Søkte på legestilling, fikk tilbud, takket ja. Og fikk avslag likevel.

1 month ago 27



I Nederland er «alders- og sykehjemsmedisin» en treårig legespesialisering. Slik spesialisering finnes ennå ikke i Norge, skriver sykehjemslege Christiaan Rhodius. Foto: Elisabeth Ismail

Norge bør unne seg et system som skaper trygghet for å leve når døden melder seg.

Publisert: 15.09.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Avslaget er dessverre definitivt.»

Det norske systemet har igjen vist seg å være stivt. La meg forklare.

Jeg har bodd i Norge siden juli 2022. Jeg er lege fra Nederland, utdannet som sykehjemslege. I Nederland er «alders- og sykehjemsmedisin» en treårig legespesialisering. Slik spesialisering finnes ennå ikke i Norge.

Kasteball i systemet

Etter denne spesialiseringen har jeg også fullført et toårig kurs i palliativ medisinpalliativ medisinÅ gi best mulig symptomlindring, pleie, omsorg og livskvalitet for pasienter med uhelbredelig sykdom. (tilsvarende nordisk spesialistkurs i palliativ medisin).

Hjemme i Nederland er jeg nå sensor for leger som går denne yrkesretningen. Jeg har lært meg nok norsk til å kunne holde foredrag og jobbe klinisk.

Siden april har jeg jobbet som vikar i Oslo på Lovisenberg lindring og livshjelp (LLL), og dette ble min første kliniske erfaring med det norske helsevesenet.

Palliativ omsorg dreier seg om behandling av medmennesker som er rammet av uhelbredelig sykdom. Å innse at døden påvirker den fysiske helsen, men også i psykososiale og eksistensielle deler av livet, gir et annerledes perspektiv. Palliativ omsorg er å trygge folk i denne fasen av livet. Likevel har mange opplevd at den måten det norske helsevesenet er organisert på, hindrer god omsorg.

Pasienter forteller at de føler seg som «kasteball i systemet». En kollega lærte meg denne setningen: «Målet vårt er å skape et system i galskapen.»

Men hva har dette å gjøre med meg og min erfaring med ikke å få jobb?

Jo, begge er preget av et system som ikke fungerer som det burde.

«Lege uten turnus»

Helsedirektoratet vil ikke godkjenne utdanningen min. Det kan det heller ikke gjøre. For Norge anerkjenner ikke spesialiteten «sykehjemslege». Derfor vil det heller ikke godkjenne kompetanseområdet mitt innen palliativ omsorg. Det til tross for at Helsedirektoratet jobber med et prosjekt for opplæring i en spesialitet som kan øke kvaliteten på omsorg for eldre og på sykehjem. I praksis er jeg derfor registrert som «lege uten turnus».

Da jeg søkte på en stilling hos Ullevåls team for barnepalliasjon, fikk jeg tilbud om en jobb som overlege. Juridisk avdeling så det imidlertid annerledes. De hadde bare øye for systemet som påpeker hva jeg mangler, «lege uten turnus». Men ikke hva jeg kan tilby: spesifikk kunnskap om sykehjemsmedisin (som Norge fortsatt ikke har spesifikk utdanning for) og palliativ medisin/omsorg.

Et annet eksempel på galskapen som også kalles «systemet».

Avslag kan være definitivt, systemet bør ikke være det. Systemet kan endres. Norge bør unne seg et system som skaper trygghet for å leve når døden melder seg. Det trengs god omsorg for alle og dyktig personell som jobber med dette.

Read Entire Article