Dokument nr. 15:393 (2024-2025)
Innlevert: 14.11.2024
Sendt: 15.11.2024
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 22.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): Hvor mange personer fra Gaza er det som har fått vedtak om familieinnvandring med familie i Norge siden krigen brøt ut, og hvor mange av disse oppholder seg fortsatt i Gaza og foretar regjeringen seg noe for å hjelpe disse ut av Gaza?
Begrunnelse
Utlendingsdirektoratet (UDI) åpnet i januar i år for at personer i Norge (referansepersoner) kunne søke om familiegjenforening på vegne av familiemedlemmer som befant seg i Gaza. Dette ble gjort på grunn av den vanskelige sikkerhets – og humanitære situasjonen i Gaza, og at det på grunn av omstendighetene på bakken i Gaza ikke var mulig å søke om familiegjenforening på vanlig vis. (UDI 2024-001).
Ordningen skal muliggjøre reell gjenforening for flere familier med tilknytning til Norge og Gaza. Realiteten er likevel at personer som oppfyller vilkårene for familiegjenforening – og har fått vedtak fra norske myndigheter om dette – fortsatt befinner seg i Gaza. Det hjelper lite å ha et vedtak om oppholdstillatelse i Norge, hvis det ikke er mulig å komme seg ut av Gaza.
Ifølge UDIs retningslinjer må en person som innvilges oppholdstillatelse oppsøke politiet etter ankomst til Norge for å effektuere tillatelsen. Det bør i lys av dette være mulig å finne ut hvor mange personer fra Gaza som har fått innvilget familieinnvandring til Norge som faktisk har kommet seg fra Gaza til Norge, og hva som kan gjøres for å bistå de som eventuelt trenger hjelp fra norske myndigheter for å komme seg ut.
Svar
Emilie Mehl: Spørsmålet er rettet til utenriksministeren, men overført til meg som ansvarlig for utlendingsforvaltningen og regelverket om familieinnvandring. Utenriksdepartementet har gitt innspill til tekst om konsulær bistand til reise ut av Gaza mv.
Utlendingsdirektoratets (UDI) retningslinje UDI 2024-001 gir adgang til å fremme søknad fra Norge på vegne av familiemedlem som er palestiner fra Gaza. UDI opplyser imidlertid at det er krevende å identifisere disse sakene i deres database. Med utgangspunkt i førstegangs innvilgede familieinnvandringstillatelser, hvor søknaden ble fremmet for politiet i Norge etter at instruksen trådte i kraft, og hvor søker var statsløs eller palestiner, har UDI identifisert til sammen 28 innvilgelser. Av de innvilgede søknadene er 15 effektuert av politiet i Norge. De resterende 13 som har ikke-effektuerte tillatelser, er registrert i utlendingsforvaltningens database med adresse i Gaza. Utlendingsforvaltningen har imidlertid ingen nærmere informasjon om deres oppholdssted. Merk at det er noe usikkerhet knyttet til tallene.
For tiden er grensen stengt, og det er uklart når det igjen vil være mulig å krysse grensen. Reise ut av Gaza krever også tillatelse fra andre lands myndigheter, se nærmere informasjon på Palestina - reiseinformasjon - regjeringen.no. Norske myndigheter bistår i svært begrenset grad personer som får en oppholdstillatelse, men som ikke har vært bosatt i Norge tidligere, med utreisen fra Gaza. En oppholdstillatelse gir rett til å reise inn i Norge, men norske myndigheter kan dessverre ikke påta seg å sørge for at alle som har fått en oppholdstillatelse faktisk kan gjennomføre reisen til Norge. Det vises for øvrig til mine svar av 11. og 18. mars 2024 på skriftlig spørsmål nr. 1424 og 1526.