Dokument nr. 15:217 (2024-2025)
Innlevert: 25.10.2024
Sendt: 25.10.2024
Besvart: 01.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Ingjerd Schie Schou (H): Hvordan vil regjeringen sikre at overføringen av Longyearbyen lokalstyres boliger til Statsbygg ikke resulterer i økte kostnader og redusert tjenestetilbud for lokalstyret, samtidig som det opprettholdes gode rammebetingelser for å tiltrekke og beholde kompetente ansatte på Svalbard, i tråd med de overordnede målene for svalbardpolitikken?
Begrunnelse
Statlig kontroll med boliger er et viktig verktøy for å bidra til å opprettholde norske samfunn på Svalbard, og overføringen av Longyearbyen lokalstyres boliger til Statsbygg er forstått som et ledd i denne strategien.
I lokalstyret 16. oktober ble det gitt en orientering om status på overføringen av lokalstyrets boliger, og i en påfølgende artikkel i Svalbardposten fremgår det flere forhold som gir grunn til bekymring. Det blir blant annet opplyst om at lokalstyret ikke får tilgang til tilstrekkelig med boliger til sine ansatte, og de økte kostnadene knyttet til leie av boliger fra Statsbygg vil føre til enten betydelig høyere husleie for de ansatte eller kutt i tjenestetilbudet.
Slik avtalen med Statsbygg er i dag vil dette skape insentiver for lokalstyret til å ansette personer uten medfølgende familie, samt å outsource enkelte tjenester som IKT, økonomi og arkiv til fastlandet. Dette vil stå i sterk kontrast til målene i norsk svalbardpolitikk om å opprettholde stabile norske samfunn på øygruppen.
Svar
Emilie Mehl: Som det fremgår av bl.a. Meld. St. 26 (2023-2024) Svalbard er statlig kontroll med boliger et viktig virkemiddel for å bidra til å utvikle Longyearbyen i samsvar med målene i svalbardpolitikken. Regjeringen ønsker at Longyearbyen lokalstyres boliger overføres til Statsbygg.
Det er lagt til grunn at en ev. overføring av boliger fra Longyearbyen lokalstyre til Statsbygg skal være provenynøytral, og at Longyearbyen lokalstyre kompenseres for det økte kapitalelementet ved en innlemming i Statsbygg husleieordning. I tillegg er det lagt opp til egen avtale for å håndtere vedlikeholdsetterslepet på dagens boligmasse.
Når det gjelder spørsmålet om økte kostnader til boliger for Longyearbyen lokalstyre i fremtiden, så vil jeg understreke at det ikke er en ev. overføring av boligene fra Longyearbyen lokalstyre til Statsbygg som vil føre til økte kostnader for lokalstyret. I artikkelen i Svalbardposten som representanten viser til står det også at om boligene ikke blir overført til Statsbygg, så anslår lokalstyret at utgiftene blir enda høyere fordi det ellers vil måtte tilkomme betydelige utgifter til vedlikehold og rehabilitering av byggene i lokalstyrets egen regi.
Slik jeg ser det vil det at Longyearbyen lokalstyre går over til å bli leietakere skape et forutsigbart økonomisk grunnlag for lokalstyrets virksomhet. Statsbygg vil etter kjøpet av boligene fra lokalstyret overta ansvaret for verdibevarende vedlikehold og utvikling av boligmassen i framtiden. Statsbygg utarbeider planer for transformasjon og nybygging. Nye energieffektive boliger vil kunne bidra til reduksjon av energiforbruket, og til energibalansen.
Statsbygg forvalter i dag mer enn 280 boliger i boligpoolen for offentlige virksomheter i Longyearbyen. Etter et salg av boligene til Statsbygg vil lokalstyret få tilgang til flere og bedre boliger, og dermed få tilgang til boliger som passer lokalstyrets behov til enhver tid. Statsbygg vil overta ansvaret for å forvalte de leieavtalene som lokalstyret har i markedet i dag.
En overføring av Longyearbyen lokalstyres boliger til Statsbygg vil derfor etter mitt skjønn være positivt for Longyearbyen.