Al Jazeera: Alle sykehus i Nord-Gaza ute av drift etter israelske angrep

2 hours ago 3



Israelske styrker har trappet opp angrepene i nordlige Gaza. Lørdag skal de ha omringet og angrepet de siste operative sykehusene her.

 Bashar Taleb/ AFP
FØR KRIGEN: Det indonesiske sykehuset i Beit Lahia er ett av sykehusene som nå skal være ute av drift. Foto: Bashar Taleb/ AFP

Publisert 19.10.2024 14:10 Sist oppdatert nå

Israelske styrker har beleiret og angrepet tre sykehus i Nord-Gaza, skriver Al Jazeera. 

Alle disse tre er nå ute av drift, ifølge en helsekilde til kanalen. 

Tidligere ble det meldt at israelske styrker hadde angrepet Det indonesiske sykehuset i byen Beit Lahia i Nord-Gaza etter å ha omringet det.

– Helsepersonell og pasienter er i alvorlig fare, opplyser sjef Marwan Sultan sykehuset.

To pasienter ved akuttavdelingen her skal ha dødd som følge av at israelske styrker ødela sykehusets generator, skriver Al Jazeera.

Sykehuset var ett av tre gjenværende sykehus i Nord-Gaza. 

Israel har tidligere krevd at sykehusene evakueres, men sykehusene er fulle av sårede og andre pasienter, og de ansatte har derfor nektet å følge ordren. 

De to andre sykehusene som nå skal være ute av drift, er al Awda og Kamal Adwan.

Ifølge Sultan startet angrepet mot Det indonesiske sykehuset tidlig lørdag morgen.

Sykehuset er helt omringet av israelske stridsvogner, de har kuttet strømmen, avfyrt granater og angrepet tredje og fjerde etasje med artilleri, sier han.

Minst 37 mennesker skal ha blitt drept av israelske styrker i løpet av dagen.

Fredag ble minst 30 mennesker drept i flyktningleiren Jabalia. Herfra rapporteres det også at israelske bulldosere har jevnet hus, med hele familier inni, med jorden. 

Lørdag er minst syv personer drept i israelske angrep mot en FN-skol som nå er omgjort til et tilfluktssted for palestinske fordrevne mennesker, skriver Al Jazeera.  

Angrepet fant sted i flyktningleiren Shati i nordlige Gaza.

 Omar Al-Qattaa / AFP
I SORG: To menn sitter ved siden av et lik ved sykehuset al-Maamadani, hvor ofrene etter et angivelige israelsk angrep mot en FN-skole i Shati-flyktningleiren lørdag ble fraktet. Foto: Omar Al-Qattaa / AFP

Israel har de siste ukene intensivert angrepene og kampene nord på Gazastripen. Her har flere byer blitt isolert fra omverden og fra Gaza by, skriver BBC, som viser til hva lokale innbyggere sier.

Israel har beordret alle palestinere som oppholder seg i nordlige Gaza om å evakuere sørover til det Israel hevder er «trygge, humanitære soner». 

Disse områdene er også blitt angrepet av Israel flere ganger. 

Det antas at rundt 400.000 mennesker fremdeles bor nord for elven Wadi Gaza, som deler Gazastripen i to. 

Situasjonen for disse er nå katastrofal, melder flere organisasjoner. Mat og nødhjelp har ikke sluppet inn her fordi Israel skal ha klart å avskjære denne delen fra resten av Gaza.

– Det israelske militæret har intensivert sine forsøk på å tvangsfordrive hele den sivile befolkningen fra områdene nord for Wadi Gaza til sør, sa regionsdirektør Heba Morayef for Midtøsten i Amnesty International tidligere denne uken. 

Hun la til:

– De tvinger sivile til å velge mellom sult eller å bli fordrevet, mens hjemmene og gatene deres nådeløst blir rammet av bomber og artillerigranater.

Read Entire Article