Israel har en helt klar fordel, mener Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen. Samtidig har de en krevende oppgave med å beskytte landet.
Publisert 02.10.2024 21:17
Klokken 18.36 norsk tid tirsdag meldte IDF at det var avfyrt missiler fra Iran. Rakettsirenen gikk over hele landet.
Israels luftvernsystem var aktivert, og klarte å skyte ned mange av de ballistiske missilene som ble skutt mot landet.
Ole Jørgen Maaø er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, og forteller at anslaget er at det ble skutt 180 ballistiske missiler fra Iran mot Israel tirsdag.
– Angrepet tirsdag er et av de største vi har sett med ballistiske missiler, og det var nok systemet Arrow som gjorde mesteparten av jobben. Hvor mange av de 180 som kom gjennom systemet er vi veldig usikre på, sier Maaø til TV 2.
Han mener derimot at det foreløpig ser ut til at flere kom seg gjennom systemene enn under angrepet i april, der Israel lyktes med å skyte ned nesten alle.
Israel har hele sju luftvernsystem som kan brukes til å stanse angrep fra lufta.
– Iron Drome er et våpensystem som er designet for å skyte ned mindre missiler, til og med artillerigranater som kommer fra Hamas på Gazastripen eller Hizbollah i Libanon, mens andre systemer er laget for å skyte ned ballistiske missiler som er skutt helt fra Iran mot Israel, forklarer han.
– Ikke vanntett
Maaø forteller at Israel har brukt lang tid på å bygge opp systemene sine, og brukt mye ressurser på dette.
– Dette er veldig kostbare systemer, det mest sammenlignbare er det amerikanske Patriot-systemet. Det er en plan i forsvarets budsjetter at vi skal sikre oss en slik type system selv her i Norge også, sier han.
Israel har også en klar fordel, mener eksperten – størrelsen.
– Et lite land har en stor fordel, og er lettere å beskytte enn et stort land, sier han.
Samtidig er han tydelig på at å beskytte et land helt fra luften er en nesten umulig oppgave.
– Det er ikke et vanntett system, det er ganske mange betingelser som skal finne sted for at du både klarer å detektere oppskytningen og følge dem, beregne hvor de skal komme ned og også evner å skyte dem ned med riktig mengde ammunisjon, sier han.
Nedskytningen fungerer ved at systemet beregner banen til missilet, og skyter den ned med et eget missil. Enkelte av missilene er så store som 11 meter, og ikke vanskelige å detektere.
Fra Iran tar det et missil rundt seks til åtte minutter å komme til Israel, anslår Maaø.
Å ha skytbare missiler klare til flere hundre angripende, kan derimot være krevende.
– Hvis man klarer å konsentrere et slikt angrep, så må du ha ganske mange missiler på bakken som du er klare for å skyte ned. Kommer det 180 missiler må man ha 180 missiler som er skyteklare, sier han.
Derfor varsler de
Tirsdagens angrep var ikke varslet på forhånd, men dette gjøres ofte, forteller han.
– Det er strategisk. Hvis du ønsker å vise at du har evne til dette, men ikke er interessert i et veldig hardt motangrep, så kan det være greit å varsle på forhånd. Det kan dempe uttrykket på angrepet noe, sier han.
Når dette angrepet ikke ble varslet, gjør det ham i tvil om konsekvensene.
– Israel kommer til å svare på dette, men på hvilken måte og hvor hardt, det er svært usikkert foreløpig, sier han.