Det viser dokumentasjon TV 2 har fått tilgang til.
Marius Borg Høiby og ekskjæresten Juliane Snekkestad ble kjærester i 2017. I 2019 kjøpte de en enebolig sammen i Tønsberg. Boligen ble solgt i 2022.
Høiby er nå siktet for mishandling i nære relasjoner mot Snekkestad i en periode fra 2018 og frem til januar 2022.
Pant sju ganger
Ifølge siktelsen dreier den fysiske volden seg om slag, dytting og lugging. Høiby er siktet for det samme mot influenser Nora Haukland (27), som han var sammen med i et års tid fra 2022 til 2023.
Høiby nekter straffskyld i sakene der Snekkestad og Haukland er fornærmet. Etter det TV 2 får opplyst, har han tvert imot forklart at Snekkestad har vært voldelig mot ham.
Dette har Snekkestad, gjennom sin bistandsadvokat, reagert kraftig på.
I løpet av forholdet, som Høiby har beskrevet som turbulent, kjøpte de altså en bolig i Tønsberg. Den historiske grunnboken for eneboligen viser at flere ulike kreditorer mellom 2020 og 2022 tok pant i boligen.
De ulike kravene står i grunnboken oppført som såkalte utleggsforretninger. En utleggsforretning er en juridisk prosess der myndighetene forsøker å inndrive ubetalt gjeld ved å beslaglegge eiendeler, slik som en bolig.
Totale krav: 119.323 kroner
Grunnboken viser at det ved sju anledninger ble tatt pant i Høibys halvdel av den aktuelle eneboligen.
Kravene utgjorde til sammen 119.323 kroner. Det høyeste kravet var på 83.009 kroner og skulle betales til Statens lånekasse for utdanning.
For to av kravene er det Politidirektoratet som står oppført som saksøker. Disse kravene beløp seg til 10.225 kroner og 11.925 kroner.
Politidirektoratet har ikke villet svare TV 2 på hva kravene fra dem dreide seg om. De henviser alle spørsmål til Statens innkrevingssentral, som har ansvaret for å drive inn gjeld til det offentlige, som for eksempel Lånekassen og politiet.
Statens innkrevingssentral opplyser på generelt grunnlag at de aldri tar pant i mer enn det som er nødvendig for å få dekket utestående krav fra offentlige myndigheter.
De tre heftelsene fra innkrevingssentralen er alle datert 17. februar 2020. Kort tid senere, 4. april samme år, ble de tre heftelsene fra staten slettet igjen.
I 2020 sto Høiby oppført med en inntekt på 124.338 kroner.
Skyldte bompengeselskap
Det står to ulike kreditorer og selskaper bak de fire øvrige heftelsene mot Høiby.
Den 1. mars 2022 tok Kredinor AS, på vegne av Vegfinans AS, pant i boligen. Beløpet var på 5193 kroner. Samme dag tok Gothia AS, på vegne av Riverty Norway AS, ut et krav på 2773 kroner.
Vegfinans er et bompengeselskap på Østlandet.
Riverty Norway opplyser på sine hjemmesider at de blant annet fakturerer på vegne av de fleste private parkeringsselskapene i Norge.
Selskapet tilbyr også ulike fleksible betalingsløsninger til privatpersoner. Med Riverty Norway kan man for eksempel velge å betale for en vare først 30 dager etter man har mottatt den – ikke ulikt kanskje mer kjente Klarna.
Riverty Norway har ikke svart på TV 2s henvendelse.
Ifølge TV 2s opplysninger har det økonomiske oppgjøret etter bruddet mellom Høiby og Snekkestad vært tema i etterforskningen. De aktuelle utleggsforretningene er likevel ikke en sentral del av straffesaken mot Høiby.
Advokat Øyvind Bratlien, som forsvarer Høiby, ønsker ikke å kommentere opplysningene i denne saken.
«Relativt vanlig hendelse»
I en epost til TV 2 skriver kommunikasjonsdirektør Jon Berge i Kredinor AS at de ikke kan kommentere enkeltsaker. Selskapet bistår sine oppdragsgivere med innfordring av utestående krav.
«Når kravet ikke er innbetalt etter at det er sendt inkassovarsel og betalingsoppfordring, vil saken vurderes om den skal gå til rettslig behandling og vurderingen gjøres i forhold til størrelse på kravet, tidspunkt for foreldelse av kravet, antall saker skyldner har, og mulighet for å få sikret utestående krav.»
Hvis inkassoselskapet konkluderer med at saken skal anbefales overført til namsmannen, vil det ble sendt et varsel om rettslige skritt før den eventuelt havner til rettslig behandling hos namsmannen, forklarer Berge.
«Dette er en relativt vanlig hendelse. Namsmannens oppgaver er å hjelpe oppdragsgiver/inkassobyrå med å inndrive ubetalte krav. Namsmannen avholder utleggsforretning og bistår med å sikre oppdragsgiver sitt krav. Dette gjøres ved at namsmannen tar utlegg i skyldners lønn og/eller pant i eiendom og løsøre (og andre eiendeler) dersom skyldner eier dette.»
«Dersom skyldner ikke har betalt utestående og kravet oversendes til namsmannen, tar namsmannen utleggspant i bolig (fast eiendom) dersom de ikke finner annet som er egnet til å dekke det utestående kravet (lønnstrekk, innestående på konto mm). Dette er en vanlig måte å sikre utestående krav på. Dersom skyldner eier eiendom, tas det pant i denne for å sikre at kravet blir gjort opp en gang i fremtiden.»