Skjøt mann 14 ganger - henlegges

2 weeks ago 11



STAVANGER (TV 2): Gisseldramaet endte fatalt. Spesialenheten for politisaker har besluttet å henlegge saken.

 Heiko Junge / NTB
SKJØT: Politiet skjøt gisseltakeren mens han satt inne i bilen med gisselet her ved utløpet av Eiganestunnelen. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 11.10.2024 11:18 Sist oppdatert 1 time siden

Den ene politibetjenten avfyrte ni skudd med en pistol, mens den andre avfyrte fem skudd med en maskinpistol av typen MP5.

Mannen ble truffet av 13 skudd i løpet av ni sekunder.

Ifølge obduksjonsrapporten var flere av skuddene hver for seg dødelige, opplyste Spesialenheten i en pressemelding tidligere i år. 

Nå har Spesialenheten for politisaker besluttet at saken henlegges. 

 Fredrik Slabinski / TV 2
UNDERSØKER: Krimteknikere undersøker bilen hvor gissel og gisseltaker satt da politiet avfyrte 14 skudd. Foto: Fredrik Slabinski / TV 2

– Selv om det ble avfyrt en rekke skudd fra to tjenestepersoner med dødelig utgang, var skuddløsningen både nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig. Det var en lovlig tjenestehandling, skriver Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten i en pressemelding. 

Gisseltakeren, som altså er død og samtidig siktet i saken, var i besittelse av en revolvert konstruert for å skyte patroner med elastiske gummikuler. 

– I den pågående situasjonen ble det i løpet av ca. 9 sekunder avfyrt flere skudd fra begge tjenestepersonene for å stoppe det de oppfattet som et livstruende angrep fra vedkommende med revolveren, skriver Nybøe. 

«I revolveren er det funnet fem avfyrte patronhylser. Revolveren er løyvepliktig, regnet som et skytevåpen etter våpenloven, og ikke å regne som et luft-/airsoftvåpen», skrev etterforskningsleder Thomas Bjåstad Arntsen i pressemeldingen tidligere i år. 

 Kristiana Qarri / TV 2
SPESIALENHETEN: Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten for politisaker. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Tok gissel etter ulykke

Kvelden 22. oktober 2023, i 22.30-tiden, fikk politiet melding om en trafikkulykke i Randaberg kommune. 

Den avdøde mannen krasjet først med en annen personbil. I denne bilen satt fire personer, der alle tilsynelatende kom uskadd fra ulykken.

Han skal ha kommet seg ut av sin egen bil, gått et lite stykke langs veien, før han stoppet en tilfeldig personbil. 

Føreren, som var alene i bilen, ble truet til å kjøre fra stedet med den nå avdøde mannen som passasjer. 

 Heiko Junge / NTB
SPERRET: Veien var sperret hele dagen etter hendelsen. Spesialenheten fikk bistand fra Kripos med åstedsundersøkelser. Foto: Heiko Junge / NTB

Det oppstod deretter en politijakt, som endte med at mannen ble skutt i utløpet av Eiganestunnelen i Stavanger. 

– Jeg hørte først høye og aggressive stemmer, etterfulgt av to høye smell. Deretter enda mer roping og en serie av smell. sa fortalte øyevitne Harald Birkevold til TV 2 dagen etter skytingen. 

To politibetjenter avfyrte skudd, og den avdøde mannen skal ha skutt én av politimennene med revolveren som skjøt gummikuler. 

Føreren av bilen skal ha blitt skutt i hånden under hendelsen. 

Observerte basketak

I pressemeldingen skriver Spesialenheten at en sivil patrulje kjørte forbi bilen med gissel og gisseltaker i Eiganestunnelen. 

Der skal de ha observert at en person holdt en gjenstand mot sjåføren.

Da bilen ble stoppet kort tid etter skal det ha oppstått et basketak. 

– Politiet observerte et basketak om revolveren mellom de to personene i bilen. To politibetjenter rykket frem og begge avfyrte skudd for å stanse vedkommende med revolveren. På et tidspunkt ble det avfyrt et skudd fra vedkommende, og som traff en av politibetjentene i brystet. Det oppstod ingen skade av dette, skriver Nybøe i pressemeldingen.

Read Entire Article