Slo til mot sovende sjåfør: Stjal støvsugere for 850.000 kroner

1 month ago 25



To svenske menn er dømt for å ha røvet til seg 200 robotstøvsugere. Snart må også en tredje mann møte i retten – hvis politiet finner ham.

 Jan-Petter Dahl / TV 2
HALDEN: Tre menn er tiltalt etter et grovt tyveri i Halden i 2019. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 19.08.2024 19:14

På nattestid 15. juli i 2019 brøt de tre svenskene seg inn i en avlåst lastebil utenfor Svinesundparken, som er et motell i Halden.

Det de tilsynelatende ikke visste, var at lastebilsjåføren lå og sov i førerhuset. Ifølge dommen våknet han klokken 03.15. 

Sjåføren startet så motoren og begynte å tute. Deretter så han tre menn løpe fra lastebilen og inn i en hvit varebil, som forsvant. 

De hadde klart å få med seg 200 robotstøvsugere, til en samlet verdi av 850.000 kroner.

Raskt inn, raskt ut

Støvsugerne tilhørte et østerriksk firma, men skulle leveres til elektronikkgiganten Komplett.no. 

Fra Halden kjørte varebilen rett over grensa ved Svinesund og inn i Sverige, mener politiet. 

Trafikkdata skal også vise at den aktuelle varebilen ankom Norge klokken 02.37 den aktuelle natten, altså bare en halvtimes tid før de var på vei ut av landet igjen. 

 Jan-Petter Dahl / TV 2
SVINESUND: Varebilen med de 200 robotstøvsugerne var i Norge i under én time. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

En av de to mennene som møtte i retten i juni, erkjente straffskyld og ga en uforbeholden tilståelse. Den andre mannen nektet straffskyld og åpnet blant annet for at det kunne ha vært sønnen hans som var på tokt. 

Det trodde ikke retten noe på. 

Mannen som har erkjent forholdet, sa i retten at de tre mennene hadde reist til Norge utelukkende for å gjennomføre vinningskriminalitet. Han fikk 120 dagers betinget fengsel, mens han som nektet for forholdet, nå må sone et halvt år bak murene.

Begge to fikk massiv strafferabatt fordi saken har hatt en liggetid på over tre år.

Opprinnelig mente retten at forholdet kvalifiserte til ett år og fire måneder i fengsel for begge to, som tidligere er dømt for lignende forhold. 

Utsatt av pandemien

Tiltalen er skrevet i oktober 2020, og rettssaken skulle opprinnelig finne sted i januar 2021. 

I juni i år fikk politiet omsider stilt to av de tre tiltalte for retten, men slik TV 2 forstår det, har man ikke lykkes med å finne den tredje mannen. 

I oktober er det berammet en egen rettssak for den tredje tiltalte. Heller ikke forsvareren hans, advokat Jonas Saeme, vet hvor klienten befinner seg. 

– Jeg har ikke snakket med ham på veldig lenge og vet ikke hvordan han stiller seg til tiltalen, sier Saeme til TV 2. 

– Hvorfor kommer ikke saken opp for retten før nå? 

– Da tiltalen ble tatt ut og saken skulle gå, så var det pandemi. Da var det ikke mulig for de tiltalte å passere grensen for å komme til rettssaken i Norge, så saken måtte utsettes, sier forsvareren. 

Han mener politiet fortjener kritikk for at saken ikke har vært oppe for rettsvesenet tidligere. 

TV 2 har ikke lykkes med å få en kommentar fra politiadvokat Nils Vegard.

«Aktor har imidlertid lagt til grunn at det var mulig å reise inn i Norge etter oktober 2021, og saken har ikke blitt berammet før nå i juni 2024», heter det i dommen. 

Read Entire Article