Slik lykkes du med barnehagestarten

1 month ago 21



Barnet ditt er illrødt i ansiktet og hyler av full hals. Med ansiktet vendt mot barnehageporten kjenner du at hele kroppen stritter imot. 

Du har fått beskjed om at det er best om du bare går. Og du skal i hvert fall ikke vise at du er lei deg. 

Samtidig er det eneste du har lyst til å bryte ut i full gråt selv, snu og løpe inn og klemme barnet ditt. 

– Det er mange som har vondt i magen. Flere sier at de setter seg i bilen og gråter før de går på jobb. Det er ikke sånn at det er kjempegøy å levere en ettåring i barnehagen, sier May Britt Drugli, professor i pedagogikk ved RKBU ved NTNU. 

 Frode Fossvoll Jørum / NTNU
FORSKER: May Britt Drugli er professor i pedagogikk ved RKBU ved NTNU og har forsket på barn i barnehagen. Foto: Frode Fossvoll Jørum / NTNU

Over flere år har hun forsket på barns tilvenning i barnehagen. Og med det også foreldrenes tilvenning. 

Selv om barnehagestarten kan være noe mange foreldre gruer seg til, kan man med hjelp av riktige verktøy, sørge for en fin start for både barn og foreldre. 

Fem dager tilvenning

Det finnes nemlig en oppskrift. I hvert fall hvis vi legger til grunn forskningen Drugli og kollegaene ved RKBU har gjort. 

Den vanlige tilvenningsperioden i norske barnehager går over tre dager.

Dette er for kort tid, viser resultatene fra forskningssamarbeidet mellom RKBU og Trondheim kommune. 

De oppfordrer til fem dager med tilvenning. 

– Forskningen viser tydelig at de fleste barn velger å være tett på foreldrene de første to dagene, før de velger å slippe litt tak på dag tre. Da ser vi at det er viktig at foreldrene fortsatt er til stede i barnehagen og fortsetter denne prosessen på dag fire og fem, hvor foreldrene blir mer passive og de ansatte mer aktive. 

 Martin Leigland / TV 2
OVERGANG: Mange barn står midt i en stor overgang i livet akkurat nå. Foto: Martin Leigland / TV 2

Ved å følge denne metoden mener de at man vil få en mer gradvis prosess på barnas premisser. 

– Det oppleves som mye lenger tid enn den tradisjonelle tilvenningen over tre dager.

Drugli forteller at foreldrene de har hatt med i forskningsprosjektet føler seg tryggere når tilvenningsprosessen blir forlenget med to dager. Denne tryggheten smitter over på barnet.  

– I det store og det hele sier ansatte at det er mindre gråt enn de er vant til. Der de har båret og trøstet barn til langt ut i oktober, så ser de nå at de er mye raskere i gang med pedagogisk arbeid etter tilvenningen.

Dersom barnet har to foreldre til stede, anbefaler hun at man bytter på å følge barnet under tilvenningsdagene.

Slik bør du bruke de fem tilvenningsdagene:

Dag 1 og 2:

– Forelder skal ha alt ansvar for eget barn. Forelder gjennomfører stell, legger til søvn og sitter med barn til måltid. Kontaktpersonen i barnehagen skal være tett på. Barna observerer den ansatte og blir kjent mens foreldrene er tett på.

Dag 3:

– Kontaktpersonen i barnehagen skal overta minst én rutinesituasjon. Ta et stell, legge barnet ned til søvn eller et måltid. Forelder skal være i nærheten.

Dag 4:

– Kontaktpersonen i barnehagen overtar flere situasjoner. Forelder skal ikke følge barnet, men sitte i ro på gulvet og jobbe for å skape avstand mellom forelder og barn.

Dag 5:

– Forelder kan si ha det og gå vekk en liten stund, kanskje maks en time, så de har øvd på det før den første fulle dagen etter tilvenningsperioden.

Kilde: May Britt Drugli, professor i pedagogikk ved RKBU ved NTNU.

To tabber mange gjør

Drugli ser særlig to tabber foreldre gjentar i forbindelse med barnehagetilvenningen. 

– Den første er at foreldre bekymrer seg for mye og ikke tør å slippe tak i barnet. Da hindrer de barnet i å bli kjent med ansatte og barnehagen gjennom sin sterke tilstedeværelse. 

Den andre tabben er rett og slett det motsatte. 

– En felle er om foreldre tenker at «dette går jo kjempefint», undervurderer betydningen av at de er tilstede, og går fra barnet for raskt. Det er foreldre som har sagt at «jeg kunne egentlig bare gått etter første dag fordi jeg satt bare der». Barn trenger å være sammen med noen de er trygg på, også når de ikke gir oppmerksomhet til foreldrene, sier Drugli. 

Faste rutiner

Anne Greve, professor i barnehagepedagogikk ved OsloMet, tror ikke det finnes en oppskrift for hvordan man får en best mulig tilvenning i barnehagen. 

Likevel har hun samlet seg opp en god dose erfaring etter å ha jobbet i barnehage i 17 år, på hva som gjerne funker.

– Noe av det viktigste er å skape trygghet for barnet. Det skaper man ved å gi barna oversikt og la de vite hva som skal skje, forteller Greve.

 Siv Tonje Sperati / OsloMet
PEDAGOG: Anne Greve er professor i barnehagepedagogikk ved OsloMet. Foto: Siv Tonje Sperati / OsloMet

Denne oversikten kan man gi man barnet gjennom faste rutiner. Det kan være ved at man for eksempel alltid går til lesehjørnet og finner fram en spesiell bok når man kommer inn i barnehagen, eller ved å alltid gå først til kjøleskapet med matboksen.

– Gråten stopper fort

Å la barnet ha oversikt bør man også huske på i forbindelse med avskjeden.

– Barnet bør få med seg at du drar. Ikke snik deg ut eller distraher barnet, råder Greve.

Som med leveringen i barnehagen, kan man også lage faste rutiner ved avskjeden. 

– Jeg har sett foreldre gjøre de rareste ting som å løpe rundt treet tre ganger før de drar, for å skape en rutine som barna setter pris på. 

Og selv om rådet ofte går igjen, så er Greve også tydelig på at dette er noe foreldrene ikke bør se bort i fra: 

– Det er lurt å gå når du sier at du skal gå. Hvis ikke skaper du bare mer usikkerhet. Min erfaring er at den gråten stopper ganske fort. 

Read Entire Article