Pensjonistekteparet Jan og Åse Davidsen lever et godt liv på solsiden i bergensbydelen Arna.
– Jeg håper egentlig at den situasjonen vi er i nå, med grei helse, med grei økonomi, og ikke minst med det sosiale rundt oss, at det selvfølgelig skal være med oss inn i solnedgangen, sier Jan Davidsen og smiler.
Men han blir ikke særlig optimistisk av å lese rapporten «Befolkningens tanker om eldres rettigheter» fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
– Dette er veldig nedslående lesning, sier Davidsen til TV 2.
Uverdig behandling
Rapporten blir sluppet i forbindelse med FNs internasjonale eldredag som er 1. oktober.
Den tidligere svært profilerte fagforeningsmannen, som nå er leder av Pensjonistforbundet, er rystet over hovedfunnene i rapporten:
Mer enn en av fire svarer at de kjenner til at noen i sin omgangskrets har vært utsatt for uverdig behandling i eldreomsorgen.
Halvparten har liten tro på at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle.
Fire av ti svarer at de er ganske eller helt uenig i at de har tillit til at myndighetene rydder opp når det avdekkes lovbrudd.
Jan Davidsen og konen Åse, som begge er midt i syttiårene, betegner seg selv som ressurssterke.
– Men hvis du havner opp i en situasjon der du er avhengig av dette systemet, hva tenker du da?
– Jeg blir selvfølgelig litt skremt. Ikke minst med tanke på det man ser rundt seg i bekjentskapsflokken.
Han peker også på pårørende som sliter seg ut og får hverdagen snudd på hodet fordi de må ivareta gamle og syke som tidvis sviktes av det offentlige.
– Det gjør jo også at du ikke har den her gode følelsen i magen, sier Davidsen.
– Et rettssikkerhetsproblem
– Mest overraskende er det at så mange kjenner til tilfeller av uverdig behandling, sier Eivind Digranes, rådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Nærmere 1100 personer har deltatt i undersøkelsen som ble utført i september.
Funnene i undersøkelsen samsvarer med en rekke funn og kritikk fra Helsetilsynet, Sivilombudet og Riksrevisjonen.
NIM har skrevet rapporter og pekt på at myndighetene må styrke innsatsen innenfor områder som vold og overgrep, tvungen helsehjelp, underernæring og uheldig legemiddelbruk.
Fakta: Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Norges institusjon for menneskerettigheter er en norsk statlig institusjon som ble vedtatt opprettet av Stortinget gjennom en særlov i mai 2015.
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ønsket å undersøke hvordan befolkningen ser på ivaretakelsen av eldres rettigheter i norsk eldreomsorg.
«Befolkningens tanker om eldres rettigheter» er navnet på rapporten hvor i underkant av 1100 nordmenn svarer på ulike spørsmål rundt eldreomsorgen.
Eldre er beskyttet av de samme menneskerettighetene som alle andre, blant annet rett til liv, helse, privatliv og vern mot nedverdigende og umenneskelig behandling.
I Norge er disse rettighetene beskyttet både i nasjonalt lovverk og ulike konvensjoner Norge har forpliktet seg til.
Samtidig viser en rekke rapporter og tilsyn at eldres menneskerettigheter er under press på flere områder, særlig i eldreomsorgen.
NIM konkluderte i 2019 med at myndighetene måtte ta grep på en rekke ulike områder der eldres menneskerettigheter utfordres. I en oppfølgingsrapport fra 2023 fant NIM få tegn til bedring.
NIMs undersøkelser kommer i kjølvannet av at en rekke ulike aktører har påpekt mangler i norsk eldreomsorg de senere årene.
– Hvor bekymringsfullt er det dere ser?
– Dette er veldig alvorlige funn. Vi vet jo at en eldrebølge kommer de neste tiårene, så utfordringene vil ikke bli mindre med tiden.
NIMs undersøkelse viser at en stor andel ikke vet hvor de kan si ifra om mulige brudd på eldres menneskerettigheter i helse- og omsorgssektoren i sin kommune.
– Mange har også lav tillit til at myndighetene rydder opp når det avdekkes lovbrudd i eldreomsorgen, sier Digranes.
Svært alvorlig
Digranes understreker at norske myndigheter har en rettslig plikt til å ivareta eldres menneskerettigheter.
– Funnene er svært alvorlige. Det er ikke valgfritt å ivareta eldres menneskerettigheter. Norge har en rekke internasjonale forpliktelser, og det slipper man ikke unna. Vi forventer at regjeringen og Stortinget følger opp og tar tak i dette, sier han.
Han mener dette er et rettssikkerhetsproblem, særlig med tanke på alle de alvorlige sakene som NIM kjenner til fra eldreomsorgen.
NIM mener det ikke er unaturlig at noen anlegger sak mot staten for sviktende ivaretagelse innen eldreomsorgen.
– Det er grunn til å stille spørsmål ved om ikke domstolene bør brukes i større grad for å sikre eldres rettigheter. Vi ser at det finnes svært få saker om norsk eldreomsorg i domstolene. Så det hadde vært effektivt for å sikre ulike sårbare gruppers rettigheter.
– Det handler om penger
Ekteparet Davidsen er ikke veldig optimistiske med tanke på den fremtiden som møter neste generasjon pleietrengende.
– Vi har mange pårørende, mange unger, barnebarn og til og med oldebarn. Og vi regner med at den dagen de ser at vi ikke får den hjelpen vi skal ha, så kommer de til å gi beskjed og ta vare på oss, sier ekteparet og smiler.
– Politikerne må ta pensjonister på alvor. Det er en million pensjoniststemmer der ute, advarer bergenseren.
Forbundslederen sier alle pensjonister bør organisere seg. Så peker han på hovedproblemet:
– Det er kommuneøkonomien. Det handler om penger, om å ha nok hender, og en god organisering av tjenestene.
Davidsen retter oppmerksomheten mot Oljefondet som nå vipper rundt gigantiske 18.000 milliarder kroner.
På samme tid er det flere eldre i Norge som sulter. Noen fryser. Mange er underernærte og feilmedisinerte.
– Å bryte menneskerettighetene, det skal bare ikke skje, fastslår forbundsleder Davidsen.