– Noen ganger kan du jo være heldig å få et godt tilbud, sier Silje Hallaraune (27).
Småbarnsmammaen fra Bodø elsker å reise. Gjennom sine kontoer på YouTube og TikTok deler hun sine reisetips, og nå har hun begynt å legge planer for sommerferien.
– Om sommeren er strand og sol et «must», sier hun.
Og hun er ikke alene.
I alle fall dersom vi skal tro de største reiseselskapene i Norge.
Silje Hallaraune holder en ape på Bali.
Foto: Privat– Sommerferiesalget har ofte to markante topper: I januar og etter påske. Da har folk tilbrakt kvalitetstid sammen og lagt ferieplanene fremover, skriver Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo i en e-post.
– Derfor ser vi ofte at reisearrangørene kjører salgskampanjer i disse periodene.
Apollo kan blant annet friste med 30 prosent rabatt på All inclusive-reiser.
Konkurrenten Ving kjører et såkalt ryddesalg på sine nettsider, med mulighet for å spare noen tusenlapper på charterferier i sommer. De har allerede solgt flere sommerferieturer i år enn på samme tidspunkt i fjor.
Tui avsluttet en av sine salgskampanjer i forrige uke. Og ifølge kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen, lar nordmenn seg friste.
– Vi ser en økning i bestillinger på over 30 prosent sammenlignet med før kampanjen startet, så det er mange som kaster seg på, skriver Mørk-Löwengreen.
En undersøkelse gjort for NRK tidligere i år viser at mange av oss planlegger å reise utenlands denne sommeren.
Ifølge de store reiseselskapene er det fortsatt klassikerne som er populære, men med en vri.
Båter til kai på Marathi-stranda på Kreta.
Foto: Petter Strøm / NRKGenuine greske øyer
– Salget av sommerreiser går veldig bra om dagen. Totalt er det opp 15 prosent mot samme tid i fjor. Ser vi på Hellas alene, er salget opp hele 20 prosent, skriver Beatriz Rivera i Apollo.
Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo
– Selv om det storfavoritter som Kreta, Rhodos og det greske fastlandet topper listene, så er det de mindre og mer genuine greske øyene som øker mest. Interessen rundt eksempelvis Limnos, Karpathos, Samos, Skiathos og Kykladene er skyhøy i år. Det er gøy.
Silje Hallaraune ser litt andre steder når hun skal planlegge sommerferien.
Silje Hallaraune leker i sanddynene på Rømø i Danmark sammen med sønnen.
Foto: Privat– Jeg prøver å holde meg unna de typiske ferieplassene, hvor du ender opp med å møte flere nordmenn enn lokale, sier hun, og trekker frem Gibraltar som en spennende og annerledes destinasjon.
– Ellers er Jylland i Danmark en stor familiefavoritt. Her er det masse å gjøre for både store og små.
Tui opplever også at klassikerne fortsatt er populære. Men både de og Apollo ser endringer i nordmenns ferievaner.
Holder seg unna de varmeste ukene
Fjorårets sommer var rekordvarm i Europa. Hetebølgene slo inn over de mest populære ferielandene.
– En stor andel av oss «må» ta ut ferien i juli, og det er fortsatt skoleferien som er den mest populære reiseperioden, forteller Beatriz Rivera
– Det vi derimot har sett er en økning i skuldersesongene for den eldre målgruppen. Disse foretrekker ofte i stor grad å reise på våren, spesielt i mai, september og oktober – både på grunn av klimaet, men også fordi turisttrykket er lavere da.
Også Tui ser en økning av salget tidlig i sesongen.
Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i Tui
– Kan du reise i mai og tidlig i juni, er både prisene og temperaturene lavere på mange reisemål, skriver Anne Mørk-Løwengreen.
Og det å reise utenfor høysesong, er et av flere triks for å kunne få en litt billigere sommerferie.
Da det var 36 grader i Montenegro i sommer, var det bare for denne gutten å oppe ut i elva Cijevna.
Foto: APSlik kan du gjøre Syden-turne så billig som mulig
– Vil man gjøre et skikkelig godt reisekupp i år er det flere ting man kan gjøre. En løsning er å reise utenom skolens fellesferie. Spesielt er de siste to ukene i august ofte veldig rimelige, forteller Beatriz Rivera i Apollo.
– Samtidig kan man spare mye på trå sin egen vei, og unngå de mest populære reisemålene. Ikke bare er prisen på selve reisene ofte billigere dit, men også prisnivået på mat, drikke og opplevelser langt lavere
Anne Mørk-Løwengreen i Tui anbefaler også å reise utenom skolens sommerferie for å spare noen kroner.
Samtidig er det mange som ikke har mulighet til å reise utenom sesong. Da kan restplasser gi deg en god pris på ferien, men da må du være fleksibel for når du kan reise.
– Ellers kan det være lurt å slå til under vårkampanjene. Her er det gode tilbud og rabatter, også på ferier i høysesong, råder Anne Mørk-Løwengreen.
– Det kan også være smart å melde deg på nyhetsbrev og laste ned de forskjellige appene til reiseselskapene, så er du blant de første som får vite om kampanjer.
Silje Hallaraune har flere triks i ermet. Blant annet mener hun at det ofte kan være lurt å lage sin egen pakkereise.
Bli din egen turoperatør
– Turoperatørene skal jo gjerne ha betalt for arbeidet med å organisere reisen din, sier Hallaraune.
Hun slår videre et slag for å ikke låse seg til de tradisjonelle flyselskapene.
– Det er ofte vi nærmest glemmer at det finnes andre flyselskaper enn SAS, Norwegian og Widerøe som går ut fra Norge. Jeg bruker ofte Google flights for å få en oversikt over de billigste alternativene over reiseruter. Spesielt hvis man skal videre ut i Europa fra Oslo.
Slik har Hallaraune funnet rimelige billetter til Portugal i sommer.
– Og når det gjelder overnatting er Airbnb og Hostelworld ofte billigere overnattingsalternativer, som kan være like gode som hotell.
Hallaraune pleier også å gå en ekstra runde før hun bestiller hotell.
– Hvis jeg skal finne et aktuelt hotell, leter jeg først på de typiske nettsidene booking.com, og hotels.com. Når jeg har funnet det hotellet jeg ønsker å bestille fra, går jeg direkte inn på hotellet nettsider. Her kan det ofte være litt billigere, eller det kan være inklusiv frokost i prisen eller andre goder.
Publisert 07.04.2025, kl. 22.00 Oppdatert 07.04.2025, kl. 22.37