Slår alarm om elbilforbud i kollektivfelt. Nå kan det bli endringer.

1 month ago 30



Elbilforbudet skaper kø-frustrasjon i Asker og Bærum. Nå vil Statens vegvesen vurdere å slippe elbilene tilbake i kollektivfeltet i helgene.

E18 i Asker og Bærum har fått mer kø etter at elbilene ble kastet ut av kollektivfeltet. Nå vurderes det tiltak. Her fra starten av juli 2021. Foto: Ørn E. Borgen, NTB

Publisert: 19.08.2024 17:10

Kortversjonen

«Dette er galskap! Trafikken står nå på lokalveier og fylkesveiene mens kollektivfeltet på E18 står tomt inn mot Oslo.»

Det skrev Asker-ordfører Lene Conradi (H) på Facebook søndag kveld.

Samme kveld var det lange køer på E18 i Asker og inn mot Oslo. Også på sideveiene sto køene. Det var riktignok siste dag før skolestart. Men at køene står nettopp her, er ikke nytt. Helt siden kollektivfeltene ble stengt for elbiler i Oslo og Akershus i mai, har køene på E18 i vest økt.

Elbilforbudets mål er å begrense trafikken til sentrum i forbindelse med Ring 1-stengningen. Ring 1-stengningen. Ring 1 gjennom Oslo sentrum skal senkes ti meter for å terrorsikre regjeringskvartalet. Derfor er veien stengt for trafikk i tre år. Men forbudet har skapt frustrasjon hos mange, særlig beboere i Asker og Bærum.

– Aldri opplevd lignende. Lokalbefolkningen føler seg sperret inne, vanlige interne gjøremål møtes av stor uforutsigbarhet. Det verste er at dette er helt unødvendig, skriver Asker-ordføreren videre.

Ring 1 er stengt i tre år. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Ber Statens vegvesen åpne for elbiler i helgene

Conradi får støtte fra Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen. Hun mener Statens vegvesen bør vurdere å myke opp forbudet og gjøre tilpasninger.

– Mitt klare budskap er at det på tide å teste ut pluss to i rushet, altså at det er lov for elbiler å kjøre i kollektivfeltet hvis man har med seg to passasjerer i bilen, sier hun.

Før forbudet trådte i kraft i mai, hadde elbiler kun lov til å kjøre i kollektivfeltet i rushet hvis sjåføren hadde én ekstra passasjer med seg i bilen. Utenom rushet var det ingen begrensninger for elbiler i kollektivfeltet.

– Jeg forstår ikke hvorfor Statens vegvesen ikke ser positivt på å skape incentiver for å få folk til å kjøre sammen. Dette vil også ta bort noe av trykket på kollektivtrafikken i rushet, sier hun.

Hun ber også Statens vegvesen vurdere å åpne for elbiler i kollektivfeltet i helgene.

Redusert trafikk

Mandag morgen var første dag med «vanlig» rushtrafikk etter Ring 1-stenging.

Da Aftenposten snakket med Statens vegvesen mandag morgen, fløt trafikken omtrent som ventet. Det var noe kø, men ikke mer enn ventet.

Halvard Gavelstad, prosjektleder trafikk i Statens vegvesen, holder fast ved at elbilforbudet har fungert. Trafikken inn mot Oslo sentrum er redusert. Og fremkommeligheten for bussene er bedre, bekrefter han.

– Hovedgrepet med å ta elbilene ut av kollektivfeltet har fungert bra for å redusere biltrafikken til Oslo sentrum. Det vil bli stående, konkluderer han.

Utelukker ikke endringer

Men: Det betyr ikke at Gavelstad utelukker at det kan komme justeringer.

– Det kan bli aktuelt å vurdere endringer på E18 vest, fra Asker og inn mot Holmen og Slependen, sier han.

– Hva slags endringer kan bli aktuelt her?

– Å slippe til elbilene i kollektivfeltet i helgene kombinert med tungtrafikkfelt på ukedagene kan være et aktuelt grep, men dette må vurderes nærmere, sier Gavelstad.

Han forteller at de vil se på ulike tiltak i tett dialog med fylkeskommunen, kommunene og andre interesseorganisasjoner.

Read Entire Article