Skoleelever og pendlere fikk sjokkbeskjed – hurtigbåtruta kuttes om fem dager

1 week ago 16



Med bare fem dagers forvarsel har fylkesrådet i Nordland bestemt at hurtigbåtruten Regionpendelen på Helgeland legges ned førstkommende mandag.

Kuttet får store konsekvenser for skoleelever, næringsliv og pendlere i regionen, forteller skoleelev Arne Elias Smørvik, som også er leder i ungdomsrådet i Dønna.

Svært skuffende. Man mister tilliten til politikerne når en ser hvordan de prioriterer, sier Smørvik til NRK.

I desember vedtok Nordland fylkesting en rekke kutt i hurtigbåttilbudet. Det ble blant annet bestemt at hurtigbåtenruta Regionpendelen mellom Sandnessjøen, Dønna, Løkta og Nesna skulle legges ned.

Men når hurtigbåten skulle gå sin siste tur ble ikke kjent før i dag.

Dønna-ordfører John Erik Skjellnes Johansen (Ap) reagerer på at kommunen får fem dagers varsel.

– Det er så dårlig informasjonsflyt som det går an å bli. Det eneste som kunne ha vært verre var om de hadde fjernet hurtigbåtruten og sagt det til oss etterpå, sier han tydelig oppgitt.

Ifølge Johansen vil hurtigbåtkutte føre til store konsekvenser for reisende.

– Dette er først og fremst en pendlerbåt for skoleelever og arbeidspendlere. Vi skulle i stedet få anløp av Nordlandsekspressen, men den kommer ikke. Så de tar bort et tilbud uten å få noe erstatning tilbake.

– Mister tilliten

Hurtigbåten begynner å gå allerede klokken 05:10 i ukedagene og frakter i hovedsak skoleelever og arbeidspendlere mellom regionsenteret Sandnessjøen og øyene Dønna og Løkta.

Arne Elias Smørvik står ute med brun jakke. I bakgrunnen er det hav og fjell. Han smiler mens han ser i kamera.

– Det verste er at fylket velger å nedprioritere ungdommen og distriktene, sier Arne Elias Smørvik.

Foto: Privat

får skoleelevene som går på videregående skole i Sandnessjøen minst én time lengre reisevei frem og tilbake når de fra mandag må ta fergen.

Smørvik forteller at mange av ungdommene på Dønna er skuffa over fylkeskommunen.

– Det er noen som snakker om å flytte på hybel. Det er litt mye å begynne se etter hybel midt oppi eksamenstiden.

– Fylkeskommunen sier at de ikke har penger til å drifte denne båten. Likevel velger de å bruke 40 millioner kroner til ny fotballarena i Bodø.

Smørvik er redd bortfallet av Regionpendelen vil føre til fraflytting.

– Dette fører bare til én ting. Det fører til at folk ikke har lyst til å bo her på sikt.

Også ordføreren i Dønna er bekymret for konsekvensene av fylkesrådets politikk.

– Det blir ikke noe mer attraktivt å bo på Dønna og pendle ut, eller motsatt. Vi har veldig mange som pendler til Dønna fra andre steder. De mister også et reisealternativ.

Kasteball mellom politikerne

– Jeg opplever at vi blir brukt som en kasteball mellom fylkespolitikere og rikspolitikere om hvem som har skylden for dårlig økonomi. Og for å bevise noen politiske poenger, kaster de befolkningen i Dønna under bussen for å demonstrere, sier ordføreren i Dønna.

En mann i blå allværsjakke står midt i en fergekø og ser i kamera.

Ifølge Johansen får skoleelever som går på videregående skole i Sandnessjøen lengre enn 65 minutt reisetid hver eneste dag.

Foto: Marius Eriksen Guttormsen / NRK

Johansen forteller at kommunen jobber på spreng for å få omorganisert åpningstider i SFO, barnehage og voksenopplæring.

– Jeg sitter å jobber med saken akkurat nå. Vi må tilpasse åpningstider på voksenopplæring, SFO og barnehagetilbudet må endres på øyen Løkta.

– Hvilke forventninger hadde du?

– Vi har spurt og spurt om vi kunne få ta del i den dialogen som har vært, slik at vi får lengst mulig varsel og best mulig tid på oss. Det eneste vi visste var at båten skulle inn i Rødøy 1. oktober. Så hvorfor i all verden de må ta den bort allerede nå, det skjønner ikke jeg. De kunne kjørt ut skoleåret hvis de ville.

Fylkesrådet skylder på regjeringen

Samferdselsråd Marianne Dobak Kvensjø (H) legger all skyld på Ap-regjeringen for hurtigbåtkuttet på Helgeland.

– Det er Ap-regjeringen som har ført samtlige kommuner i Norge ut i fattigdom og økonomisk krise. Her må Ap sin gruppeleder på fylkestinget gå i seg selv og sikre at vi får nok midler til å opprettholde de tilbudene vi skal.

Marianne Dobak Kvensjø (H), fylkesråd for samferdsel, har mørkeblondt halvlangt hår, briller, pærleøredobber, hvit skjorte og blå strikkavest. Hun står i et kontorlokale og ser rett mot kamera.

– Jeg forstår at alle ønsker seg god tid, nå har det vært kjent at dette tilbudet kom til å bli justert. Nå har vi gjort helårlig endringer med busskorrespondansen slik at det er tilpasset elevene, sier samferdselsråd Marianne Dobak Kvensjø (H).

Foto: Sofie Retterstøl Olaisen / NRK

– Vi bruker så å si alle pengene vi har på bok på å sikre drift. Vi bruker nesten en milliard mer de kommende årene for å opprettholde et tilbud, selv om de gjør noen justeringer.

Kvensjø sier at dersom vi får en Høyre-styrt regjering etter valget vil man også få et bedre tilbud på samferdsel. Samt økte inntekter til kommuner og fylkeskommuner.

– Det vil også skje videre om vi vinner valget. Det handler om å prioritere de viktige tjenestene som er nært folk.

Er det et valgkampløfte?

– Det man så sist under Solberg-regjeringen er at kommuner og fylkeskommuner fikk mer penger.

– Men politikerne kan jo alltid gjøre prioriteringer, som da dere bevilget 40 millioner til ny Glimt-stadion?

– Jo, og vi har valgt å gjøre det vi mener er best. Vi har vært ute og reist og snakket med kommuner og næringsliv. Og konkludert med at det er ferger og skoler som er viktigst. De tilbudene har vi valgt å skjerme.

Hvor mye fylkeskommunen vil spare på å rutte hurtigbåtruten på Helgeland, svarer ikke Kvensjø konkret på.

– Vi eier fartøyet selv. Det vi sparer på her er at vi skal bruke fartøyet i et annet samband. Etter 1. april skal båten sendes på verksted for ombygging. Så skal det settes inn i Rødøybassenget etter sommeren.

Publisert 26.03.2025, kl. 20.45 Oppdatert 26.03.2025, kl. 20.51

Read Entire Article