De er maks heldige og maks uheldige

3 hours ago 3



Det unge samboerparet låser seg inn i huset de nettopp har kjøpt og overtatt.

Elisabeth Lie (26) og Tore André Grytten (26) venter barn om få dager. 

Nå flytter de fra en leilighet sentralt i Ålesund og ut til en enebolig ved havgapet på lille Harøya.

De kunne nesten ikke vært mer uheldige med timingen.

 Arne Rovick  / TV 2
UHELDIGE: Samboerparet Elisabeth Lie og Tore André Grytten har kjøpt hus på Harøya. Selv om de bosetter seg på landet, får de ikke kutt i studiegjelda. Foto: Arne Rovick / TV 2

På et annet, og langt større, sted på Vestlandet, møter TV 2 to unge menn i hvite frakker.

Sykehuslegene Sander Fimland og Eirik Søreide viser oss rundt i nye lokaler på Førde sentralsykehus.

De kunne nesten ikke vært mer heldige med timingen.

 Elias Engevik / TV 2
FLYTTET HJEM: Både Sander Fimland og Eirik Søreide er i midten av 30-årene og har flyttet hjem igjen etter mange års studier utenombys. De jobber begge som leger og tillitsvalgte på Førde sentralsjukehus. Foto: Elias Engevik / TV 2

Ikke usentralt nok

18. september avslørte regjeringen at de fra 2026 kutter i studiegjelden til folk som bor i, eller flytter til, en usentral kommune.

Hvert år vil de betale ned 25.000 kroner på hver enkelt sitt studielån.

Det blir av flere omtalt som et kraftfull tiltak for å sikre bosetning og tilflytting til distriktene som blør innbyggere til byene. 

Politiske motstandere har kalt grepet for «galskap».

– Forslaget er veldig bra og en viktig medhjelper for å lokke folk til å bo ute i distriktene, sier Elisabeth Lie på Harøya.

Hun utdanner seg som sykepleier, mens samboeren er maskinist på brønnbåt. Begge har studiegjeld.

Problemet deres er at usentrale Harøya er for sentral til å være usentral. 

 Harøya ligger nord for byen Ålesund, som de er i kommune med. De grønne øyene brøt ut og ble en del av Haram kommune igjen i år.
LENGST UNNA: Harøya ligger nord for byen Ålesund, som de er i kommune med. De grønne øyene brøt ut og ble en del av Haram kommune igjen i år.

Vi skal forklare hvorfor.

Hva er en usentral kommune?

Det er noe som heter «Sentralitetsindeksen» som sier noe om hvor sentral en kommune er. Utregningen er gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Indeksen har to viktige ingredienser: antall arbeidsplasser og antall servicefunksjoner som ligger innen 90 minutt kjøretid fra der man bor.

Så blir dataene knadd. Jo nærmere en arbeidsplass eller servicefunksjon ligger en boligadresse, jo mer poeng blir gitt. 

Utregningen munner ut i en poengscore. 

Oslo kommune har naturlig nok fått 1000 poeng på denne indeksen. Utsira kommune i Rogaland er den mest usentrale i Norge på bare 293 poeng.

Regjeringen har bestemt at den «magiske grensen» mellom å være usentral og sentral, ligger på 670 poeng.

Akkurat utenfor …

Under kommunesammenslåingen i 2020, ble Harøya en del av Ålesund kommune. 

Det gir et helt spesielt utslag for innbyggerne: Øyen deres blir dratt langt opp på sentralitetsindeksen. 

Og dermed ut av ordningene til regjeringen med billigere barnehage og sletting av studiegjeld

De små naboøyene derimot, som attpåtil ligger nærmere Ålesund, er derimot usentrale nok til å få godene. 

For de reverserte kommunesammenslåingen med Ålesund og ble til Haram kommune i år.

– Det er urettferdig. Hadde vi valgt å bosette oss på naboøya Fjørtofta noen få minutters kjøretur i tunnel, hadde vi fått kuttet en halv million i studiegjeld i løpet av ti år. Det er mye penger og veldig surt å ikke få nyte godt av, sier Elisabeth Lie.

Akkurat innenfor …

Hva så med de to legene på Førde sentralsykehus? Begge har flere hundre tusen kroner i studiegjeld.

For noen år siden ville faktisk ikke Sunnfjord kommune vært usentral nok. Men i en oppdatering av indeksen nå i 2024, havnet kommunen på 667 poeng.

Som betyr at byen Førde, den største mellom Bergen og Ålesund på Vestlandet, er usentral nok til å få regjeringens «utkantgoder».

 Elias Engevik / TV 2
DISTRIKTSBY: Førde har rundt 13.000 innbyggere, og bykommunen slo seg sammen med flere nabokommuner til nye Sunnfjord kommune i 2020. Rundt sentrum av Førde er det svært mye jordbruk. Foto: Elias Engevik / TV 2

Med bare tre poengs margin. Som også betyr at det ikke er mye som skal til for å vippe Sunnfjord kommune ut av Utkant-Norge igjen.

Fimland og Søreide er opptatte av at også en distriktsby som Førde trenger slike «lokketiltak».

– Vi trenger å rekruttere folk med kompetanse, ikke bare her til sykehuset, men også til skolene og barnehagene, sier Søreide.

– Men det er summen av tiltak som gjelder. Også lavere barnehagepriser og tiltaket for å gi legeutdanning i Førde er viktige, seier Fimland.

Dette skal til for at Sunnfjord kommune blir sentralt

De viktigste inputene i sentralitetsindeksen er antall arbeidsplasser og antall servicefunksjoner innen 90 minutt kjøretid.

Derfor vil endringer i disse to forholdene påvirke poengscoren til en kommune. Men også nye veier, eller nye fartsgrenser, kan påvirke.

I Sunnfjord kommune er det flere ting på gang som kan påvirke totalsummen.

Blant annet skal det flyttes minst 15 statlige arbeidsplasser fra Norad i Oslo til Førde. I tillegg får TV 2 opplyst at Nordic Mining ansetter rundt 80 personer i forbindelse med gruveprosjektet i Førdefjorden.

Om noen år håper også Sunnfjord kommune å få ny E39 gjennom Hafstadfjellet. Det gir enda kortere tid fra den sørlige utkanten av kommunen og inn til Førde.

– Vi setter ikke utviklingen og veksten av Sunnfjord kommune på vent for ett tiltak, sier ordfører Jenny Følling (Sp) om studiegjeldsordningen.

– Men viser det seg at tiltaket til regjeringen fungerer slik at vi havner over 670 poeng, så vil jeg argumentere for at ordningen bør utvides til å gjelde flere kommuner, sier hun.

Håper på justeringer

De mener jobben med rekruttering uansett bare er kommet halvveis om tiltakene skulle være nok til å lokke folk til distriktet.

– En stor jobb må gjøres for at folk skal like seg og vil bli her. Og etablere seg her. Trives ikke folk, er ikke 25.000 kroner nok til å holde dem her, sier Søreide.

De har stor forståelse for den frustrerende situasjonen som det vordende foreldreparet på Harøya har havnet i. 

Paret kjøpte altså huset kort tid før Vedum og Støre slapp nyheten om studiegjeld-slettingen.

– Jeg håper at politikerne bruker skjønn når de skal vedta forslaget fra regjeringen. Når de ønsker at folk skal bosette seg i distriktene kan de ikke bare isolert sett se på kommunegrenser, men se på innbyggertall og bosetningsmønster, mener Elisabeth Lie.

Det må være en grense

Samboerparet har skrevet brev til departementet og bedt dem se nærmere på hvor feil tilbudet slår ut for folk som bosetter seg usentralt i en kommune som ikke omfattet av ordningen.

– Det er jo et paradoks at det er langt mer distrikt her ute enn på fastlandet i nabokommunen Haram, hvor de får nyte godt av kutt i studielånet. Vi kjører jo gjennom en av de nye tiltakskommunene på tur ut til Harøya. Det viser bare hvor feil dette slår ut.

 Arne Rovick  / TV 2
SKAL PUSSE OPP: Om få dager blir de foreldre. Planen er å pusse opp eneboligen på Harøya. De går derimot glipp av totalt 50.000 kroner i året i studiegjeld-ordningen. Foto: Arne Rovick / TV 2

Regjeringen har ingen planer om å endre på kriteriene.

– Vi ønsker ikke mer byråkrati enn nødvendig, men den viktigste grunnen er at det bør ligge et faglig statistisk grunnlag i bunn. Ikke en type politiske vurderinger der vi ser på hver kommune ut og inn. Det vil ha blitt mye mer tilfeldig enn om vi bruker SSB sitt faglige grunnlag, sier høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) til TV 2.

Read Entire Article