Den nye samarbeidsavtalen ble presentert som historisk. Det er den ikke, mener Høyres stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim.
– Denne samarbeidsavtalen viser bare at regjeringen ikke tar mineralvirksomhet på alvor, sier Bård Ludvig Thorheim.
Det er en ny samarbeidsavtale om mineraler han snakker om.
Avtalen ble undertegnet av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og hans amerikanske motpart Antony Blinken under en høytidelig seremoni i Washington mandag.
– En historisk samarbeidsavtale, sa næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Men Thorheim er ikke imponert.
– I mediene er dette framstilt som et gjennombrudd. Det er det ikke, sier han.
Handler om arbeidsvilkår og miljø
Den nye avtalen handler primært om å sikre arbeidsvilkår og miljøvern globalt i forbindelse med handel med kritiske mineraler.
Formålet er blant annet å forebygge at arbeideres rettigheter krenkes i forbindelse med utvinning av kritiske mineraler i andre land enn Norge og USA.
– Det hadde vært overraskende om vi var uenige om dette, sier Thorheim.
Han påpeker at samarbeidsavtalen ikke avklarer det spørsmålet som «virkelig betyr noe», ifølge ham: å sikre bedre markedsadgang for norske mineraler i USA.
– Det er ingenting i denne nye avtalen som går i den retning. De framstiller det som noe det ikke er.
Forhandler fortsatt
Forhandlingene om en full mineralavtale mellom Norge og USA er nemlig ikke i mål.
Det overordnede målet med disse forhandlingene er, fra norsk side, å få på plass unntak som gjør at norske selskaper kan få en bit av kaken av skattekuttene og subsidiene i den store amerikanske støttepakken Inflation Reduction Act (IRA).
Bekymringen er spesielt at man i dag ikke er kvalifisert til støtte gjennom IRA hvis man produserer batterier til elbiler i USA med norske mineraler.
– Vi arbeider videre med å få på plass en avtale mellom Norge og USA som vil gi norske bedrifter bedre markedsadgang under IRA, sier Myrseth.
– En slik avtale vil ha stor betydning for norske bedrifter, som har mye å bidra med når det gjelder kritiske mineraler til det grønne skiftet.
Forsvarer ordbruken
Myrseth står samtidig fast på at mandagens samarbeidsavtale med USA er historisk.
– Det går ikke an å mene at det ikke er viktig å ha god kontakt med en av våre nærmeste, sier Myrseth.
– Alle som følger med på hvordan verden utvikler seg, vet hvor viktig det er med tilgang til kritiske mineraler og metaller. Jeg lurer på om Thorheim faktisk har satt seg inn i hva denne samarbeidsavtalen innebærer, fortsetter hun.
Norge er en viktig eksportør av kritiske råvarer som nikkel og kobolt til USA.
I tillegg er Norge den største produsenten av aluminium, silisium og grafitt i Europa.