteren 2014, der Hans Marius – Arilds da 19 år gamle sønn – har som mål å bli en historisk massedrapsmann.
Han har lagt en plan, kjøpt ulike verktøy til å begå drap med, og invitert venner hjem på fest. De skal bli hans første drapsofre, tenker han. Men først må dem han bor med ryddes av veien. Familien hans.
Ønsket å drepe
Hvordan Hans Marius kunne komme inn på et så mørkt spor i livet blir utforsket i den nye NRK-serien «Leo og de farlige», der programleder Leo Ajkic møter innsatte som soner i fengsel på ubestemt tid.
NRK-serie vekker sterke reaksjoner: – Veldig ensidig
Til NRK sier Hans Marius, som i dag er 29 år, at han som barn slet med å finne seg til rette. Årsakene var flere. I tillegg fikk han diagnosen ADHD.
Parallelt med at han opplevde utenforskap og mobbing som følge av «mangel på filter», tok voldsfilmer og morbide tegninger mer og mer plass i hverdagen. Fascinasjonen for drap og blod økte.
Så vokste en drøm om å selv være personen som utøvde grufulle handlinger. Og helst skulle han bli en massemorder som ville bli nevnt i historiebøkene.
Hans Marius har via sin advokat, Thomas Øiseth, blitt orientert om innholdet i denne artikkelen. Han ønsker ikke å gi en kommentar.
Som far har Arild gjentatte ganger lurt på hva han kunne gjort annerledes. Han lurer blant annet på om det kan ha hatt noe å si at han selv ikke var oppvokst med å snakke så mye om følelser. Var det derfor sønnen ikke betrodde seg til ham om hvordan han hadde det?
Men siden den januardagen i 2014 har mye skjedd med sønnens indre liv, mener Arild.
– Han har jo blitt mye eldre, og da syns jeg han også har blitt mer rolig og avbalansert, sier han og fortsetter:
– Og så er han blitt mer og mer reflektert.
Pappaen forteller at sønnen har sagt unnskyld.
– Han har sagt at han er veldig lei seg. Men livet må jo gå videre. Når en har barn, elsker en dem og vil at de skal ha et godt liv.
Vil at sønnen skal bli fri
Hans Marius ble dømt til 15 års forvaring, med en minstetid på ti år. Han er én av 148 som soner en forvaringsdom i Norge.
Forvaring kan gis til tilregnelige lovbrytere der en vanlig fengselsstraff med tidsbegrensning ikke sees på som nok til å ivareta samfunnsvernet. Forvaringsstraff gis for alvorlige forbrytelser eller forsøk på å begå slike forbrytelser.
Støre: 2,8 milliarder mer til kampen mot kriminalitet i 2025
Under hele soningsperioden har Arild hatt kontakt med sønnen, og besøkt ham to ganger i måneden. Hver gang, med unntak av da det var koronarestriksjoner, har møtene blitt avsluttet med en god klem.
– Vil du at han skal slippe ut igjen?
– Ja, jeg vil det. For han gikk i en boble og … den slutten der, den tror jeg skyldtes at han ikke fikk hjelpen han burde hatt.
Arild sier at han har tilgitt sønnen sin i dag, og at forholdet deres er «så normalt som det går an». Men man stoler ikke 100 prosent på den andre etter noe sånt, sier 62-åringen.
– Vi får se hvordan det blir når han slipper ut, og … og se hva vi kan bygge opp av tillit igjen.
Våren 2024 søkte Hans Marius om å bli prøveløslatt. Arild vitnet til hans fordel i prosessen. Søknaden ble avslått fordi retten ikke var sikre nok på at Hans Marius ikke ville returnere til gamle tankemønstre igjen – en avgjørelse 29-åringen har anket.
Siden i sommer har han sittet i et fengsel med lavere sikkerhetsnivå enn det han tidligere sonet ved. Drømmen er å prøveløslates og flytte tilbake til hjemstedet. Han mener han er klar – og pappa er enig.
– Tenker du det? Vil du at han skal flytte ut i samfunnet igjen, og bli noens nabo?
– Ja. Det tror jeg han er klar for.
Arilds kone og stedatter er orientert om det som kommer frem i dennne artikkelen. Det er også Hans Marius og hans nærmeste familie.