Slo til med storaksjon mot gassanlegg lørdag – nå vil de forstyrre energimesse

1 month ago 31



Lørdag morgen stod de klar utenfor prosessanlegget på Kårstø i Tysvær kommune. Med båter og kajakker seilte de inn innenfor sikkerhetssonen på 200 meter samtidig. Samtidig blokkerte blant annet Greta Thunberg innkjørselen til anlegget.

– Det finnes ingen som helst plan for å fase ut fossil brensel i nærheten av den takt som kreves for å unngå klimakrisens verste konsekvenser, sa Thunberg til NRK.

Målet var å lamme anlegget som er driftet av Equinor. Gass verdt 400 millioner kroner går gjennom anlegget hver eneste dag.

Driften fortsatte imidlertid som normalt, og politiet sammen med Kystvakten fra raskt på stedet.

Men ifølge Extinction Rebellion (XR) var lørdag bare forsmaken. Fra mandag samles en stor del av verdens olje- og energinæring i Stavanger på messen ONS.

Da vil XR gjøre seg gjeldende.

Men mens Greta Thunberg er en verdenskjent og erfaren aktivist, er noen av medlemmene i aktivistorganisasjon relativt ferske.

– Jeg er litt spent.

Hildegunn Hitland-Valbø roter gjennom klesskapet på jakt etter passende aksjonsklær. På mandag skal hun være med på sin første sivil ulydighetsaksjon.

Hildegunn Hitland-Valbø

Hildegunn Hitland-Valbø er spent før hun skal være med på sin første klimaaksjon under ONS i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Serien var en vekker for meg, sier hun.

Etter å ha sett dokumentarserien «Oppsynsmannen» med Bård Tufte Johansen på NRK kjente hun engasjementet for klimasaken blusse opp igjen.

Oppsynsmannen, NRK

I NRK-serien «Oppsynsmannen» finner Bård Tufte Johansen ut om han og alle andre skal bry seg om det er naturkrise i Norge.

Foto: NRK

Fra 20 til 80 hver måned

Og hun er ikke alene. Ifølge talsperson Jonas Kittelsen har TV-serien gitt Extinction Rebellion et oppsving i medlemstallet.

Før pleide de å få rundt 20 nye medlemmer hver måned, ifølge egne tall. I perioden etter TV-serien fikk de nærmere 80 hver måned.

Nå varsler de rekordmange aksjonister til energimessen ONS i Stavanger.

– Vi forventer at det kommer over 100 aktivister fra Norge og utlandet.

Talsperson i XR Jonas Kittelsen utenfor Ineos på Rafnes

Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion har sett en markant økning i antallet medlemmer etter at «Oppsynsmannen» gikk på NRK.

Foto: Nils F. Skumsvoll / NRK

Energimessen ONS, før kalt «oljemessa», er en av verdens største i sitt slag med over 60.000 besøkende. De har hatt besøk av klimaaktivister før, men ikke i det antallet som er varslet denne gangen.

Leif Johan Sevland, direktør i ONS, sier de har fått signaler fra flere hold om at det i år vil komme flere aksjoner enn tidligere.

– Vi er ikke bekymret, men vi er forberedt.

Leif Johan Sevland, direktør ONS

ONS-direktør Leif Johan Sevland sier de har fått informasjon om at det vil bli flere aksjoner under årets arrangement.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Lover aksjoner i Stavanger

Extinction Rebellion er en internasjonal bevegelse som bruker ikkevoldelig sivil ulydighet for å få oppmerksomhet om klimakrisen.

I Norge har bevegelsen 3140 medlemmer, ifølge dem selv.

Extinction Rebellion Norge, storaksjon mot Rafnes petroleumsanlegg.

Extinction Rebellion blokkerer inngangen til Rafnes petroleumsanlegg i Bamble.

Foto: Nils Fridtjof Skumsvoll / NRK

– Tidligere har dere limt dere fast, dere har sveiset dere fast og dere har lenket dere fast. Har dere tenkt å gjøre det på ONS i år?

– Det er nok sannsynlig, ja. Vi stirrer inn i et klimasammenbrudd som vi må kjempe mot, sier Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion.

– Vi vil ikke ødelegge festen, men vi vil forstyrre den.

Førstegangsaktivist Hildegunn Hitland-Valbø sier det kribler litt ekstra i magen før hun kanskje skal bryte loven for første gang i sitt liv.

– Jeg er motivert, giret og nervøs. Men for meg er dette viktig.

Hildegunn Hitland-Valbø

Hildegunn Hitland-Valbø er bekymret for hva oljeutvinningen gjør med kloden.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Publisert 24.08.2024, kl. 16.43

Read Entire Article