Slik ble Trump-kritikeren Trumps nærmeste allierte

5 days ago 20



JACKSON, KENTUCKY/BERGEN (TV 2): Republikanernes visepresidentkandidat ble hyllet for innsikten i sin oppvekstskildrende bestselger. Nå er han historisk upopulær.

 Adam Gray / AFP/ NTB
VALGKAMP: Republikanernes president- og visepresidentkandidat Donald Trump og J. D. Vance Foto: Adam Gray / AFP/ NTB

Publisert 01.10.2024 23:31

Republikanernes visepresidentkandidat J.D. Vance har på få år gått fra å være en høylytt kritiker av Donald Trump, til å være hans nærmeste støttespiller. 

Når han møter den folkelige visepresidentkandidaten til Demokratene, Tim Walz, til debatt natt til 2. oktober, forventes et forrykende show. 

Visepresidentdebatten er vanligvis uviktig i en presidentvalgkamp i USA, men i år er det mye som er atypisk, og denne debatten kan bidra til å vippe velgere den ene eller den andre veien. 

Slik blir visepresidentdebatten

  • Den 90 minutter lange debatten, arrangeres av CBS News og vil finne sted klokken 03 natt til 2. oktober i New York City.
  • Debatten vil bli moderert av CBS «Evening News»-anker Norah O'Donnell og «Face the Nation»-moderator Margaret Brennan.
  • Arrangementet vil bli sendt live på TV 2 Play, tv2.no og TV 2 Nyheter
  • Du kan se den i opptak på alle CBS sine plattformer og Paramount+.
  • Reglene for debatten er ennå ikke offentliggjort.
  • Under presidentdebatten i september ble kandidatenes mikrofoner slått av når det ikke var deres tur til å snakke, og det var ikke noe studiopublikum.

– Begge visepresidentkandidatene er sterke personligheter, og jeg har høye forventninger til debatten, sier TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen. 

Fra fattigdom til elite

Vance (40) er en amerikansk senator fra Ohio. Han er utdannet fra Yale og fikk finansiert sitt politiske løp fra midler opptjent av sin internasjonale bestselger «Hillbilly Elegy» og donasjoner fra søkkrike milliardærer i tech-bransjen. 

Men livet har ikke alltid vært privilegert for Vance. Som barn vokste han opp i Middletown i Ohio, med en så rusavhengig mor at besteforeldrene måtte ta seg av ham. 

Han ble opprinnelig døpt James Donald Bowman, men tok etter hvert etternavnet til besteforeldrene, og har siden vært kjent som J.D. Vance.

Den sørgelige oppveksten og kampen for å overleve er tema i boken «Hillbilly Elegy». 

 Frode Hoff/TV 2
BESTSELGER: Boken Hillbilly Elegy i hyllen på biblioteket i Jackson, Kentucky, hvor Vances forfedre slo seg ned. Foto: Frode Hoff/TV 2

Tittelen er oversatt til «Hillbillyens klagesang» på norsk, og kom ut under valgkampen som tok Trump inn i Det hvite hus i 2016.

Ifølge ham selv forsøker han i boka å forklare hvorfor hvite velgere fra arbeiderklassen flokker seg rundt en milliardær fra New York. 

Boken ble angivelig nilest av demokrater som forsøkte å forstå disse mekanismene, uten at det hjalp. Som kjent tapte Hillary Clinton presidentvalget mot Donald Trump i 2016.

Gransket egen historie

Researchen til boken ble gjort på biblioteket i gruvebyen Jackson i delstaten Kentucky. Her satt Vance og drev slektsforskning om sitt eget opphav.

 Frode Hoff/ TV 2
RØTTER: J. D. Vances forfedre slo seg ned i Jackson i Kentucky. Foto: Frode Hoff/ TV 2

I senere tid har medier fra hele verden tatt turen for å følge røttene til visepresidentkandidaten. 

TV 2 er det 26. mediehuset som kommer hit. Bibliotekaren tar vennlig imot reporterteamet, viser fram skjøtet til Vances tippoldefar, og forteller om lokalhistorien.

– Dette skjøtet ble signert i 1854, sier bibliotekar Steven Bowling til TV 2.

Han tar oss med inn i slektsforskningsrommet, som ble flittig brukt i forundersøkelsene til «Hillbillyens klagesang». 

– Vance hadde alltid med seg flere familiemedlemmer. De satt her og undersøkte alt mulig. Bestefaren hans tjenestegjorde under borgerkrigen. De ville vite alt om det, sier Bowling. 

Bowling har selv lest boken og sier det er en god beskrivelse av Vances slektshistorie, men at den feilaktig har blitt brukt til å stemple hele området.

– Feilen skjer når masse folk trekker ut elementer og tror det gjelder for en hel region, sier han. 

Besteforeldrene til Vance, James og Bonnie Vance, flyttet fra Jackson da de var tenåringer på 40-tallet, og slo seg ned i Middletown i Ohio.

De glemtes USA

TV 2 kjører dypere inn i Appalachia-fjellene, til Bluefield i Vest-Virginia. 

 Frode Hoff / TV 2
HISTORIE: Historiker Bill Archer viser TV 2 rundt i Bluefield, Vest-Virginia. Foto: Frode Hoff / TV 2

En rundtur i den den tidligere blomstrende byen gir inntrykk av forfallet. Økonomien i regionen eksploderte med kullindustrien og jernbanen - men de siste 50 årene har folkene som bor her blitt glemt politisk, økonomisk og kulturelt. 

De vanskelige forholdene i Vances oppvekst, er minst like gjeldende for mange i dag. 

– Opioidkrisen har utslettet oss, sier historiker Bill Archer til TV 2. 

 Frode Hoff/TV 2

Se «Uforente stater» på Play

TV 2 Play

Advarte mot Trump

Rundt tidspunktet for utgivelsen av bestselgeren var Vance svært kritisk til Trump og kalte ham en idiot som kunne bli «Amerikas Hitler». 

Senere ble han sterk tilhenger av Trump, og venn med en av hans sønner. 

Sterke ord om innvandrere, motstand mot amerikanske militære oppdrag i utlandet og løgner om Trumps tap i 2020-valget er blitt en del av Vances politiske retorikk.

– I boka framsto Vance som en følsom og reflektert person. Mange av dem som har lest boka, har blitt negativt overrasket over hvor kontroversiell han er, sier TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen.

 Kristoffer Søvik / TV 2
EKSPERT: Eirik Bergesen er TV 2s USA-kommentator. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Han forklarer at Vance kun har 18 måneders erfaring som senator, og at han på denne tiden har slitt med å finne gode politiske løsninger.

– Mange kritiserer nå Vance for det samme som Vance kritiserte Trump for i sin tid, sier Bergesen. 

At Vance kommer fra Ohio, med bakgrunn fra Kentucky, kan hjelpe Trump med å sanke velgere her og i de viktige vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

Mange kommentatorer påpeker imidlertid at Trump og Vance trolig appellerer til de samme velgerne. 

 JIM WATSON
TEAMET: Mange hevder Trump og Vance er så like at valget av visepresidentkandidat ikke appellerer til nye velgergrupper. Foto: JIM WATSON

De har også en annen ting til felles. Både Trump og Vance var kjente før de ble politikere. 

Vance har latt seg intervjue av høyrevridde medier, og der ble han «oppdaget» av Trumps sønner, som anbefalte ham til sin far. 

«Kattekvinner» og kattegrilling

Vance har sagt mange kontroversielle ting. 

I 2021 refererte han til Harris og andre demokrater som «en gjeng barnløse kattekvinner». 

Nylig bidro han til å spre de falske påstandene Trump kom med under presidentdebatten, om at migranter fra Haiti spiser kjæledyrene til folk. 

BAKGRUNN: Slik oppsto historien om kattespisende innvandrere.

– Det kan se ut som dette slår tilbake på ham og Trump. Vance er historisk upopulær som visepresidentkandidat, sier Bergesen. 

Vance vil sannsynligvis bli konfrontert med sin betente retorikk og udokumenterte påstander under debatten. Og han vil trolig slå tilbake med sin typiske offensive stil.

Immigrasjons-utspill

Selv om påstanden er tilbakevist og oppklart, har Vance holdt fast i historien om kjæledyrspisende migranter. 

I en rekke intervjuer har Vance sagt at velgere i den lille byen Springfield kommer til ham med bekymringer. Ifølge ham er minst ti av disse er «verifiserbare».

Han innrømmer også at han fortsetter å spre påstanden for å trekke oppmerksomhet til Kamala Harris immigrasjonspolitikk. 

Under valgkampen har Vance skildret Walz og Harris som radikale liberalere. 

Han sår også tvil om Walz' beskrivelser av sin militære erfaring, og fruktbarhetsproblemene Walz-familien har vært åpne om.

Vance selv tjenestegjorde i marinen og var offentlig saksadvokat under en seks måneders periode i Irak. 

Om det ikke blir flere debatter mellom Trump og Harris, er visepresidentdebatten mellom Tim Walz og J.D. Vance den siste gjenstående debatten i valgkampen.

Den 10. september trakk presidentdebatten mellom Harris og Trump på ABC News 67 millioner TV-seere.

Fakta om USA-valget

* USA holder presidentvalg tirsdag 5. november.

* Visepresident Kamala Harris (59) stiller som Demokratenes presidentkandidat, med Tim Walz (60) som visepresidentkandidat.

* Tidligere president Donald Trump (78) stiller for Republikanerne, med J.D. Vance (40) som visepresidentkandidat.

* President Joe Biden (81) stiller ikke til gjenvalg tross at han har mulighet.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

* Valgmennene må i utgangspunktet stemme på den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.

* Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.

* Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger forholdsvis jevnt, og der de har byttet på å trekke det lengste strået. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.

* Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.

* Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

* Samtidig med valget av president er alle de 435 mandatene i Representantenes hus og 34 av de 100 mandatene i Senatet på valg.

* Det er også valg til flere guvernørposter og tusenvis av verv på delstatsnivå og lokalt nivå

Read Entire Article