Dokument nr. 15:1177 (2024-2025)
Innlevert: 11.02.2025
Sendt: 11.02.2025
Besvart: 17.02.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): I VG 5. februar lanserte regjeringen tiltaket "24/7-programmet" mot ungdomskriminalitet, som skal iverksettes i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. De siste årene har vi i Stavanger fått lese nyhetssaker om grov vold, ran, gjengangere, narkotika, voldtekt og bæring av våpen blant ungdom, men også at svenske kriminelle nettverk aktivt rekrutterer grunnskolebarn i regionen.
Mener statsråden at Stavanger ikke har store nok utfordringer, eller er det en annen grunn til at statsråden ikke vil prioritere Stavanger?

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Barn og unge som begår lovbrudd har ofte store utfordringer og lever i familier med levekårsproblemer. De fleste av tjenestene for å hjelpe utsatte barn, unge og familier finnes i kommunene. I utgangspunktet er også det å følge opp barn og unge som en lokalt er bekymret for, en oppgave for kommunene, eventuelt i samarbeid med aktører i justissektoren. Enkelte kommuner har allerede ulike ordninger for å følge opp enkeltungdom.
For å intensivere innsatsen vil regjeringen iverksette et tett oppfølgingsløp overfor barn og unge i risiko for å begå kriminalitet. For å få størst mulig effekt er det viktig at arbeidet rettes mot de kommunene/bydelene som har de største utfordringene med barne- og ungdomskriminalitet. Vi må komme tilbake til innretningen av tiltaket, men noen bykommuner utmerker seg både når det gjelder omfang, andel og kompleksitet, som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Det endelige utvalget av kommuner vil være basert på tall på kriminalitet og risikovurderinger av ulike områder fra Politidirektoratet.