Slik drepte Israel et spøkelse i Beirut. En telefonsamtale skal ha lokket ham i døden.

1 month ago 21



Hizbollahs Fuad Shukr levde et så hemmelig liv at få visste hvem han var. Luftangrepet som drepte ham, kan sette Midtøsten i brann.

Før han døde, visste nesten ingen hvordan Fuad Shukr så ut. Etter at han ble drept, er gigantiske portrettet av ham blitt vist frem på store Hizbollah-arrangementer. Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters/NTB

Publisert: 19.08.2024 18:22

Kortversjonen

Gjennom 40 år var Fuad Shukr en av Hizbollahs viktigste militære ledere. Han var en av grunnleggerne og ble beskrevet som Hizbollah-leder Hassan Nasrallahs høyre hånd.

Shukr skal ha spilt en nøkkelrolle da Hizbollah utvidet antallet missiler fra 15.000 til 150.000. Det gjorde den libanesiske bevegelsen til verdens største ikke-statlige militære gruppe.

USA mener at han som ung mann var sentral i bombingen av en amerikansk militærbase i 1983. 241 amerikanske soldater ble drept. De lovet 5 millioner dollar for informasjon som kunne bidra til at han ble tatt.

Siden 7. oktober ledet han rakettkrigen mot Israel.

Hizbollah er kjent for å være hemmelighetsfulle, alltid bekymret for infiltrering fra israelsk etterretning. Det hadde Fuad Shukr tatt konsekvensene av.

Til tross for at han hadde en sentral rolle i bevegelsen, opptrådte han nesten aldri offentlig. Det var nesten ingen som visste hvem han var. Da libanesiske medier skulle rapportere om hans død, brukte de bilde av feil mann.

Det skriver The Wall Street Journal i en artikkel om «hvordan Israel drepte et spøkelse».

Amerikanske myndigheter hadde bare et gammelt og kornete bilde da de lovet 5 millioner dollar for avgjørende opplysninger om Fuad Shukr. Foto: RFJ/Reuters/NTB

Telefonen som lokket ham i døden

30. juli jobbet Shukr på kontoret sitt i andre etasje i en boligblokk i den sørlige delen av Beirut. Han bodde i syvende etasje i det samme bygget, antagelig for å bruke minst mulig tid ute blant folk.

Den kvelden fikk han en telefon om at han måtte komme opp i syvende etasje, sier en Hizbollah-kilde til The Wall Street Journal. Ved 19.00-tiden smalt en israelsk bombe inn i leiligheten. Den og de tre etasjene under ble fullstendig ødelagt.

Han selv, kona, to andre kvinner og to barn ble drept. 70 ble skadet.

En israelsk bombe ødela store deler av bygningen der Fuad Shukr oppholdt seg. Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters/NTB

Shukr ble lokket opp til syvende etasje, fordi det ville være lettere å drepe ham der. Telefonbeskjeden som fikk ham til å gå opp, var antagelig resultat av at noen hadde kommet seg inn på Hizbollahs interne kommunikasjonsnettverk. Det sier Hizbollah-kilden til den amerikanske avisen.

Israelerne lyktes fordi de har bedre teknologi og er flinkere med hacking, er teorien til de som etterforsker attentatet.

Ett døgn – to attentat

Bare timer senere ble Hamas-lederen Ismail Haniyeh drept i den iranske hovedstaden Teheran. Han og ledere for allierte grupper som Iran samarbeider med var der for å feire innsettelsen av Irans nye president.

Bomben som drepte Haniyeh, var blitt plassert på rommet hans to måneder i forveien. Bomben ble utløst midt på natten, da man var sikker på at han var på rommet sitt. Haniyeh og en livvakt ble drept.

Selv i et gjestehus tilhørende den mektige iranske revolusjonsgarden var ikke Hamas-lederen trygg.

 Ziad Nakhaleh, lederen for Palestinsk Islamsk jihad. Foto: AP/NTB

Mens Israel tok på seg ansvaret for drapet på Shukr i Beirut, har de vært tause om angrepet på Haniyeh. Iran, Hamas og alle andre regner likevel med at det var israelerne som drepte ham.

I løpet av mindre enn et døgn fikk man to eksempler på hva israelsk etterretning er i stand til.

Det er bare to av mange eksempler på at israelerne driver målrettet jakt på sine fiender. Enten det er i Iran, i Libanon eller på Gazastripen.

  • Den iranske atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh ble i november 2020 drept med et fjernstyrt maskingevær.
  • Yahya Ayyash, bombeingeniør for Hamas, ble i 1996 drept av en bombe på 15 gram som lå gjemt inne i telefonen hans.
  • I juni 2003 sa Hamas-grunnleggeren Ahmed Yassin til Aftenposten at han trodde Israel ville drepe ham. Ni måneder senere ble har drept av en rakett fra et helikopter.
Bilen til Mohsen Fakhrizadeh ble pepret med kuler fra et fjernstyr maskingevær. Foto: AP/NTB

Iran og landets allierte har sverget hevn for drapene på Shukr og Haniyeh. Hevnen har latt vente på seg i snart tre uker, men eksperter regner med at det vil komme et militært svar.

Spørsmålet er hvor kraftig det blir. Frykten er at angrepet vil utløse nye gjengjeldelser og føre til en regional storkrig.

Read Entire Article