Bildet av den sørgende palestinske kvinnen gikk viralt. Ett år senere hjemsøkes hun av minnene.

1 hour ago 1



– Vi mistet troen på alt. Selv ikke graven hennes var trygg, sier Inas Abu Maamar ett år etter niesen Salys død.

17. oktober i fjor fant Inas Abu Maamar sin niese Saly død i likhuset på sykehuset i Khan Younis. Den fem år gamle jenta ble drept i et bombeangrep. Foto: Mohammed Salem, Reuters/NTB

Publisert: 07.10.2024 21:22

Kortversjonen

Det er blitt et av de sterkeste bildene på palestinernes lidelser det siste året: Inas Abu Maamar som begraver ansiktet mot en omsvøpt kropp. Den døde er den fem år gamle niesen Saly. En Reuters-fotograf tok bildet noen dager etter at Israel startet den militære offensiven mot Gaza, drøyt en uke etter at Hamas angrep Israel 7. oktober i fjor.

Saly ble drept sammen med moren, den yngre søsteren, besteforeldrene, onkelen, tanten og tre kusiner. Siden da har Abu Maamar (37) også mistet en søster. Hun og de fire barna hennes ble drept i et flyangrep nord på Gazastripen.

Abu Maamar er blitt tvunget til å flytte tre ganger for å unngå bombing. I fire måneder bodde hun i et telt. Nå er hun tilbake i familiens hus i Khan Younis i den sørlige halvparten av Gazastripen. Taket er fullt av sprekker. Et dusjforheng skjuler et hull i veggen på størrelse med et vindu.

– Vi mistet troen på alt, sier Abu Maamar til Reuters' journalist.

Hun sitter i ruinene ved den lille gravplassen like ved familiens hus. Under steinene ligger Salys grav, sier hun.

– Selv ikke graven hennes var trygg.

Inas Abu Maamar besøker den ødelagte gravlunden i Khan Younis, der den fem år gamle niesen Saly ble begravet for et år siden. Foto: Mohammed Salem, Reuters/NTB

Bombeangrepet

Abu Maamar bodde cirka 1,5 kilometer fra huset der broren Ramez og barna hans søkte ly fra den israelske bombingen. Da Abu Maamar fikk høre at huset var blitt truffet av en bombe, dro hun rett til Nasser-sykehuset i Khan Younis.

Hun fant Saly død i likhuset.

– Jeg forsøkte å vekke henne. Jeg kunne ikke tro at hun var død, forteller hun.

Det var i dette øyeblikket Reuters-fotografen Mohammed Salem tok bildet av Abu Maamar idet hun holdt rundt niesen, som var svøpt i et hvitt klede.

Bildet ble kåret til årets bilde av World Press Photo. Sammen med andre bilder fra angrepet 7. oktober og Gaza-krigen ble det belønnet med Pulitzerprisen, verdens mest prestisjefylte journalistpris.

Bildet av Inas Abu Maamar og den døde niesen ble kåret til årets bilde av World Press Photo. Foto: Mohammed Salem, Reuters/NTB

– 12 måneder uavbrutt tragedie

Israel sier de angrep 5000 Hamas-mål i Gaza i løpet av de ti dagene fra 7. til 17. oktober, dagen da Saly ble drept. Ifølge palestinske helsemyndigheter ble cirka 3000 mennesker drept, inkludert 940 barn.

Det israelske militæret har ikke villet kommentere angrepet som førte til at Saly ble drept. Tidligere har de sagt at Hamas gjemmer seg blant sivilbefolkningen, og at det israelske forsvaret forsøker å unngå å skade sivile.

Befolkningen på Gazastripen har stadig vekk måttet flykte fra krigføringen. Dette bildet er tatt 6. oktober i år i Jabalia like nord for Gaza by. Foto: Hussam Al-Zaanin, Reuters/NTB

Ett år etter at krigen startet, er det ikke noe trygt sted på Gazastripen for sivilbefolkningen, ifølge FN. Organisasjonens nødhjelpskontor OCHA sier nøden for sivilbefolkningen på Gazastripen er ekstrem.

Befolkningen har enten begrenset eller ingen tilgang på helsetjenester, mat, elektrisitet eller humanitær hjelp. Barna har mistet et år med skolegang. Skoler som har vært tilholdssted for mennesker på flukt, er gjentatte ganger blitt bombet. Helsearbeidere og sykehus er blitt angrepet.

– Det har vært 12 måneder med uavbrutt tragedie, sier Joyce Msuya om angrepet på Israel 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza.

Hun er fungerende visegeneralsekretær i FN og koordinator for nødhjelpsarbeid. Hun mener gislene må slippes fri, at krigføringen på Gazastripen må stanses, og at nødhjelp må få komme trygt frem.

Abu Maamar og familien har måttet flytte på seg tre ganger det siste året. Hjemme i Khan Younis føler hun at det ikke er noen vits å flytte noe mer på seg. Hun plukker opp Salys favorittklesplagg, en svart kjole med tradisjonelt palestinsk broderi, og presser den mot ansiktet.

– Vi venter bare på at flommen av blod skal stoppe, sier hun.

Inas Abu Maamar går tur med nevøen Ahmed, broren til Saly, på stedet der Saly ble drept i fjor. Her 11. september i år. Foto: Mohammed Salem, Reuters/NTB
Read Entire Article