Dokument nr. 15:71 (2024-2025)
Innlevert: 08.10.2024
Sendt: 09.10.2024
Besvart: 18.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Sett i lys av hevelsen av trusselnivået fra moderat til høyt, samt den graderte områdegjennomgangen av styringen av PST, etterspørres det om statsråden kan garantere at PST ikke er svekket eller har redusert evne til å håndtere trusselnivået?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Vi må verne om Norge som et åpent land basert på tillit og respekt, hvor det er trygt å være for alle. Derfor har vi også åpenhet om trusselvurderingen når den endrer seg, selv om dette kan spre bekymringer og uro. Økt bevissthet om trusselen gir økt sikkerhet og forsterket innsats.
Uroen i Midtøsten påvirker Norge på flere måter vi må være bevisste på. Vi har sett at statlige aktører bruker kriminelle nettverk til å utføre terrorhandlinger i andre land i Europa. Vi må være bevisste på at gjengkriminalitet og terror kan ha koblinger også i Norge. Politiet har ansvar for å vurdere konkrete operative tiltak, og vil følge opp PSTs vurderinger.
Jeg har tillit til PST ledelse og deres evne til å prioritere i en krevende periode for nasjonal sikkerhet. Departementet har en god dialog med PST om hvordan PST kan løse sitt samfunnsoppdrag innenfor sine rammer.
Regjeringen har økt PSTs budsjett flere ganger i regjeringsperioden, blant annet med 150 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett 2024 for å sørge for at PST har rammebetingelsene til å løse sitt samfunnsoppdrag. I 2025-budsjettte foreslår regjeringen å øke PSTs bevilgning med 255 mill. kroner.
Det er gjennomført en spisset områdegjennomgang av PST, som ble ferdigstilt før sommeren 2024. Områdegjennomgangen er gradert og unntatt offentlighet etter offentleglova § 13 første ledd jf sikkerhetsloven § 5-4 andre ledd, jf § 5-3 første ledd andre punktum bokstav d. Spissende områdegjennomganger kjennetegnes av kort gjennomføringstid, gjerne mellom budsjettkonferanser, og vurderer en mer begrenset problemstilling enn en ordinær områdegjennomgang. Den korte og spissede områdegjennomgangen av PST er et viktig kunnskapsgrunnlag for regjeringens budsjettprosess, og virksomhetsstyring.