– Skummelt at så mange tenker det er greit

1 month ago 31



Stanset elsparkesyklister:

19 elsparkesyklister ble tatt for ruskjøring i Oslo i helgen. – Et samfunnsproblem, mener Trygg Trafikk.

 Både fredag og lørdag var politiet på plass ved Ankerbrua i Oslo. Der ble blant annet elsparkesyklister promilletestet.
KONTROLL: Både fredag og lørdag var politiet på plass ved Ankerbrua i Oslo. Der ble blant annet elsparkesyklister promilletestet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Publisert 03.10.2024 00:28

Oslo-politiet gjennomførte ruskontroller flere steder gjennom helgen. Det resulterte i en rekke positive utslag på promillemåleren. 

Totalt 19 elsparkesyklister ble tatt med for høy promille i løpet av fredag og lørdag kveld, opplyser seksjonsleder for sjø- og trafikktjeneste, Tomm Berger, til TV 2. 

– Den høyeste målte promillen var 1,2, sa politiets operasjonsleder Tor Grøttum til Avisa Oslo lørdag om fredagens kontroll.

I tillegg til elsparkesyklistene, ble åtte personer i andre kjøretøy anmeldt for det samme.

Ikke overrasket

– Det kan virke som at folk tror det ikke er så farlig, sier Berger.

Han mener tallene er skuffende høye, men er likevel ikke overrasket. 

– Det viser at det er behov for flere. Vi sto ute bare noen timer fredag og noen timer lørdag. Det virker som at folk er litt mer lemfeldig enn med bil, sier han.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
IKKE OVERRASKET: Seksjonsleder for sjø- og trafikktjeneste i Oslo politidistrikt, Tomm Berger, er ikke overrasket over at så mange ble tatt med promille. Her fra Aksjon skolevei i august. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Seksjonslederen sier at de ikke har noen spesiell innsats mot sparkesyklister, men at de avholder trafikkontroller mot alle trafikanter. 

– Men vi ønsker ikke at det skal være et lovtomrom. I forbindelse med Aksjon skolevei hadde vi fokus på bruk av hjelm for de mellom 12 og 15 år, og at det kun er lov til å kjøre én person på elsparkesyklene.

– Enorme konsekvenser

Heller ikke pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk er overrasket over tallene fra helgen.

– Det er altfor mange som velger å benytte elsparkesykkel når de er ruset, sier han til TV 2.

Han viser til en kontroll gjort av politiet i Tromsø tidligere i september. Gjennom natt til 8. september måtte ti av 25 kontrollerte personer på elsparkesykkel reise hjem en anmeldelse rikere. 

– Resultatene er nedslående, og patruljene melder at dersom de hadde hatt kapasitet, kunne de bøtelagt mange flere, opplyste Troms politidistrikt den gang.

 Aage Aune / TV 2
BRA: Pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk sier de er glad for at politiet prioriterer slike kontroller. Foto: Aage Aune / TV 2

Trygg Trafikk er glade for at politiet prioriterer dette, sier Steen.

– Det er et problem som kan gi enorme konsekvenser for de enkelte, som kan gå utover livskvaliteten, sier han. 

– Men det er også en enorm kostnad for samfunnet at noen velger å bryte loven på denne måten. Det er et samfunnsproblem.

Kan vente seg bot

Regelverket for bruk av elsparkesykler ble strammet inn i 2022. De er nå klassifisert som motorvogn, og promillegrensen er i likhet med bilkjøring på 0,2.

Berger i politiet forteller at ruskjørerne på elsparkesykkel kan vente seg en bot.

– Da de nye reglene kom, mistet man førerkortet på bil, men det har vært mye frem og tilbake. Høyesterett har lagt seg på at bot er riktig, sier han.

I februar 2023 vedtok Høyesterett at en mann som var stanset med 0,8 i promille ikke skulle miste lappen, men få en bot på 15.000 kroner.

I Oslo ble også de lokale reglene strammet inn i 2022. Fra februar ble den lovlige åpningstiden for utleie begrenset til mellom klokken 05 og 23.

Tall fra skadelegevakta i Oslo, som fører statistikk over skader i forbindelse med bruk av elsparkesykkel, viser at antall registrerte skader sank kraftig etter lovendringen.

– Viktigst er stengt for utleie på nattetid og redusert antall sykler til utleie, skriver skadelegevakta om hvorfor nedgangen er så stor

– Lett å velge

Steen mener tilgjengeligheten er en viktig faktor for hvorfor mange velger å bruke elsparkesykkel selv om de har drukket.

– Når du er påvirket, er dømmekraften dårligere, og om du da ser en elsparkesykkel utenfor puben, og du kan velge mellom den eller en drosje til en helt annen pris, er det det lett å velge den som koster mye mindre.

– Man tenker at man klarer det, men så gjør man ikke det likevel, sier Steen. 

Selv om de har sett noe bedring de siste årene, mener Steen det er viktig at temaet blir løftet fra tid til annen. 

– Det er ikke tvil om at det er behov for slike kontroller når det er såpass mange som blir tatt.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
POSITIVE: Politiet sier de fikk gode tilbakemeldinger på kontrollene. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Skjønner at det var dumt

Berger forteller at de fikk mange gode tilbakemeldinger på kontrollene, både fra kontrollerte og andre forbipasserende.

– Vi får en del klager fra fotgjengere som sier de blir redde fordi det kjøres med høy hastighet og ukontrollert, og det blir ikke bedre med høy promille, sier han.

– Hvordan reagerte de som ble tatt?

– Alle reagerte helt adekvat. Det var ikke dårlig stemning, og de skjønner at det var dumt og at det ikke er lov. De tenkte kanskje at det ikke var så farlig, sier Berger.

– Det er litt skummelt at så mange tenker det er greit. Det er fint at de ikke kjører bil, men vi skulle ønske at de valgte å la elsparkesyklene stå.

Read Entire Article