Krigen kan koste Harris viktige stemmer

4 hours ago 7



Presidentvalget i USA:

– Det er tryggere å stemme Trump, sier Jubran Ali. Han er blant de arabiskamerikanske velgerne som nå vender Kamala Harris ryggen.

 Jeff Kowalsky / Afp / NTB
VALGPROTEST: Mange muslimske og arabiskamerikanske velgere sier de ikke vil stemme på Kamala Harris på grunn av den sittende administrasjonens håndtering av Gaza-krigen. Dette bildet er tatt under en pro-palestinsk demonstrasjon i Dearborn i Michigan 11. august. Foto: Jeff Kowalsky / Afp / NTB

Publisert 28.10.2024 15:29

18 år gamle Jubran Ali går på videregående skole i byen Hamtramck, USAs eneste by med en muslimsk majoritet. 

Han er andregenerasjonsinnvandrer og førstegangsvelger, og som arabiskamerikaner tilhører Ali en velgergruppe som har pleid å stemme på den demokratiske presidentkandidaten. 

Men Kamala Harris kan ikke ta de arabiskamerikanske stemmene for gitt i år, ettersom mange føler seg sviktet av Demokratene og den sittende administrasjonens håndtering av Israels krigføring i Gaza.

 Sky News / Enex
TRUMP-VELGER: I sitt aller første valg stemmer Jubran Ali på Donald Trump. Foto: Sky News / Enex

Mange har sagt at de vil holde seg hjemme valgdagen i protest, mens fra Hamtramck kan elevene ved The Frontier International Academy også fortelle at flere vil gjøre som dem – nemlig stemme på Donald Trump.

De mener han er det beste valget, selv om han som president blant annet innførte et innreiseforbud som i all hovedsak rammet muslimer, og har uttalt at han vil utvide forbudet til også å gjelde flyktninger fra Gaza dersom han blir valgt igjen.

I forbindelse med innreiseforbudet laget Muslim Advocates også en oversikt som viste at Trump har en lang historie med antimuslimsk retorikk.

– Jeg har spurt mange i omgangskretsen hva de skal stemme, og de fleste sier de skal stemme Trump, sier Alis skolekamerat Edris Alhady (18) til Sky News.

Viktig velgergruppe

Hamtramck ligger i Michigan, som er den delstaten i USA med høyest andel arabiskamerikanske innbyggere. 

Velgergruppen er dermed svært viktig i Michigan, som er en av de avgjørende vippestatene i årets presidentvalg.

Relativt små forflytninger i velgermassen kan gjøre stor forskjell på valgresultatet. 

I 2016 ble Trump den første republikaneren som vant Michigan siden 1988. Han slo Hillary Clinton med færre enn 11.000 stemmer.

I 2020 vant Joe Biden delstaten med 154.188 stemmer, og på målingene foran årets valg kniver Harris og Trump om flertallet som kan sikre dem Michigans 15 valgmenn. 

Om mange av delstatens neste 400.000 arabiskamerikanere enten holder seg hjemme valgdagen, eller stemmer på Trump, kan det koste Harris valget. 

– Vi har aldri før sett en sak påvirke velgeratferd så mye som det Gaza-krigen gjør nå, skriver Arab American Institute, som har drevet meningsmålinger blant den arabiskamerikanske velgermassen i 30 år.

Vanligvis er valgdeltakelsen høy blant de arabiskamerikanske innbyggerne i USA. Ifølge Arab American Institute har den pleid å ligge på rundt 80 prosent. 

Men i år ligger valgdeltakelsen an til å så vidt bikke 60 prosent, viser deres undersøkelser. 

Fikk besøk av Trump

81 prosent av velgerne i Hamtramck stemte på Joe Biden i 2020. 

Det skulle tyde på at Demokratene står sterkt her. Men da byens ordfører Amer Ghalib, som ble valgt inn i vervet som demokrat, tidligere i høst offentlig ga sin støtte til Trump, var det ingen sterke reaksjoner

Han sier det er to årsaker til at han nå støtter Trump: Skuffelse og håp.

– Skuffelse over den sittende administrasjonen og måten de håndterer saker både lokalt og internasjonalt. Og håp om at en ny administrasjon, ledet av Trump, vil gjøre noe annerledes, sier Ghalib til Sky News.

Ingen i Harris' valgkampapparat har vært i kontakt med Ghalib, verken før eller etter at han annonserte sitt politiske sideskifte, forteller han til Sky News. 

Men Trump tok turen til Hamtramck for å møte ham.

 Evan Vucci / AP / NTB
TRUMP: Donald Trump på scenen sammen med Hamtracks ordfører Amer Ghalib under et valgkamparrangement i byen 18. oktober. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

– Besøket hans viser at han respekterer og verdsetter vårt miljø, sa Ghalib etter besøket, skriver CBS News

Men ifølge Ghalib lovte Trump under et 20 minutter langt privat møte, at han vil få slutt på krigen i Gaza. 

Hvordan han skal få det til, ga han imidlertid ingen detaljer om.

Kulturkrig

Men det er heller ikke bare Gaza-krigen som gjør at Harris taper og Trump vinner terreng blant den muslimske befolkningen, ifølge Ghalib.

Han mener kulturkrigen i USA også bidrar til en høyredreining blant den arabiskamerikanske befolkningen.

– Det er så mye aggresjon og forsøk på å påtvinge visse verdier i dette samfunnet, på skoler og offentlige institusjoner. Og Det demokratiske partiet gjør ikke noe for å forhindre dette skiftet i dynamikk, sier Ghalib, som i fjor blant annet blokkerte en plan om å fly et prideflag over områder i byen.

Trump kan dermed på flere måter fremstå som en bedre kandidat for en innbyggergruppe der mange har et nokså konservativt verdisyn, mener han. 

Ifølge en meningsmåling utført av Council of American-Islamic Relations blant muslimske velgere nasjonalt, vil 11 prosent i denne velgergruppen stemme på Trump.

Read Entire Article