Slik kan storkrig i Midtøsten påvirke norsk økonomi

3 days ago 17



– Mange tegn viser at vi er i en storkrig, sier statsministeren. Hva betyr det for kronen, renten, inflasjonen og oljeprisen?

 Philip Linder/Forsvaret
OLJEPRISER: Ved en storkrig i Midtøsten er det forventet at oljeprisene vil stige, men andre faktorer kan gi en negativ effekt på norsk økonomi. Foto: Philip Linder/Forsvaret

Publisert 03.10.2024 07:43

Stemningen mellom stormaktene i Midtøsten er helt på bristepunktet, og flere ting tyder på at en storkrig allerede er i gang.

Etter Irans angrep på Israel tirsdag kveld, lovet israelske myndigheter gjengjeldelse.

En hel verden dirrer mens den venter på hvor mye makt spillerne er villig til å bruke. 

Det ser bekmørkt ut, og de menneskelige lidelsene må stå i fokus.

Det er økonomene TV 2 har pratet med helt tydelige på.

Men, med norske øyne er det likevel naturlig å stille spørsmålet: Hva betyr denne eskaleringen for norsk økonomi?

 Arne Rovick / TV  2
STORKRIG: Mange tegn tyder på at vi er i en storkrig nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre onsdag. Foto: Arne Rovick / TV 2

Kronen svekkes

– Vi har en kortsiktig gevinst her i oljerike områder, men på lang sikt er det negativt, sier Ola Honningdal Grytten.

Han er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og en profilert økonom.

Tirsdag kveld bykset oljeprisen etter Irans angrep.

– Hvis man bare skal snakke om penger, så vil en storkrig der olje- og gassprisene stiger, være en fordel for Norge. Med tanke på det menneskelige og verdensøkonomien, er det på den andre siden ikke akkurat kjekt, sier Grytten.

 Pål S. Schaathun / TV 2
NEGATIVT: Ola Honningdal Grytten tror en storkrig vil føre til kortsiktig gevinst, men at det langsiktig er negativt for norsk økonomi. Han er professor i økonomisk historie ved NHH. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Han forteller at noe av det første vi nå vil se, er at det blir en flukt til store og trygge valutaer som dollaren, for eksempel.

– Den norske kronen vil nok svekke seg ytterligere, sier Grytten. 

Storkrig vil også kunne føre til økt inflasjon. Han viser til inflasjonen man opplevde da Russland gikk til fullskala-invasjon i Ukraina. Den gangen ble gassprisen skyhøy da Putin strupte gassrørene til Europa.

Det satte fart på inflasjonen.

I dette tilfellet peker Grytten på Suezkanalen og dyrere frakt, som en joker.

– Med svekket krone og økt inflasjon, kan det bety at det tar lengre tid før renten tas ned, sier han. 

– Et helt annet scenario

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, peker på Hormuzstredet som en annen kritisk passasje for verdensøkonomien.

– Det verste scenarioet som mange oljeanalytikere snakker om, er problemer i Hormuzstredet, som er en svært viktig transportåre for verdens energi, sier Hov.

Sjeføkonomen påpeker at om lag 20 prosent av all verdens oljeproduksjon passerer gjennom dette stedet.

– Får man en større krig, og den transporten stopper opp, så får vi et helt annet scenario enn det vi har sett av reaksjoner i oljeprisen i dag, sier Hov.

I skrivende stund ligger oljeprisen på rundt 74 dollar fatet.

Bekymret for kraftig oljeprisfall

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eikagruppen, tror ikke markedet vil reagere som om dette plutselig ble en storkrig. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV2
OLJEPRISENE: Sjeføkonom i Eikagruppen, Jan Ludvig Andreassen, er bekymret for oljeprisene. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV2

Andreassen tror heller markedet ser det som en opptrapping av en allerede væpnet konflikt.

– Jeg klarer ikke se at ting har endret seg så forferdelig mye fra slik det var i begynnelsen av uken, sett i et økonomisk perspektiv, sier han.

Han tror rentene vil fortsette å falle i Europa, og at man også vil se rentekutt i USA etter valget. 

Noe som imidlertid gir sjeføkonomen grunn til bekymring, er at oljeprisen ikke er høyere enn det den er nå.

– Det er rart at situasjonen er så spent, og så er vi likevel langt under et toppnivå på oljeprisene. Det at prisen ikke er høyere, forteller meg at oljeprisen kan synke ned mot 50 dollar fatet om situasjonen roer seg, sier Andreassen.

– Så lenge ikke alt kommer ut av kontroll, er jeg ikke veldig bekymret for den norske økonomien som følge av opptrappingen. Da er jeg mer redd for fallet i oljeprisene når situasjonen roer seg, sier Andreassen.

 Office of the Iranian Supreme Leader / WANA / NTB
SPENT: Situasjonen er svært spent i Midtøsten etter at Iran utførte et missilangrep mot Israel tirsdag. Her er Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, da han talte til folket onsdag. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / WANA / NTB

Tror ikke på oljekaos

Både Grytten og Andreassen er opptatt av at bildet er mer sammensatt, enn det folk gjerne har inntrykk av, sett i et økonomisk perspektiv.

På spørsmål om det ikke er slik at deler av Midtøsten kan skru igjen oljekranene og skape kaos i verdensøkonomien, er begge klare på at det lite trolig kommer til å skje.

– Iran er ikke et arabisk land, slik mange tror. Det er ikke slik at sjiamuslimske Iran får sympati fra de sunniarabiske landene, sier Grytten.

– Iran er veldig avhengig av høye oljepriser. Mange golfstater gleder seg over at Iran-støttede Hizbollah mister makt, sier Andreassen.

Read Entire Article