Slik følte Bollestad presset om å gå av

1 month ago 24



– Jeg kan forstå Tønne-saken etter alt jeg har opplevd denne sommeren. Hadde jeg ikke hatt familien, ville livet vært tungt å leve, sa Bollestad til sentralstyret 6. august ifølge TV 2s kilder.

I en sterkt preget tale fortalte Bollestad detaljert om hvordan hun har opplevd gjennom hele sommeren å bli forsøkt presset av sine to nestledere, Ida Lindtveit Røse og Dag-Inge Ulstein, sammen med generalsekretær Ingunn Ulfsten til å gå av som partileder.

Dramatisk møte

TV 2 har snakket med en rekke kilder med innsikt i krisen som akkurat nå utspiller seg i Kristelig Folkeparti, og med kilder som deltok i det dramatiske sentralstyremøtet for to uker siden.

Til sentralstyret fortalte Bollestad at prosessen startet allerede for ett år siden.

Under valgkampen 2023 skal KrFs andre nestleder Ida Lindtveit Røse ha gått til partiets generalsekretær med en bekymringsmelding om partileder Olaug Bollestad.

Først 20. juni i år fikk Bollestad vite at nestlederen mente hun stilte for høye krav til de ansatte i partiet.

Det skal Bollestad ha fortalt til sentralstyret i Kristelig Folkeparti da de møttes 6. august, ifølge TV 2s kilder.

Bollestad skal der ha fortalt detaljert om en prosess hun opplever er regissert av sine to nestledere, Røse og 1. nestleder Dag-Inge Ulstein, og generalsekretær Ingunn Ulfsten.

Utfrysing og press

Bollestad fortalte medlemmene av sentralstyret at hun har opplevd seg fryst ut forsøkt presset til å gå av som partileder.

Ifølge Bollestad ble hun i slutten av mai første gang informert av nestleder Dag-Inge Ulstein om at han ikke ville ta gjenvalg til Stortinget, at han var uenig i retningen hun tok partiet og at han hadde fått reaksjoner på hennes lederstil.

Videre skal Ulstein ha sagt til Bollestad at han hadde mer støtte som partilederkandidat enn henne da hun ble valgt høsten 2021, fortalte Bollestad.

 Annika Byrde
GENERALSEKRETÆR: Ingunn Ulfsten i KrF. Foto: Annika Byrde

Noen dager senere skal det ha blitt holdt et møte der Bollestad, begge nestlederne, tidligere partileder Kjell Ingolf Ropstad og Ingunn Ulfsten deltok. På dette møtet skal Bollestad for første gang ha blitt presentert for anklagene mot henne, men uten å få vite hvem, når eller hvor hendelsene skal ha skjedd.

Allerede dagen etter, 4. juni, ble Bollestad sykmeldt. Til sentralstyret har Bollestad fortalt at Ulstein denne dagen skal ha holdt en orientering til ledergruppen i partiet om bakgrunnen for hennes sykmelding uten å ha snakket med henne om hva han kunne si.

En uke senere var Bollestad i Oslo og ber om et møte med nestleder Ulstein, men ifølge Bollestad tok ikke Ulstein seg tid til å møte sin sykmeldte partileder denne dagen.

Kom hjem til Bollestad

20. juni kom KrFs generalsekretær og nestleder Ida Lindtveit Røse hjem til Bollestad i Ålgård i Rogaland. Bollestad fortalte til sentralstyret at hun på dette møtet ble overtalt til å gå med på at resten av ledelsen skulle utarbeide en kommunikasjonsplan for hvordan hennes avgang som partileder skulle skje.

Datoen for avgangen ble satt til 7. august.

– Jeg opplevde møtet som krevende, alene uten noen med meg, og jeg har derfor ingen som kan bekrefte min historie, fortalte en sterkt preget Bollestad til sentralstyret, før hun la til:

– Jeg opplever i praksis at jeg av nestlederne og generalsekretæren er blitt bedt om å gå av med øyeblikkelig virkning og at jeg ikke skal ta gjenvalg til Stortinget, sa Bollestad ifølge TV 2s kilder.

Måtte holde munn

Bollestad fortalte videre at nestlederne og generalsekretæren ville gi henne munnkurv. Bollestad skulle ikke delta på arrangementer gjennom sommeren, uttale seg i mediene eller legge ut noen politiske budskap på sine sosiale medier.

Bollestad er svært populær på Instagram, med over 136.000 følgere. Ved valget i 2021 fikk KrF nasjonalt bare 113.000 stemmer.

En måned etter møtet hjemme på Ålgård skal Bollestad ha fått en epost fra generalsekretæren der hun skal ha oppfordret Bollestad til å oppsøke psykolog.

Ville avlyse valgkomitémøte

I samme epost skal generalsekretæren også ha anbefalt å avlyse det kommende møtet med valgkomiteen i KrF, der Bollestad skulle be om gjenvalg.

«Jeg tror ikke det er klokt at dette møtet med valgkomiteen, som flere er kalt inn til, gjennomføres den 5/8», skrev Ulfsten.

Bare en drøy uke før Bollestads planlagte avgang hadde fortsatt ikke resten av partiledelsen fått klarhet i om Bollestad faktisk ville følge planen de hadde lagt. Til sentralstyret fortalte Bollestad at hun 29. juli ble oppringt av Kjell Ingolf Ropstad med nye anklager mot henne.

Først etter at Bollestad tok oppgjøret i sentralstyret om prosessen med mål om å fjerne henne, ble det sendt inn et varsel.

14. august avslørte Vårt Land at KrF behandler et varsel mot Olaug Bollestad.

Varslet er ifølge kilder av generell karakter, og skal dreie seg om blant annet følelsesmessige utbrudd mot yngre folk i partiet. Det er ikke snakk om brudd på lover eller seksuell trakassering. 

Bollestad ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at hun er sykmeldt.

Hverken Røse, Ulstein eller Ropstad har besvart TV 2s henvendelse om denne saken.

 Terje Bendiksby
EKS-PARTILEDER: Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Terje Bendiksby
Read Entire Article