Dokument nr. 15:1403 (2024-2025)
Innlevert: 26.02.2025
Sendt: 26.02.2025
Besvart: 03.03.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen
Spørsmål
Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden innføre metode fra Sverige som har vist seg effektivt for å redusere vold i nære relasjoner?
Begrunnelse
TV2 har i flere oppslag (17. og 22. februar d.å.) vist til et prosjekt gjennomført i Sverige. Prosjektet har vist en sterk nedgang i andelen vold i nære relasjoner. Prosjektet fokuserer på menn som er dømt for eller mistenkes å utøve vold. Målgruppen oppsøkes av politi for egen, frivillig samtale.
Partnervold er et alvorlig samfunnsproblem, og rammer mange. Spesielt barn og unge kan bli rammet på en slik måte at det gir langvarige eller livslange negative virkninger. En undersøkelse fra 2023 viste at så mange som 630 tusen nordmenn har opplevd vold hjemme.
For tiden behandler Stortinget lov om Statens kommisjon for partnerdrap, som er en oppfølging av NOU 2020:17 – Varslede drap? Det ligger an til opprettelse av en egen partnerdrapskommisjon. Det er bra. Samtidig finnes det allerede mye kunnskap om vold i nære relasjoner. Dette er kunnskap som raskt kan settes inn i gode tiltak. Et slik tiltak er den svenske modellen. Det å iverksette tiltak raskt kan betyr forskjellen for enkeltpersoner som kan slippe å bli offer.
Svar
Astri Aas-Hansen: Med forbehold om at jeg så langt ikke kjenner den svenske modellen utover presentasjonen som er gitt i media, er mitt inntrykk at dette ser veldig lovende ut. Den helhetlige tilnærmingen der politiet både fokuserer på utsatte og voldsutøver samt styrker kunnskapen om vold i nære relasjoner og risikovurdering bidrar til å hindre alvorlig og potensielt dødelig vold.
Samtaler med voldsutøver slik det gjennomføres i Sverige er en viktig del av det forebyggende arbeidet og kan bidra til at voldsutøver motiveres til å oppsøke hjelp for å håndtere sitt voldsproblem. I tillegg kan politiet, dersom situasjonen tilsier det, sette i verk andre risikoreduserende tiltak som for eksempel ilegge omvendt voldsalarm eller varetektsfengsling.
Vi har samarbeidet godt med våre nordiske naboer på dette området gjennom mange år og flere elementer fra tidligere og nåværende svenske initiativ er lagt inn i RISK metodikken utviklet i Oslo politidistrikt. RISK er etablert for å øke sikkerheten og redusere belastningen for personer utsatt for vold i nære relasjoner og der både den som er utsatt for, og den som utøver vold, får tilbud om samtaler, sikkerhetsråd og veiledning med politi, psykolog og terapeut. Erfaringene fra RISK viser at (motivasjons) samtaler med utøver ofte bidrar til å redusere risikoen for ny vold.
Det som kjennetegner RISK er «tospannmodellen». Det innebærer at risikoanalytikere med politiutdanning, jobber i team med sosial- og helsefaglig personell med ulike fagbakgrunn, herunder psykologspesialister. Denne helhetlige tilnærmingen til mennesker som lever i vold, er nøkkelfaktoren for å vurdere og håndtere risiko, slik erfaringene også ser ut til å være i Sverige. Kombinasjon av sikkerhet og beskyttelse på den ene side, og psykososial oppfølging på den andre, utgjør den største forebyggende effekten.
Regjeringen er nå i gang med å spre RISK metodikken til alle landets politidistrikter og i løpet av 2025 har både Sør Øst, Sør Vest og Nordland politidistrikter, i tillegg til Oslo, tilgang på et slikt tilbud.
For ytterligere å styrke det forebyggende arbeidet mot vold i nære relasjoner etablerte regjeringen Statens kommisjon om partnerdrap (Partnerdrapskommisjonen) i september 2024. Kommisjonen skal bidra til å forebygge partnervold og partnerdrap ved å gjennomgå alle partnerdrapssaker. Dette vil gi oss bedre kunnskap om hva som fungerer og hva som ikke fungerer i det forebyggende arbeidet. En nærmere vurdering av hvorvidt flere elementer fra den svenske modellen kan være egnet for norske forhold, vil kunne være et av flere forhold kommisjonen kan se nærmere på. Et lovforslag som skal gi kommisjonen tilgang til nødvendig informasjon behandles i Stortinget 4. mars.