Slettholm siterer Jokke og Valentinerne. Jeg svarer gjerne med samme mynt.

2 weeks ago 8



Ja, vi er nødt til å kutte og stramme inn. Men det betyr ikke at vi skal legge ned kommunen, skriver Erling Lae Solberg (H). Foto: Annika Byrde, NTB

Siden Andreas Slettholm siterer Jokke og Valentinerne i tittelen på sin kommentar, svarer jeg gjerne med samme mynt.

Publisert: 25.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm går i rette med det blågrønne byrådets varslede økonomiske snuoperasjon for Oslo kommune. Han skriver under tittelen «Her kommer vinteren» at det «ikke er helt enkelt å navigere i kommuneøkonomi». Det bærer kommentaren hans preg av.

Men kommuneøkonomi er enklere enn Slettholm tror.

Også for en kommune må inntektene over tid være høyere enn utgiftene. Hvis kommunen får engangsinntekter, er det uklokt å bruke dem til å finansiere varig økte driftsutgifter. Gjør vi det, må vi etter hvert kutte i tjenestene når pengene er brukt opp. Det hjelper heller ikke hvis engangsinntekten smøres ut over flere år. På et tidspunkt er pengene brukt opp – og kommunen har et stort hull i budsjettet.

Originalt syn

Når Slettholm mener at «det både er mulig og ønskelig» (min kursivering) å bruke ekstraordinære inntekter til å finansiere varige utgiftsøkninger, er det et originalt syn på ansvarlig kommuneøkonomi.

Slettholm kan trøste seg med at han i hvert fall har meningsfeller i det avgåtte byrådet. Det er nemlig akkurat dette som skjedde i Oslo: De rødgrønne la opp til å bruke 2,4 milliarder kroner mer i årene 2023–2026 enn det kommunen hadde i inntekter. Pengene ble tatt fra pensjonsfond og engangsinntekter. Resultatet? I 2023 hadde Oslo kommune et negativt driftsresultat. For første gang på 20 år.

Poenget er ganske enkelt: Dette handler om prioriteringer.

Da budsjettet for 2024 ble lagt frem i fjor, gjentok historien seg.

Slettholm har flere eksempler på det han mener er unødig pengebruk fra det sittende byrådet. Han nevner Røa-tunnelen, lavere kollektivpriser og det nedskalerte Campus Ekeberg-prosjektet.

Alle disse områdene er viktige for Oslo. Kommunen skal ta ansvar for vår del av samferdselskostnadene. Vi skal legge til rette for at kollektivtilbudet ikke koster for mye, særlig i en tid med trangere privatøkonomi. Og vi skal satse på barn, unge og idrett, noe det nedskalerte Campus Ekeberg er et eksempel på.

Ansvarlig økonomisk styring

Poenget er ganske enkelt: Dette handler om prioriteringer. Ja, vi går trangere tider i møte, og det gjør ikke saken bedre at regjeringen kutter i Oslos inntekter. Ja, vi er nødt til å effektivisere, kutte og stramme inn. Men det betyr ikke at vi skal legge ned kommunen. Budsjettpolitikken vi nå legger opp til, skal tvert imot legge grunnlaget for sunn økonomi og politisk handlingsrom også i årene som kommer.

Det finnes et navn for dette, og det navnet er «Ansvarlig økonomisk styring».

Det er kanskje ikke så catchy som «Her kommer vinteren».

Men siden Slettholm siterer Jokke og Valentinerne i tittelen på sin kommentar, svarer jeg gjerne med samme mynt: «Alt kan repareres.» Da må faktisk vi som har ansvaret, gjøre den jobben.

Read Entire Article