Skummel variant sprer seg: – Grunn til å være bekymret

1 month ago 27



Helseekspertene har lenge fryktet at medisinen mot gonoré skal slutte å fungere. Nå er det i ferd med å skje flere steder i Europa – også i Norge.

 Illustrasjonsbilde / Adobe Stock
ALVORLIG: Det ekspertene fryktet er i ferd med å skje når det gjelder gonorébakterien. Foto: Illustrasjonsbilde / Adobe Stock

Publisert 19.08.2024 11:12

Mellom 2022 og 2024 ble det oppdaget 15 smittetilfeller med ceftriakson-resistent gonoré i Storbritannia, ifølge en rapport publisert på den britiske regjeringens hjemmesider torsdag. 

Tallet høres kanskje ikke veldig dramatisk ut. Problemet er at ceftriakson er navnet på typen antibiotika som brukes til å behandle gonoré – også i Norge. 

Gonoré er en smittsom kjønnssykdom som kan føre til bekkeninfeksjon og kroniske smerter i underlivet dersom den ikke behandles. 

– Det er grunn til å være bekymret, skriver overlege Anne Olaug Olsen i Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til TV 2. 

Påvist i Norge

Resistente smittetilfeller har også dukket opp i Danmark, Frankrike og Japan, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Det har ikke blitt rapportert om antibiotikaresistente gonorébakterier i Norge tidligere, til tross for at gonorésmitten generelt har mangedoblet seg i løpet av de siste årene. 

FHI bekrefter nå til TV 2 at det er blitt påvist «sporadiske tilfeller» med bakterier som har vært resistente mot ceftriakson.

De utdyper ikke hvor mange smittetilfeller det er snakk om, eller når de ble påvist. Anne Olaug Olsen forklarer at disse tilfellene likevel har latt seg behandle med andre typer antibiotika som har hatt effekt. 

– Gonokokker har utviklet resistens mot stadig flere antibiotika. For eksempel er over halvparten av tilfellene resistent mot tablettbehandling med ciprofloksasin, som var vanlig behandling for noen år siden, skriver overlegen. 

I den tidligere nevnte rapporten skriver det britiske helsesikkerhetsbyrået (UKHSA) at gonoré kan bli «umulig å behandle» dersom utviklingen fortsetter. 

– Er dere enige i den påstanden? 

– Dette scenariet har vært snakket om i mange år. Heldigvis jobbes det med utvikling av nye, virksomme antibiotika og også vaksine, svarer Olsen i FHI. 

Høy testaktivitet

Bakterien kommer likevel til å fortsette å skape utfordringer med resistensutvikling. Det viktigste er derfor at man unngår å bli smittet, understreker overlegen. 

– Hvor omfattende er testingen? 

Det er høy testaktivitet – nær sagt alle som testes med mistanke om klamydia, får i tillegg prøven analysert for gonoré, skriver Olsen. 

For å overvåke resistens er det imidlertid viktig at FHI får dyrkingsprøver for å undersøke hvilke antibiotika som virker mot nye gonorévarianter, legger hun til.  

Det er likevel ett tiltak som troner over alle de andre: 

– Bruk av kondom i møte med ny partner – ikke minst på reise i utland hvor resistens er mer utbredt, skriver overlegen. 

Read Entire Article