Som lege i Bodø spør jeg ofte meg selv: Er mine pasienter mindre verdt?

2 weeks ago 10



Våre pasienter fortjener likeverdig behandling, uansett hvor de bor, skriver overlege Trond Olav S. Madsen. Foto: Privat

Hvorfor skal pasientene som bor i noen av landets mest værharde og spredtbefolkede områder, ha dårligere tilgang til livreddende behandling?

Publisert: 25.09.2024 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Som lege i Bodø spør jeg ofte meg selv: Er mine hjerteinfarktpasienter mindre verdt ettersom vi ikke har et døgnåpent tilbud om akutt PCI (perkutan koronar intervensjon)?

Akutt PCI, en behandling som raskt kan åpne blokkerte blodårer ved hjerteinfarkt, er avgjørende for å redde liv og redusere skader på hjertemuskelen. Tiden fra infarkt til behandling er kritisk – jo lenger det tar, desto større blir risikoen for alvorlige komplikasjoner og død.

I Bodø har vi i dag kun tilgang til akutt PCI i ordinær arbeidstid. Hvis en pasient på Helgeland eller i Salten får hjerteinfarkt på en søndag kveld eller midt på natten, må vi vente på transport til Tromsø, som ligger rundt 300 kilometer unna Bodø i luftlinje. Denne ekstra tiden kan være ødeleggende for pasientens overlevelsessjanser. Ambulansefly og helikoptertjenester er dessuten væravhengige, noe som gjør situasjonen enda mer usikker i dårlig vær.

Dette reiser et fundamentalt spørsmål om rettferdighet og tilgang til helsetjenester. Det gjelder særlig pasientene i Nordland, som har den lengste avstanden til akutt PCI-behandling i hele Norge. Hvorfor skal disse pasientene, som bor i noen av landets mest værharde og spredtbefolkede områder, ha dårligere tilgang til livreddende behandling?

Andre land, som Finland og Sverige, har desentraliserte modeller der flere sykehus har døgnåpne PCI-sentre. Dette sikrer at pasienter i rurale områder får rask behandling uten å måtte reise til de største byene. I Norge skiller Nordland og Finnmark seg ut med de lengste avstandene til akutt PCI, noe som bryter med prinsippet om likeverdig tilgang til helsetjenester.

Hjerteinfarkt kan skje når som helst, dag eller natt, og vi må være forberedt. En åpenbar løsning på denne utfordringen ville være å la PCI-laben i Bodø være døgnåpen. Det ville ikke bare redde liv, men også redusere de langsiktige kostnadene ved komplikasjoner som hjertesvikt, som kan oppstå ved forsinket behandling.

Våre pasienter fortjener likeverdig behandling, uansett hvor de bor.

Read Entire Article