Dokument nr. 15:112 (2024-2025)
Innlevert: 14.10.2024
Sendt: 14.10.2024
Besvart: 23.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan har utvikling i antall polititjenestepersoner vært på tjenestestedene som ble beholdt etter politireformen vært i årene 2022, 2023 og hittil i 2024 (Ber om oversikt per polititjenestested)?

Begrunnelse

Høyre i regjering gjennomførte en nødvendig politireform for å sikre et mer moderne og tilstedeværende politi. I årene 2013 til 2021 ble politiet styrket med over 2000 nye politifolk. Justisministeren har vært opptatt av å reversere politireformen, og videre har hun vært opptatt av at de gjenværende tjenestestedene etter reformen skulle styrkes.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Høyre og Fremskrittspartiet gjennomførte politireformen, og bestemte at mange av politistasjonene som tidligere hadde stedlig ledelse og/eller fast oppmøte skulle degraderes og underlegges andre politistasjoner. Derfor mistet en rekke av de politistasjonene som ble beholdt sitt faste personell. Dette skjedde for eksempel i Seljord, der politistasjonen ble beholdt i reformen, men antall politifolk som hadde oppmøtested ved Seljord gikk ned. Lokalt er dette bekymringsfullt, blant annet fordi det kan gå ut over politiets lokale tilknytning, lokalkunnskap og faste tilstedeværelse. Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering mener politiet må være tilstede i nærmiljø og lokalsamfunn både i byer og distrikt, og har blant annet lagt frem handlingsplanen "Trygghet i hverdagen" for å bringe politiet nærmere folk etter sentraliseringen som skjedde under Høyre.
Politiet rapporterer om bemanning per tjenestested i sine tertial- og årsrapporter, som er tilgjengelige på politiets nettsider www.politiet.no. Årsrapportene publiseres i tillegg på www.regjeringen.no. Rapporteringen viser tall for samlet antall ansatte som politiet rapporterer til Enhetsregisteret. Opplysninger i Enhetsregisteret, inkl. tall for antall ansatte per polititjenestested, oppdateres jevnlig og er tilgjengelige på Brønnøysund¬registrenes nettsider www.brreg.no.
Jeg gjør oppmerksom på at Enhetsregisteret samler inn, tar vare på og tilgjengeliggjør grunndata om både offentlige, private og frivillige virksomheter for å fremme effektiv utnyttelse og samordning av offentlige opplysninger om ulike typer virksomheter. Registreringen følger etablerte standarder for hva og hvordan det skal rapporteres, noe som gjør at Enhetsregisteret ikke gir et helt korrekt og dekkende bilde av aktiviteten på det enkelte tjenestested.