Solgte jordbær i Skien som tenåring – drept i israelsk militæroperasjon

1 month ago 27



Både Israel og Hamas sier at den 31 år gamle norskpalestineren Wesam Khazem var en Hamas-leder, men det benekter hans far.

På sosiale medier omtales 31-åringen, som tidligere var bosatt i Skien sammen med sine foreldre, som martyr.

Jordbær på torget

Han er fortsatt folkeregistrert i Skien, der han ifølge Porsgrunns Dagblad solgte jordbær på torvet som tenåring. 

31-åringen som ble drept av israelske styrker på Vestbredden, er ifølge Hamas leder for gruppen i Jenin på Vestbredden.

– Ja, det er korrekt, svarer en talsperson kontant til TV 2.

Talspersonen kan imidlertid ikke si noe om hvor lenge den norske borgeren angivelig hadde vært involvert med Hamas, og heller ikke fortelle TV 2 noe om hvilken rolle han spilte for dem.

Fredag ble det kjent at Israel hevder å ha drept Hamas-lederen Wesam Khazem. Hans far avviste at sønnen var i Hamas, slik både den israelske hæren (IDF) og Hamas hevder. 

– Det er bare tull. Israel bare dikter opp grunner for å drepe folk, sa faren til TV 2 fredag kveld.

UD er kjent med saken, men har ikke fått dødsfallet bekreftet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kan ikke kommentere om 31-åringen er kjent for dem.

TV 2 har i helgen prøvd å få IDF og den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet i tale, men de har foreløpig ikke besvart våre spørsmål.

Norsk statsborger drept – frigir video

Drept i militæroperasjon

Ifølge IDF ble mannen, som de omtaler som en lokal Hamas-kommandant i Jenin, drept mens de fortsatte en større operasjon på den okkuperte Vestbredden for tredje dag på rad.

– Wesam Khazem, lederen for Hamas i Jenin, ble eliminert under en antiterroroperasjon i det nordlige Samaria-området. Han var involvert i å utføre og lede skyte- og bombeangrep, og drev kontinuerlig terrorvirksomhet i området, hevdet den israelske hæren (IDF) i en melding på X fredag formiddag.

Israel har tidligere opplyst at operasjonen er rettet mot sentrale medlemmer av Hamas på Vestbredden.

Minst 20 palestinere er drept i Israels største aksjon på den okkuperte Vestbredden siden Gaza-krigen brøt ut, ifølge Israels militære og Palestinsk Røde Halvmåne.

Israel beskriver raidene mot landsbyer og flyktningleirer nord på Vestbredden som antiterroroperasjoner. Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) sier at minst 13 av de drepte var væpnede medlemmer av gruppene.

 Ronaldo Schemidt / NTB
Palestinere ser på vraket av en bil etter en israelsk militæroperasjon i Jenin fredag. Foto: Ronaldo Schemidt / NTB

«Martyrvideoer»

Lørdag dukket det opp såkalte «martyrvideoer» av 31-åringen, der han omtales som en kriger og Hamas-kommandant.

Den palestinske mediekanalen al-Quds skriver på Telegram at 31-åringen var en av lederne for al-Qassam-brigadene i Jenin.

Al-Qassam-brigadene er den palestinske organisasjonen Hamas' militære fløy.

Et videoklipp av skiensmannen iført et grønt pannebånd med arabisk skrift er gjennom helgen delt på sosiale medier. Det samme er kunngjøringen om hans død.

 Sosiale medier
DREPT: I et videoklipp er den drepte skiensmannen iført et grønt Hamas-pannebånd. TIl høyre en melding som kunngjorde hans død. Foto: Sosiale medier

Det grønne pannebåndet knytter 31-åringen til Hamas.

Da Ismail Haniyeh, Hamas' politiske leder, ble drept av Israel i Irans hovedstad i sommer, beskrev skiensmannen ham som en leder.

– Vårt budskap er frigjøring, og «jihad» frem til seier, sier Wesam Khazem i videoen.

– Ikke troverdig

TV 2 har snakket med en venn fra Skien, som sier at det er helt utenkelig at 31-åringen var Hamas-medlem. Vennen, som opprinnelig er fra Gaza, møtte Khazem på norskopplæringen.

 – Hvordan kan en som har bodd i Norge i over 12 år plutselig bli Hamas-topp? Jeg er derfra, og vet at det krever mange år å jobbe seg opp. Man kan ikke bare flytte ned fra Norge og bli Hamas-topp på fire år, hevder vennen.

Han mener at IDF og Hamas driver med propaganda. 

– Hamas tjener på å hevde at deres medlemmer blir drept. Hamas er ikke en troverdig kilde, heller ikke IDF, fortsetter han.

Vennen har sett videoklippet som TV 2 omtaler, men kan ikke forklare hvorfor 31-åringen var iført det grønne Hamas-pannebåndet.

– Det er helt normalt å vise støtte til en som har dødd for Palestina, sier vennen.

I et innslag på den saudiarabiske TV-kanalen al-Hadath ble det i helgen vist til at 31-åringen selv har avvist enhver forbindelse til organisasjoner på Vestbredden.

– Bildebevis

– IDF har god oversikt på Vestbredden, og Israel har alltid hatt kontroll på Vestbredden på grunn av sikkerhetssamarbeidet med de palestinske selvstyremyndighetene. Det deles etterretningsinformasjon med israelerne, sier Hamas-ekspert Erik Skare på et generelt grunnlag.

 UiO
EKSPERT: Erik Skare er postdoktor og historiker ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Midtøsten-forskeren Skare sier at bilder som er postet på sosiale medier tyder på at påstandene om 31-åringen fra IDF og Hamas stemmer.

– Bilder og videoer lagt ut av ham med våpen og sammen med andre militante, gjør det overhengende sannsynlig at han har vært aktiv som militant på den nordvestlige delen av Vestbredden, sier Skare til TV 2.

Forskeren og eksperten på palestinsk islamisme sier at det fra 2020 har vært en økt militær tilstedeværelse i området.

Den israelske hærens raid mot landsbyer og flyktningleirer viser at Israel  trapper opp på Vestbredden, sier han.

Read Entire Article