Dokument nr. 15:140 (2024-2025)
Innlevert: 17.10.2024
Sendt: 18.10.2024
Besvart: 23.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Har statsråden vurdert å gi Stortinget eller justiskomiteen innsyn i rapporten om PST?

Begrunnelse

Statsråden skriver til Stortinget mellom anna: Den graderte rapporten er et viktig verktøy for regjeringen for å forsterke og forbedre styringen av og i PST. Også Stortinget er opptatt av å forsterke og forbedre styringen av og i PST og vil gjerne ha all relevant informasjon som kan danne grunnlaget for å fatte kloke beslutninger om ressurser til PST i budsjettprosessene.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 2799 fra stortingsrepresentant Njåstad.
Rapporten er gradert og unntatt offentlighet etter offentleglova § 13 første ledd, jf. sikkerhetsloven § 5-4 andre ledd, jf. § 5-3 første ledd andre punktum bokstav d. Bakgrunnen for dette er at rapporten inneholder opplysninger som kan utgjøre en risiko for samfunnet dersom den blir kjent for noen som ønsker å utføre handlinger som er skadelig for rikets sikkerhet.
Endret sikkerhetspolitisk situasjon, nye oppgaver for PST og evalueringen etter terrorangrepet 25. juni har ført til at PST har vokst som organisasjon. For å løpende forbedre styringen av PST har vi gjennomført en områdegjennomgang. Dette som en naturlig del av etatsstyringen av PST og den kontinuerlige forbedringen av denne.
Rapporten fra områdegjennomgangen av PST er utarbeidet av en intern arbeidsgruppe i Justis- og beredskapsdepartementet, Finansdepartementet og PST og overlevert til regjeringen. Rapporten er et produkt fra arbeidsgruppen, ikke fra virksomheten eller departementet.
Videre er rapporten et viktig kunnskapsgrunnlag for regjeringens interne budsjettprosess, og som kilde til forbedring av de interne rutinene og prosessene i departement og underliggende virksomhet. Rapporten gir en beskrivelse av bl.a. utviklingen i PSTs budsjett og aktivitetsnivå i løpet av perioden 2019 til 2023. Rapporten er videre et viktig verktøy for å forsterke og forbedre Justis- og beredskapsdepartementets etatsstyring av PST og PSTs egen virksomhetsstyring.
Jeg har ved flere anledninger orientert Stortinget om områdegjennomgangen, bl.a. i budsjettdebatten 14. desember 2023 og i Justis- og beredskapsdepartementets Prop. 1 S (2024-2025). Rapporten og anbefalingene i rapporten vil bli fulgt opp av Justis- og beredskapsdepartementet, Finansdepartementet og PST.